ΠΩΣ ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕ ΣΥΜΠΑΘΟΥΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ
Μπορεί να δίνεις μεγάλη σημασία στα συναισθήματα συμπάθειας που τρέφουν οι άλλοι για σένα. Όμως, η μεγάλη επένδυση χρόνου στο πώς σε βλέπουν οι γύρω σου δεν έχει μόνο θετικά αποτελέσματα.
Τα περισσότερα άρθρα αυτοβελτίωσης αναφέρονται σε θετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας και μας δίνουν συμβουλές για το τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να τα καλλιεργήσουμε. Το κείμενο αυτό αναφέρεται σε κάτι που φαινομενικά μοιάζει αρνητικό, γιατί στην πραγματικότητα αποτελεί ένα στοιχείο στο οποίο θα έπρεπε να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή. Το κείμενο αυτό αφορά τα οφέλη του να μην είσαι συμπαθής σε όλους.
Φυσικά, ως κοινωνικά πλάσματα μάς απασχολεί το αν οι γύρω μας απολαμβάνουν την παρέα μας, μας εκτιμούν, μας σέβονται. Επειδή, λοιπόν, θέλουμε να είμαστε αρεστοί (άλλωστε, σε ομάδες ζούμε), προσπαθούμε να είμαστε ευγενείς, να μην απογοητεύουμε, εκνευρίζουμε, δυσαρεστούμε τους άλλους, να ικανοποιούμε τις ανάγκες και τις ιδιοτροπίες τους.
Η έγκριση των άλλων είναι μία από τις σημαντικότερες κοινωνικές μας προτεραιότητες και υπαγορεύει πολλές από τις ενέργειές μας. Σε έναν βαθμό αυτό είναι καλό και φυσικό. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί το να επενδύουμε υπερβολικά πολύ χρόνο και ενέργεια στο πώς μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι μπορεί να μην έχει τις συνέπειες που νομίζουμε.
Όπως γράφουν οι Ichiro Kishimi και Fumitake Koga στο βιβλίο τους The Courage to Be Disliked, το να είμαστε αντιπαθείς σε κάποιον «είναι απόδειξη ότι ασκούμε την ελευθερία μας και ζούμε ελεύθεροι. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι ζούμε σύμφωνα με τις δικές μας αρχές». Μάλιστα, οι συγγραφείς τονίζουν ότι για να ζήσουμε τη ζωή μας με τους δικούς μας όρους, δεν πρέπει να ανησυχούμε για την κριτική των άλλων, δεν πρέπει να φοβόμαστε ότι θα μας αντιπαθήσουν οι άλλοι και πρέπει να αποδεχτούμε ότι μπορεί να μην αναγνωριστεί ποτέ η συνεισφορά μας.
Η γνώμη των άλλων
Νισάφι πια με αυτούς τους γνωστούς και αγνώστους Άλλους, που έχουν άποψη για τη ζωή μας. Όλοι έχουμε όνειρα, σχέδια, πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, αλλά συχνά δεν τα κυνηγάμε, γιατί ανησυχούμε για το τι θα πουν ή τι θα σκεφτούν οι άλλοι, γιατί κάποιον θα αναστατώσουμε ή θα ξεβολέψουμε. Αυτή είναι η πρώτη μας ήττα, επειδή έτσι ζούμε τη ζωή των άλλων, όχι τη δική μας.
Όταν αμφιβάλλουμε για την αξία ή τις ικανότητές μας, ζητάμε την προσοχή και τον έπαινο των άλλων, ψάχνουμε την επικύρωση σε εξωτερικούς παράγοντες. Έτσι, προσπαθούμε να μηδενίσουμε τις αρνητικές κριτικές, κάτι όμως που στην πραγματικότητα περιορίζει και τις επιλογές μας, τις ευκαιρίες εξέλιξης.
Μελέτες, επίσης, έχουν δείξει ότι το κοινωνικό άγχος προκύπτει όταν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν είναι ικανοί να παρουσιάσουν τον εαυτό τους με έναν συγκεκριμένο τρόπο.
Η υπερτιμημένη συμπάθεια
Μπορεί να καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να είμαστε συμπαθείς, αλλά όσο χρόνο και ενέργεια κι αν αφιερώσουμε, πάντα κάποιοι θα μας αντιπαθούν. Έτσι, είναι η ζωή! Αντί, λοιπόν, να σπαταλάμε φαιά ουσία, για να κάνουμε τους άλλους να μας συμπαθήσουν, είναι προτιμότερο να αγκαλιάσουμε τα θετικά της… αντιπάθειας. Γιατί;
- Γιατί διαμορφώνουμε την ταυτότητά μας: Όταν προσπαθούμε να ταιριάζουμε παντού και με όλους, παύουμε να υπάρχουμε ως μονάδες. Χάνουμε την ταυτότητά μας, τις αξίες μας, τον τρόπο ζωής μας. Από την άλλη, κρατώντας τη δική μας θέση, ακόμα κι αν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους, καλλιεργούμε την αυτοπεποίθησή μας, γινόμαστε πιο δυνατοί.
- Γιατί βλέπουμε τι έχει αξία: Οι άνθρωποι που πραγματικά νοιάζονται για εμάς μένουν δίπλα μας όταν βλέπουν τον γνήσιο, ευάλωτο, παράξενο εαυτό μας. Αν υποκρινόμαστε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε, κανείς δεν θα μας γνωρίσει ουσιαστικά και μπορεί να χάσουμε και οι ίδιοι τον εαυτό μας.
- Γιατί γινόμαστε πιο ειλικρινείς: Όταν τα likes και τα καλά λόγια δεν είναι πλέον σημαντικά, τότε μπορούμε να εκφραστούμε με ειλικρίνεια. Δεν θα το κάνουμε με τρόπο που θα πληγώσει τα συναισθήματα των ανθρώπων, αλλά το να λέμε την αλήθεια γίνεται πιο εύκολο όταν δεν αποζητάμε την έγκρισή τους.
- Γιατί θα εκπληρώσουμε τους στόχους μας: Αν συγκεντρώσουμε όλη μας την προσπάθεια στο να κάνουμε τους ανθρώπους να μας συμπαθήσουν, είναι πολύ πιθανό να χάσουμε τους δικούς μας στόχους και τα πράγματα που θέλουμε να επιτύχουμε. Το να παραιτηθούμε από την προσπάθεια αυτή θα ξεκλειδώσει τις δικές μας δυνατότητες και τις δικές μας επιλογές.
Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.
Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.