ΠΩΣ ΘΑ ΧΤΙΣΕΙΣ ΜΙΑ ΥΓΙΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ «ΑΝΤΙΘΕΤΟ» ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΑΠΟ ΣΕΝΑ
Τα αντίθετα έλκονται, λένε. Πώς μπορούν, όμως, να επικοινωνήσουν καλύτερα δύο σύντροφοι που διαφέρουν μεταξύ τους, ώστε να χτίσουν μια υγιή σχέση;
Συνήθως, σας ελκύουν άτομα με προσωπικότητα παρόμοια με την δική σας ή άτομα με συγκεκριμένη εμφάνιση. Σίγουρα, φαίνεται πιο εύκολη η συναναστροφή με έναν άνθρωπο με τον οποίο έχετε πολλά κοινά. Όμως, μπορείτε κάλλιστα να «χτίσετε» μια υγιή και ευτυχισμένη συντροφική σχέση με κάποιον/ α που δεν μοιράζεστε πολλά, αρκεί να προσπαθήσετε.
Δείτε τη σχέση, όπως τα αλμυρά κρουασάν σάντουιτς, το γευστικό σνακ που συνδυάζει με επιτυχία δύο αντίθετα: το αλμυρό με το γλυκό. Πώς θα καλλιεργήσετε τη σχέση αυτή; Δώστε βάση σε όσα ακολουθούν.
1. Βρείτε κοινό έδαφος
Μπορεί να υπάρχουν πολλά πράγματα στα οποία δεν ταιριάζετε ή διαφωνείτε με τον/τη σύντροφό σας. Κάπου, όμως, θα υπάρχει λίγο κοινό έδαφος. Μια δραστηριότητα, μια εμπειρία, ένα όνειρο πάνω στο οποίο θα μπορέσετε να χτίσετε μια σταθερή βάση για να αναπτυχθείτε μαζί. Άλλωστε, κάθε σχέση σε αυτή τη ζωή απαιτεί προσπάθεια και φροντίδα.
2. Μοιραστείτε εμπειρίες
Το να μάθετε να εκτιμάτε τα ενδιαφέροντα του συντρόφου σας είναι κάτι που απαιτεί χρόνο, ειδικά όταν τα γούστα σας δεν είναι απολύτως ευθυγραμμισμένα. Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να αντιστεκόμαστε στην αλλαγή και κατά συνέπεια στο να δοκιμάζουμε νέα πράγματα. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι φοβόμαστε το άγνωστο.
Για να ξεπεράσετε τον φόβο αυτό, απλά θυμηθείτε ότι το να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο απαιτεί κάποιον βαθμό θάρρους. Όταν ο σύντροφός σας μοιράζεται μαζί σας κάτι που βρίσκεται έξω από τη ζώνη άνεσής σας, πριν αρνηθείτε σκεφτείτε ότι υπάρχει πιθανότητα να σας αρέσει και να διασκεδάσετε. Χαλαρώστε και αφήστε τον να σας δείξει τον κόσμο του κι όταν είστε έτοιμοι, δείξτε του κι εσείς τον δικό σας.
3. Ο σεβασμός σε μια συντροφική σχέση
Εσείς και ο/η σύντροφός σας πιθανότατα έχετε διαφορετικές απόψεις για πολλά πράγματα, όπως οι αγαπημένοι προορισμοί για διακοπές, το πολιτικό κόμμα που στηρίζετε, τις ταινίες που προτιμάτε να βλέπετε. Μέσα, όμως, από τη σχέση σας μπορείτε και οι δύο να διευρύνετε τους ορίζοντές σας, να ανακαλύψετε κάτι καινούργιο. Όταν ο άλλος σας εκφράζει μια άποψη που έρχεται σε αντίθεση με τη δική σας, αναγνωρίστε τη και μοιραστείτε ήρεμα τη δική σας. Το να νιώθετε ότι οι απόψεις σας γίνονται σεβαστές και εκτιμώνται (ακόμα κι αν καταλήξετε στο γνωστό «συμφωνούμε ότι διαφωνούμε») αποτελεί ουσιαστικό θεμέλιο μιας υγιούς σχέσης.
4. Αγκαλιάστε την ανεξαρτησία σας
Χρησιμοποιήστε τον χρόνο και τον χώρο που περνάτε χωριστά για να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν. Καλλιεργήστε τον εαυτό σας και επικεντρωθείτε στη δική σας ανεξαρτησία, ώστε να μπορείτε να εκτιμήσετε ο ένας τα διαφορετικά ενδιαφέροντα του άλλου όταν περνάτε χρόνο μαζί.
ΤΟ ΝΑ ΝΙΩΘΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕΒΑΣΤΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΘΕΜΕΛΙΟ ΜΙΑΣ ΥΓΙΟΥΣ ΣΧΕΣΗΣ.
5. Μια συντροφική σχέση χρειάζεται όρια
Όταν είστε παθιασμένοι με ένα θέμα είναι δύσκολο να μοιραστείτε αυτόν τον ενθουσιασμό με τον άκρως αντίθετο σύντροφό σας, χωρίς να τον πιέσετε. Αυτό που χρειάζεται στην περίπτωση αυτή είναι να κάνετε ένα βήμα πίσω, για να του δώσετε χώρο να συμφωνήσει ότι διαφωνεί. Η απλή αυτή πράξη είναι εξίσου σημαντική με το να μοιράζεστε μαζί του όλα εκείνα που σας ενδιαφέρουν.
6. Προετοιμαστείτε για την αλλαγή
Η αλλαγή είναι φυσικό μέρος της ζωής και αναπόσπαστο κομμάτι σε μια υγιή συντροφική σχέση. Ο/η σύντροφός σας θα αλλάξει και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Οι εναλλακτικές προοπτικές που σας προσφέρει θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε γνώσεις και εφόδια, χάρη στα οποία θα είστε σε θέση να χειριστείτε όσο το δυνατόν καλύτερα τις ανατροπές που φέρνει η ζωή.