Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΠΩΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΝΕΣΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Η σύγκριση με τους άλλους είναι ένα από τα πιο ψυχοφθόρα συναισθήματα που μπορεί να καταστρέψει την ψυχολογία αλλά και την καθημερινότητά σου. Πώς όμως μπορείς να σταματήσεις να συγκρίνεσαι;

Όποιος το έχει βιώσει, ξέρει πως η σύγκριση με τους άλλους μπορεί να σε επισκέπτεται πολλές φορές μέσα στη μέρα, ρίχνοντας τη διάθεσή σου και κάνοντάς σε συχνά αντιπαραγωγικό. Οι ψυχολόγοι επισημαίνουν ότι η σύγκριση μπορεί να αποδειχθεί εποικοδομητική και να γίνει αφορμή για βελτίωση. Όποιος όμως ταλαιπωρείται από τη συνεχή σύγκρισή του με τους άλλους ξέρει πως η γραμμή αυτή είναι λεπτή.

Το έχεις νιώσει. Συμβαίνει σχεδόν αυτόματα, αντανακλαστικά. Όταν δεις κάποιον στο γραφείο, στον δρόμο, στο καφέ ή στο feed σου που αισθάνεσαι πως είναι πιο όμορφος, πιο κοινωνικός, πιο ευφυής, πιο πνευματώδης, πιο χαρούμενος, πιο επιτυχημένος –η λίστα είναι ανεξάντλητη–, η αυτόματη σκέψη σου είναι να κάνεις τη σύγκριση και να νιώσεις πως δεν είσαι αρκετός.

Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα και συγκρινόμαστε με τα μέλη της κοινότητάς μας από την απαρχή της ιστορίας. Την τελευταία δεκαετία, με την ευρεία χρήση των social media, κοινότητά μας έχει γίνει ολόκληρος ο πλανήτης και ο μηχανισμός της σύγκρισης με τους άλλους τρέφεται ανελλιπώς και σε 24ωρη βάση, με μη ρεαλιστικές εικόνες από μια ωραιοποιημένη –από τα φίλτρα του Instagram– πραγματικότητα που κάνει τη σύγκριση ακόμη πιο ανελέητη για τα άτομα των οποίων η προσωπικότητα ρέπει προς τη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Γιατί η σύγκριση με τους άλλους δεν έχει νόημα;

Αν και στην πραγματικότητα βαθιά μέσα μας το γνωρίζουμε, όταν μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία σύγκρισης επιμένουμε να ξεχνάμε ότι λαμβάνουμε υπόψη μας μόνο τις καλύτερες και ευτυχισμένες στιγμές των ανθρώπων με τους οποίους συγκρινόμαστε, και όχι τις στιγμές που δυσκολεύονται, υποφέρουν ή είναι στα κάτω τους.

Ένα ακόμη λάθος που κάνουν όσοι είναι επιρρεπείς στη σύγκριση είναι ότι συχνά συγκρίνουν τα αδύνατα σημεία τους με τα δυνατά σημεία των άλλων, ένα λογικό σφάλμα, που εκτός από το ότι συγκρίνει ανόμοια πράγματα, δεν μπορεί να βοηθήσει πουθενά.

Η συνεχής σύγκριση είναι μια ανεξάντλητη πηγή αρνητικών συναισθημάτων. Είναι ένα αλλεπάλληλο πλήγμα στην αυτοπεποίθησή σου, σε κάνει να θυμώνεις με τον εαυτό σου και τους άλλους, και αυτός ο φαύλος κύκλος της σύγκρισης οδηγεί σε συναισθήματα ζήλιας, ακόμη και απόγνωσης, για τα οποία αν δεν κάνεις κάτι μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνιο στρες, ακόμη και κατάθλιψη.

Ποιοι είναι όμως οι τρόποι που μπορούν να σε βοηθήσουν να σταματήσεις τις σκέψεις σύγκρισης και να ανακτήσεις τη θετική σου σκέψη;

Πως θα σταματήσεις να συγκρίνεσαι με τους άλλους
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

1. Αναγνώρισε και κατεύθυνε τις σκέψεις σου

Το πρώτο βήμα για τη λύση στο πρόβλημα –όχι πάντα εύκολο βήμα– είναι να αναγνωρίζεις τις αρνητικές σκέψεις σύγκρισης όταν αυτές κάνουν την εμφάνισή τους, και να επαναφέρεις το μυαλό σου πάλι στο παρόν σου και σε εσένα. Η διαδικασία αυτή, αν και κουραστική στην αρχή, προοδευτικά θα αρχίσει να γίνεται αυτόματα και να σε ανακουφίζει από τα αρνητικά συναισθήματα.

2. Εντόπισε τα πρόσωπα και τις καταστάσεις που πυροδοτούν τη σύγκριση και απόφυγέ τα

Είναι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο που μπορεί να πυροδοτεί τις σκέψεις σύγκρισης; Για παράδειγμα, ο συνάδελφος που προβάλλει συνεχώς τον εαυτό του στη δουλειά; Κάποιο πρόσωπο από το φιλικό σου περιβάλλον; Κάποια ακριβή περιοχή ή κατάστημα; Φρόντισε να εκθέτεις τον εαυτό σου σε αυτούς τους ανθρώπους και τα περιβάλλοντα όσο το δυνατόν λιγότερο, ώστε να περιορίσεις τις αρνητικές σκέψεις.

3. Περιόρισε τον χρόνο σου στα social media ή σταμάτα να ακολουθείς συγκεκριμένους λογαριασμούς

Μην ακολουθείς τους λογαριασμούς ανθρώπων που έχεις παρατηρήσει ότι σε κάνουν να συγκρίνεσαι μαζί τους, που έχουν περιεχόμενο το οποίο σε κάνει να νιώθεις άσχημα για τον εαυτό σου, ή σε κάνει να αισθάνεσαι ότι η ζωή σου υστερεί. Γενικότερα, περιόρισε τον χρόνο που περνάς στα social media εάν παρατηρήσεις πως το σκρολάρισμα σου προκαλεί δυσάρεστες σκέψεις σύγκρισης και σου ρίχνει τη διάθεση.

4. Θυμήσου πως τα φαινόμενα απατούν

Μην συγκρίνεις τις «τέλειες ζωές» στα social media με την πραγματικότητα της δικής σου. Πίσω από μια ευτυχισμένη και ελκυστική φωτογραφία στα social μπορεί να κρύβεται μια καθόλου ειδυλλιακή πραγματικότητα.

5. Επικεντρώσου σε όσα έχεις

Φέρε στον νου σου όλα τα πράγματα που έχεις και για τα οποία θα πρέπει να είσαι ευγνώμων. Επικεντρώσου σε αυτά και μην τα παίρνεις σαν δεδομένα. Ναι, μπορεί η ζωή κάποιου άλλου να μοιάζει καλύτερη από τη δική σου, αλλά κάποιος άλλος βλέπει τη δική σου ζωή και εύχεται να την είχε.

6. Εστίασε στα δυνατά σου σημεία

Επίτρεψε στον εαυτό σου να νιώσει ικανοποίηση για όσα έχει καταφέρει. Η υπερβολική μετριοφροσύνη μπορεί να είναι εξίσου βλαβερή με την υπερβολική αυτοπεποίθηση. Φτιάξε μια λίστα με όσα σου αρέσουν σε εσένα και με όλα αυτά που έχεις καταφέρει, και κατάφευγε σε αυτήν τις στιγμές που νιώθεις λίγος, ή όταν ετοιμάζεσαι να μπεις στον φαύλο κύκλο των συγκρίσεων και του αρνητισμού.

7. Έχε στον νου σου ότι όλοι έχουν ανασφάλειες

Μπαίνοντας στη δίνη των αρνητικών σκέψεων της σύγκρισης, νιώθεις συχνά ότι αυτό συμβαίνει μόνο σε εσένα. Πως όλοι οι άλλοι έχουν βρει τον τρόπο να καταφέρνουν πράγματα και να αισθάνονται αυτοπεποίθηση, και πως μόνο εσύ δεν μπορείς να βρεις την άκρη. Αυτό δεν ισχύει παρά μόνο στη σκέψη. Ακόμη και οι πιο δυναμικοί, αποτελεσματικοί και σίγουροι άνθρωποι έχουν στιγμές που αισθάνονται ανασφάλεια και αμφισβητούν τα επιτεύγματα και τις ικανότητές τους.

8. Χρησιμοποίησε τη σύγκριση ως κίνητρο

Η σύγκριση υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να είναι κίνητρο για εξέλιξη και πρόοδο. Αντί να νιώθεις ζήλια και αρνητικά συναισθήματα για όσα έχει πετύχει κάποιος άλλος, δες πώς τα κατάφεραν και τι μπορείς να διδαχθείς από αυτό.

9. Έχεις μόνο τον εαυτό σου να ανταγωνιστείς

Ακούγεται κλισέ, αλλά είναι η απόλυτη αλήθεια. Η μόνη σύγκριση που έχει νόημα και αξία είναι η σύγκριση με τον εαυτό σου. Με αυτό που ήσουν εσύ πριν έναν μήνα, πριν έναν χρόνο ή και περισσότερο. Συγκεντρώσου σε αυτό που κάνεις και σε αυτό που είσαι, χωρίς αντιπερισπασμούς, και τα καλύτερα είναι μπροστά σου.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.