ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ ΕΝΑΝ ΕΙΔΙΚΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ποια είναι τα σημάδια που θα πρέπει να σε οδηγήσουν στην αναζήτηση ψυχολογικής βοήθειας; Μια ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους που μπορούν να μας κινητοποιήσουν να επισκεφθούμε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.
Πριν από λίγους μήνες συζητούσα με μια φίλη για την απόφασή της να επενδύσει στην ψυχοθεραπεία. Συνειδητά χρησιμοποιώ τη λέξη «επενδύσει» λόγω του μεγάλου χρηματικού ποσού που, όπως μου εξήγησε, είχε ξοδέψει τα τελευταία χρόνια στον ψυχολόγο της. «Με όλα αυτά τα χρήματα θα μπορούσα να αγοράσω ό,τι ήθελα», μου είπε χαρακτηριστικά. «Αλλά δεν θα το άλλαζα με τίποτα», έσπευσε να προσθέσει μόλις είδε την έκπληξη να σχηματίζεται στο πρόσωπό μου.
Λίγο καιρό αργότερα, μια άλλη φίλη προσπαθούσε να διαπιστώσει αν παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης. Μου είπε ότι διάβαζε προηγούμενο σχετικό άρθρο μας στο OW και έβαζε νοητά «τικ» σε όσα από τα χαρακτηριστικά αναγνώριζε στον εαυτό της. Στο τέλος κατέληξε ότι «όχι, δεν νομίζω ότι χρειάζομαι ψυχολόγο».
Μέσα σε όλες τις συζητήσεις για τα υπέρ και τα κατά της ψυχοθεραπείας, τους δισταγμούς και τις «δεύτερες» σκέψεις για τη διαδικασία, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τουλάχιστον ένα θετικό του καιρού μας: ο κόσμος είναι πλέον πιο «ανοιχτός» στην ψυχοθεραπεία. Οι περισσότεροι δεν θα φοβηθούν να σου πουν ότι κάποια στιγμή στη ζωή τους ζήτησαν ψυχολογική βοήθεια, πράξη που παλαιότερα θα σου απέδιδε χωρίς δεύτερη σκέψη τη ρετσινιά του περίεργου ή –στη χειρότερη– του τρελού.
«Στη σημερινή εποχή είναι διαδεδομένο και αποδεκτό να πηγαίνουμε σε ψυχολόγο», μου εξήγησε πολύ ψύχραιμα η ψυχολόγος Δέσποινα Δριβάκου. «Η ψυχοθεραπεία και η ψυχολογική υποστήριξη έχουν κατανοηθεί ως απαραίτητα εργαλεία για τη διατήρηση και την προαγωγή της ψυχικής υγείας. Υπάρχει μεγαλύτερη συνειδητοποίηση σχετικά με την ψυχική υγεία και την ανάγκη να φροντίζουμε την ψυχική μας ευημερία όπως φροντίζουμε τη σωματική μας υγεία».
Πότε να πάω στον ψυχολόγο;
Πότε είναι, όμως, η κατάλληλη στιγμή να επισκεφθώ έναν ψυχολόγο; Και πώς θα το γνωρίζω; Μήπως και μόνο η σκέψη ότι ίσως χρειάζομαι ψυχολογική βοήθεια είναι αρκετή για να αποτελέσει ισχυρή ένδειξη;
Η ειδικός μού εξήγησε «ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να μας κινητοποιήσουν να πάμε σε έναν ψυχολόγο» και με βοήθησε να απαριθμήσουμε κάποιους από τους σημαντικότερους.
1. Συμπτώματα ψυχολογικής δυσφορίας. Συμπτώματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη, τα επεισόδια πανικού, η αντικοινωνική συμπεριφορά, ο αυξημένος ή αδικαιολόγητος θυμός, το αυξημένο στρες, ο εθισμός ή η αυτο-απομόνωση, είναι καλοί λόγοι για να αναζητήσει κανείς ψυχολογική βοήθεια.
2. Δυσκολίες στις σχέσεις. Εάν κάποιος αντιμετωπίζει προβλήματα στις σχέσεις του (οικογενειακές, ερωτικές ή φιλικές) ο ειδικός μπορεί να τον βοηθήσει να τις κατανοήσει και να τις αντιμετωπίσει.
3. Απώλεια και πένθος. Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθηματικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Ο ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του πένθους και της απώλειας.
4. Επαγγελματικές προκλήσεις. Εάν κάποιος βιώνει στρες στον εργασιακό χώρο, δυσκολίες στην επικοινωνία με συνεργάτες ή δυσκολίες αναφορικά με την επαγγελματική ανάπτυξη, ο ψυχολόγος μπορεί επίσης να βοηθήσει.
5. Επίτευξη προσωπικών στόχων. Ορισμένοι άνθρωποι αναζητούν την ψυχολογική υποστήριξη για να επιτύχουν τους προσωπικούς τους στόχους, να βελτιώσουν την αυτοεκτίμησή τους και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες.
6. Λόγοι αυτοβελτίωσης. Ακόμη και αν δεν αντιμετωπίζετε συγκεκριμένα προβλήματα, η ψυχολογική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γενικής συναισθηματικής κατάστασης και ευημερίας σας.
«Ο ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΠΡΩΙΜΑ ΣΤΑΔΙΑ ΠΡΙΝ ΕΞΕΛΙΧΘΟΥΝ ΣΕ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ»
Η ψυχοθεραπεία δεν είναι αδυναμία αλλά συνειδητή απόφαση
«Είναι σημαντικό να κατανοήσει κανείς ότι το να προσεγγίσει έναν ψυχολόγο δεν υποδεικνύει αδυναμία ή ασθένεια, αλλά μια συνειδητή απόφαση για την βελτίωση της ψυχικής υγείας και ευημερίας», μου εξήγησε η ειδικός. «Η επίσκεψη σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να αποτρέψει μακροχρόνιες δυσκολίες και να έχει θετικές επιδράσεις στην ψυχική και συναισθηματική υγεία. Ο ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση και την αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων σε πρώιμα στάδια πριν εξελιχθούν σε πιο σοβαρές διαταραχές».
Επιπλέον, ο ειδικός μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε αρνητικά συναισθήματα, όπως το στρες, η οργή ή το άγχος, να αυξήσουμε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή μας, και να βελτιώσουμε συνολικά την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Έτσι, θα μπορέσουμε να προλάβουμε προβλήματα όπως η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά ή οι συγκρούσεις και θα είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε χώρο για την ανάπτυξη υγιών σχέσεων.
«Συνολικά, η ψυχολογική θεραπεία μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την πρόληψη και τη διαχείριση των ψυχολογικών προβλημάτων, προωθώντας την ψυχική υγεία και την ευημερία. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας όταν αισθάνεστε ότι το χρειάζεστε, ακόμη και αν δεν αντιμετωπίζετε άμεσα σοβαρά προβλήματα», συμπλήρωσε η κα Δριβάκου.
Η προσωπική ευθύνη στη θεραπεία
Η ψυχολόγος κράτησε μια πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα πτυχή του θέματος για το τέλος της επικοινωνίας μας:
«Πολύ συχνά εκείνοι που έρχονται σε θεραπεία επιζητούν βοήθεια λόγω προβλημάτων που προκαλούνται από οικεία πρόσωπα στο περιβάλλον τους, αντί εκείνων που πραγματικά χρειάζεται να προσέλθουν στον ψυχολόγο και να αλλάξουν στάση, έτσι ώστε να δημιουργούν λιγότερα ή καθόλου προβλήματα. Είναι σημαντικό να αναλαμβάνουμε την προσωπική μας ευθύνη και όχι να μεταβιβάζουμε τα προβλήματα μας στους ανθρώπους που μας στηρίζουν και μας αγαπούν».
Η Δέσποινα Δριβάκου είναι ψυχολόγος Msc, Phd.c, EFT Couple Therapist και Family Therapist.