Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΑΓΧΟΣ ΥΨΗΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

Τι είναι το άγχος υψηλής λειτουργικότητας και πώς διαφέρει από το απλό; Γιατί λέμε ότι είναι ύπουλο, πώς μπορείς να το αναγνωρίσεις και τι μπορείς να κάνεις για να το διαχειριστείς;

Το άγχος υψηλής λειτουργικότητας μοιάζει με την κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας, επειδή και στις δύο περιπτώσεις το άτομο δείχνει να τα καταφέρνει πολύ καλά, αλλά στην πραγματικότητα, στο βάθος, αντιμετωπίζει ένα εσωτερικό χάος.

Θα μπορούσε κανείς να το αποκαλέσει σκέτο άγχος –πόσο της μόδας έχει γίνει πια να σπάμε σε υποκατηγορίες το καθετί και να το ονοματίζουμε!– αλλά δεν θα ήταν ακριβές. Και αυτό διότι το συγκεκριμένο άγχος δεν εκφράζεται. Μένει εγκλωβισμένο στην ψυχή του ατόμου και το βασανίζει. Γι' αυτόν τον λόγο είναι ύπουλο.

Πώς θα αναγνωρίσεις το άγχος υψηλής λειτουργικότητας

– Τι συμβαίνει μέσα σου

  • Αισθάνεσαι συνεχώς ενοχές
  • Υπεραναλύεις τα πάντα
  • Είσαι τελειομανής
  • Αμφισβητείς τις αποφάσεις σου
  • Έχεις δυσκολίες στον ύπνο
  • Χρειάζεσαι συνεχώς και για τα πάντα επιβεβαίωση
  • Ανησυχείς για κάθε λεπτομέρεια
  • Κάνεις αρνητικές σκέψεις
  • Δυσκολεύεσαι στις επαγγελματικές μεταβάσεις
  • Ζορίζεσαι να φέρεις σε ισορροπία δουλειά και προσωπική ζωή
  • Δυσκολεύεσαι να πεις «όχι» στους άλλους και θέλεις να τους κρατάς ικανοποιημένους

Άγχος υψηλής λειτουργικότητας
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

– Τι φαίνεται προς τα έξω

Ένα άτομο ικανό, προσεκτικό, βοηθητικό και φιλικό στους άλλους, που δίνει σημασία στη λεπτομέρεια, είναι αξιόπιστο, ακριβές και αφοσιωμένο στη δουλειά του. Ποια είναι όμως τα σημάδια που φανερώνουν υπερβολικό άγχος;

Άγχος υψηλής λειτουργικότητας: είναι σιωπηλό, αλλά επικίνδυνο

«Το άγχος υψηλής λειτουργικότητας μπορεί πολύ εύκολα να σε αποσυνδέσει από αυτό που πραγματικά είσαι. Τα θέλω σου, τις ανάγκες σου, τις αξίες σου. Όλα θυσία στον βωμό των "πρέπει", των πεποιθήσεων που σε εμποδίζουν να λειτουργήσεις όπως θα ήθελες, της τελειομανίας και της ανάγκης σου να ελέγξεις τα πάντα προκειμένου να αποφύγεις το ενδεχόμενο οποιουδήποτε λάθους» αναφέρει η Μαίρη Σπαθάρη, Οργανωσιακή Ψυχολόγος με ειδίκευση στο coaching προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης.

Μια απόλυτα συγκροτημένη και αρμονικά τακτοποιημένη εξωτερικά ζωή, που μέσα της επικρατεί το χάος, είναι πολύ εύκολο να κλονιστεί με τις αλεπάλληλες δυσκολίες της ζωής και να οδηγήσει το άτομο σε κατάθλιψη. Μάλιστα, ο άνθρωπος που έχει συνηθίσει να δείχνει «τέλειος», κλονίζεται ακόμη ευκολότερα όταν κάτι πάει στραβά.

Το να τα καταφέρνεις επαγγελματικά είναι ένα πράγμα, θετικό μεν, το να μην ακολουθείς όμως τις βαθύτερες επιθυμίες σου είναι ένα τίμημα που δεν αξίζει σε καμία επαγγελματική επιτυχία.

Αν λοιπόν συνηθίζεις να ακούς από τους γύρω σου ότι είσαι η ήρεμη δύναμη, ενώ εσύ γνωρίζεις πόσο αναστατωμένη είναι η δύναμη αυτή, καλύτερα να αναζητήσεις επαγγελματική βοήθεια για να διαχειριστείς το άγχος και να βρεις τη δική σου ισορροπία. Η ψυχοθεραπεία θα σε βοηθήσει πραγματικά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.