Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ «ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ»: ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ TREND ΤΩΝ SOCIAL MEDIA;

Αν χαζεύεις με τις ώρες φωτογραφίες στη λογική «πριν και μετά», ίσως είναι καλό να περιορίσεις την έκθεσή σου σε αυτές, γιατί μάλλον επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα σου για σένα.

Χαζεύοντας τη ροή μου στο Instagram, πέφτω κάθε τρεις και λίγο πάνω σε φωτογραφίες και βίντεο στη λογική του «πριν και μετά» («before and after»). Έτσι ήμουν πριν τη δίαιτα, έτσι είμαι τώρα. Έτσι ήταν το σώμα μου πριν ξεκινήσω γυμναστική, έτσι είναι τώρα. Έτσι ήμουν πριν ανακαλύψω το μεγάλο αυτό διατροφικό μυστικό, έτσι είμαι τώρα.

Συνήθως, οι φωτογραφίες και τα βίντεο αυτά έχουν σκοπό να προωθήσουν κάποιο πρόγραμμα, ένα συμπλήρωμα διατροφής ή απλώς να καταγράψουν την πορεία μεταμόρφωσης ενός ατόμου, ενώ σχεδόν πάντα εστιάζουν στην επίδραση που έχει η άσκηση στα μπράτσα, την κοιλιά, τους γλουτούς και τον δείκτη της ζυγαριάς. Αν κρίνω, δε, από τον αριθμό σχολίων και καρδούλων, το περιεχόμενο «πριν» και «μετά» φαίνεται να έχει μεγάλη πέραση και να δημιουργεί από το πουθενά χιλιάδες fitness influencers.

Ανεξάρτητα από τα κίνητρα που βρίσκονται πίσω από την προώθηση του συγκεκριμένου υλικού, το περιεχόμενο αυτό φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγεία. Τα μέσα ενημέρωσης επηρεάζουν τα συνεχώς μεταβαλλόμενα πρότυπα ομορφιάς και αυτό είχε σοβαρές επιπτώσεις στον τρόπο που οι νέοι βλέπουν το σώμα τους.

Η ερευνήτρια,ε Katariina Kyrölä, αναφέρει ότι κοιτώντας εικόνες σωμάτων, το σώμα επηρεάζεται. Η ενέργεια αυτή αναγκάζει το μυαλό να αναλύσει το αν σχετιζόμαστε ή όχι με τις εικόνες που έχουμε μπροστά μας, αλλά ξεχνάμε ότι οι εικόνες αυτές είναι «παγωμένες» στιγμές στον χρόνο και δεν αποτυπώνουν ζωντανά σώματα που αλλάζουν διαρκώς.

Μια διαφορετική εκδοχή στις φωτογραφίες «πριν και μετά»

Μελέτη της ASICS σε συνεργασία με τη βρετανική οργάνωση Mind αποκάλυψε τον αντίκτυπο που έχει αυτού του είδους το περιεχόμενο στην ψυχική υγεία. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, το 48% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι αισθάνεται ανασφάλεια για το σώμα του, αφού είδε φωτογραφίες μεταμόρφωσης μέσω της άσκησης στη λογική του «πριν και μετά». Το 82% των γυναικών που ερωτήθηκαν πίστευε ότι η εμμονή της κοινωνίας με το τέλειο σώμα βλάπτει την ψυχική υγεία και το 80% παραδέχεται ότι δεν έχει κίνητρο να ασκηθεί μετά την έκθεσή του στις εικόνες αυτές, ένα συναίσθημα που έρχεται σε αντίθεση με το «εμπνευστικό» περιεχόμενο που προσπαθούν οι influencers αυτοί να προωθήσουν.

Πώς οι φωτογραφίες «πριν και μετά» επηρεάζουν την ψυχική σου υγεία
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Μάλιστα, με την υποστήριξη διασημοτήτων, η παραπάνω εταιρεία πραγματοποίησε σχετική εκστρατεία, ώστε να στρέψει την εστίαση του κοινού στους τρόπους με τους οποίους η άσκηση μπορεί να μεταμορφώσει θετικά την ψυχική υγεία.

Ειδικότερα, οι διασημότητες φωτογραφήθηκαν πριν και μετά από ένα ένα σύντομο πρόγραμμα άσκησης (15 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα), όσο το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να αισθανθούμε το όφελος της άσκησης στο μυαλό. Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν υπάρχει καμία δραματική μεταμόρφωση στην εμφάνισή τους, αλλά στόχος ήταν να προβληθούν τα «κρυμμένα» οφέλη ενός ενεργού τρόπου ζωής, που αποτυπώνεται στην αλλαγή της έκφρασης στο πρόσωπό τους.

«Όταν ήμουν νεότερος, χρησιμοποιούσα την άσκηση ως όπλο, προσπαθούσα να φαίνομαι αδύνατος. Όταν πήγα στην εκπομπή Love Island, γυμναζόμουν υπερβολικά κι αυτό δεν ήταν καλό για την ψυχική μου υγεία. Τώρα, έχει αλλάξει ο τρόπος που βλέπω την άσκηση. Κινούμαι για να κάνω καλό στο μυαλό μου κι όχι για να έχω μια συγκεκριμένο εμφάνιση», λέει ο Δρ Άλεξ Τζορτζ, που συμμετείχε στην παραπάνω πρωτοβουλία.

Πάει η δίαιτα, καλωσόρισες διατροφή

«Η εστίαση στο βάρος ως δείκτη υγείας επηρεάζει τους πάντες, όχι μόνο όσους έχουν μεγαλύτερο σωματότυπο. Η εμφάνιση ως κίνητρο για απώλεια βάρους, κάτι που μπορεί να ενθαρρύνεται από φωτογραφίες "πριν και μετά", είναι πιθανό να αποτελεί μια αντιπαραγωγική πρακτική. Αυτό το είδος κινήτρων έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα ψυχολογικά οφέλη θετικών συμπεριφορών, όπως η άσκηση, και οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και στις διατροφικές συνήθειες», εξηγεί σε άρθρο της η Jenny Cole, Λέκτορας Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Manchester Metropolitan University.

«Η άσκηση μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα για το σώμα μας, επειδή μας ενθαρρύνει να δούμε τι μπορεί να κάνει. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό το όφελος δεν το απολαμβάνουν άτομα των οποίων το κίνητρο για άσκηση είναι να αλλάξουν το βάρος ή το σώμα τους. Τα κίνητρα που βασίζονται στην επιθυμία αλλαγής εμφάνισης είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε αρνητικά αποτελέσματα, όπως συμπτώματα κατάθλιψης», συνεχίζει.

Η εστίαση στις φωτογραφίες «πριν και μετά» τροφοδοτεί επίσης το αφήγημα που έχουν καλλιεργήσει οι δυτικές κοινωνίες ότι πρέπει πάντα να προσπαθούμε για την τελειότητα και ότι το σώμα είναι ένα ημιτελές έργο που απαιτεί συνεχείς επενδύσεις. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι η επανειλημμένη προβολή εξιδανικευμένων σωμάτων στα μέσα ενημέρωσης μας ωθεί να συγκρίνουμε τον εαυτό μας δυσμενώς με αυτά τα ιδανικά και επιδρά αρνητικά στο πόσο ικανοποιημένοι είμαστε με το σώμα μας. Οι "after" φωτογραφίες παρέχουν μια ακόμα πηγή προβολής αυτών των εξιδανικευμένων σωμάτων και μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί», καταλήγει η ειδικός.

Τι μπορείς να κάνεις

Αν και είναι δύσκολο να αποφύγεις φωτογραφίες λογικής «πριν και μετά» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τον αντίκτυπο που έχουν στην ψυχική σου υγεία. Κατ' αρχάς, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να σκεφτείς πώς σε επηρεάζουν οι αναρτήσεις αυτές. Αν σε κάνουν να νιώθεις ανασφάλεια, άγχος, φόβο, ντροπή, τότε χρειάζεται να αλλάξεις τα πράγματα:

  • Μπορείς να καταργήσεις λογαριασμούς που δημοσιεύουν τέτοιου είδους περιεχόμενο. Εναλλακτικά, αν δεν θες να τους διαγράψεις τελείως, μπορείς να πατήσεις «σίγαση», ώστε να μην εμφανίζονται στη ροή σου.
  • Προσπάθησε να... εκπαιδεύσεις τον αλγόριθμο στα social media να σου δίνει αυτό που πραγματικά θες να παρακολουθείς, αλληλεπιδρώντας με τις αναρτήσεις που έχουν κάτι θετικό να σου προσφέρουν.
  • Μπορείς να ακολουθήσεις περισσότερα άτομα που ανεβάζουν θετικό και συμπεριληπτικό περιεχόμενο γύρω από το σώμα και τη φυσική κατάσταση.
  • Το τελευταίο βήμα είναι το να κάνεις ένα μίνι detox από τις εφαρμογές αυτές και να αφιερώσεις τον χρόνο που θα κερδίσεις στη φροντίδα του εαυτού σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.