ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ
Τι μπορείς να κάνεις αν ένας δικός σου άνθρωπος υποστεί κρίση πανικού κοντά σου; Υπάρχουν «πρώτες βοήθειες» σε τέτοιες περιπτώσεις και αν ναι, ποιες είναι;
Οι κρίσεις πανικού ταλαιπωρούν όλο και περισσότερο κόσμο στις μέρες μας. Εμφανίζονται συνήθως μετά από στρεσογόνα γεγονότα, όπως μια απώλεια, έντονη πίεση ή υπερβολική κόπωση, και από υπέρβαση των ορίων μας, ακόμα και αν έχει περάσει καιρός. Τις περισσότερες φορές παρουσιάζονται απροσδόκητα και αυτό είναι που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανασφάλεια στο άτομο.
«Η μεγαλύτερη επίπτωση των κρίσεων πανικού είναι ότι πλέον το άτομο παύει να εμπιστεύεται το σώμα του και τον εαυτό του, παύει να νιώθει ασφάλεια, ζει με έναν καθημερινό φόβο και μουδιάζει στη σκέψη της επόμενης κρίσης πανικού, την οποία περιμένει και θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί» αναφέρει η ψυχολόγος Ελένη Σολταρίδου.
Άλλο άγχος, άλλο πανικός
Η κρίση πανικού διαφέρει από μια κρίση άγχους. Τα συμπτώματά της είναι πολύ έντονα, διαρκούν λίγο μέσα στην ημέρα, αλλά καθιστούν αδύνατο να λειτουργήσει κανείς, καθώς νιώθει ότι το σώμα του κινδυνεύει.
Οι άνθρωποι που υποφέρουν από κρίσεις πανικού, αναφέρουν τουλάχιστον 4 από τα παρακάτω συμπτώματα να συμβαίνουν ταυτόχρονα:
- Ταχυπαλμίες ή αίσθημα παλμών.
- Εφίδρωση.
- Αίσθημα τρόμου ή τρέμουλο.
- Δύσπνοια.
- Αίσθημα πνιγμού.
- Πόνος στο στήθος ή δυσφορία.
- Ναυτία ή κοιλιακό άλγος ή δυσφορία.
- Ζαλάδα, απώλεια ισορροπίας ή τάση για λιποθυμία.
- Αίσθημα αποκοπής από τον εαυτό (σα να βρίσκεσαι εκτός πραγματικότητας).
- Φόβος ότι χάνεις τον έλεγχο, ότι τρελαίνεσαι.
- Φόβος ότι μπορεί να πεθάνεις.
- Μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, ρίγη ή εξάψεις.
Κρίση πανικού: Η παρουσία σου μετράει
Τι μπορείς να κάνεις αν ένας άνθρωπος που αγαπάς, ένας φίλος ή ένας συνάδελφος πάθει μια κρίση πανικού ενώ βρίσκεται μαζί σου; Μπορείς να βοηθήσεις; Αν και η εικόνα του εκείνη την ώρα ίσως σου δώσει την αίσθηση ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει για να ανακουφιστεί, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η κρίση πανικού θα περάσει και ότι, παραμένοντας ήρεμος εσύ, μπορείς να βοηθήσεις.
Ο καλύτερος τρόπος για να συμπαρασταθείς σε κάποιον που περνάει μια τέτοια κατάσταση είναι να είσαι εκεί για εκείνον χωρίς καμία επικριτική διάθεση, δείχνοντας μόνο ενσυναίσθηση και κατανόηση. Αν μάλιστα κάποιος ζητήσει τη βοήθειά σου την ώρα που βρίσκεται αντιμέτωπος με μια κρίση πανικού, σημαίνει ότι σε εμπιστεύεται και νιώθει ότι μπορεί να είναι ο εαυτός του δίπλα σου.
Ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες σε μια κρίση πανικού;
- Φρόντισε να μην αγχωθείς κι εσύ. Η ηρεμία έχει μεγάλη αξία. Το να είσαι απλώς δίπλα στο άτομο που περνάει μια κρίση πανικού χωρίς να κάνεις απολύτως τίποτα, το βοηθάει.
- Διαβεβαίωσε τον λοιπόν ότι θα είσαι δίπλα του και δεν πρόκειται να πας πουθενά.
- Πες του να μετακινηθεί σε ένα ήσυχο μέρος, όπου θα αισθάνεται ασφαλές.
- Όταν περάσει, δώσε του χρόνο να ηρεμήσει.
- Μίλησέ του χαμηλόφωνα και με πολύ ήρεμο τόνο.
- Πρότεινέ του να πάρετε μαζί μερικές βαθιές ανάσες και να βγάλετε όλο τον αέρα, εστιάζοντας στην αναπνοή σας.
Τι πρέπει να θυμάσαι
- Να θυμάσαι ότι το άτομο βρίσκεται σε μια ευάλωτη κατάσταση. Πρέπει να το κάνεις να αισθανθεί ότι το αγαπάς και το νοιάζεσαι.
- Υπενθύμισέ του ότι η κρίση πανικού θα περάσει σίγουρα.
- Διαβεβαίωσέ το ότι δεν μπορεί να πάθει τίποτα κακό. Και σίγουρα δεν κινδυνεύει η υγεία του.
- Εάν δεν είσαι σίγουρος για το πώς πρέπει να βοηθήσεις, απλώς διαβεβαίωσέ το ότι θα παραμείνεις δίπλα του μέχρις ότου περάσει.