Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙΣ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΣΟΥ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟ ΑΣΧΗΜΩΝ ΝΕΩΝ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Πρακτικοί τρόποι να διαχειριστείς των καταιγισμό άσχημων νέων και να ελέγξεις όσο γίνεται το άγχος σου για όλα εκείνα που δεν περνούν από το χέρι σου.

Σου έχει συμβεί ποτέ να ξυπνάς νιώθοντας μια χαρά, αλλά λίγο μετά τις πρώτες γουλιές καφέ το μυαλό σου να κατακλύζεται από άσχημα νέα και δυσοίωνες σκέψεις για το μέλλον της ανθρωπότητας; Ένα απλό πέρασμα σκρολάρισμα και μια γρήγορη ματιά σε όσα έγιναν τις τελευταίες μόνο μέρες είναι αρκετά για να εξαφανίσουν τη λιακάδα που είχες στο μυαλό σου.

«Πολλοί βιώνουν ένα “έλλειμμα αισιοδοξίας”, νιώθουν συγκλονισμένοι και ανησυχούν για ζητήματα, που όμως είναι πέρα από τον έλεγχό τους. Ονομάζω την κατάσταση αυτή “hope fatigue” (“κόπωση ελπίδας”) και τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν αίσθημα άγχους, την ανάγκη αποσύνδεσης από όλα και την αίσθηση παραίτησης. Το να κολλάς σε ζητήματα που φαίνονται να μην έχουν λύση μπορεί να οδηγήσει σε μια “αγχώδη παράλυση”», αναφέρει η ψυχολόγος Lesley Alderman.

Οι άνθρωποι θέλουμε να αισθανόμαστε ότι έχουμε κάποιον βαθμό ελέγχου στη ζωή μας. Όταν μας αφαιρείται αυτή η αίσθηση ασφάλειας, τότε μπορεί να εμφανίσουμε κατάθλιψη και άγχος. Το νευρικό μας σύστημα δεν είναι σχεδιασμένο να αντιμετωπίζει πολλές κρίσεις ταυτόχρονα.

άσχημα νέα
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

7 τρόποι να ελέγξεις το άγχος που προκαλούν τα άσχημα νέα

Όμως, υπάρχει ελπίδα και η ειδικός προτείνει μερικά απλά βήματα που θα σε βοηθήσουν να ελέγξεις την επίδραση που έχουν τα άσχημα νέα στην ψυχολογία σου.

1. Κάνε διάλειμμα

Προσπάθησε να διαβάζεις ειδήσεις μία φορά τη μέρα, απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις στο κινητό σου τηλέφωνο και προσπάθησε να χρησιμοποιείς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φειδώ.

2. Φρόντισε τον εαυτό σου

Αν θες να τα πας καλά στον δύσκολο αυτό «αγώνα», πρέπει να φροντίσεις την αγωνιστική κατάσταση του οργανισμού σου. Αυτό σημαίνει να καλλιεργήσεις την ανθεκτικότητά σου, να κοιμάσαι καλά, να τρως ισορροπημένα, να ασκείσαι τακτικά και να ασχολείσαι με δραστηριότητες που έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζωή σου.

3. Εστίασε στο παρόν

Προσπάθησε να εστιάζεις στο εδώ και τώρα. Το να ανησυχείς διαρκώς για το μέλλον δεν είναι χρήσιμο.

4. Κάνε ασκήσεις αναπνοής

Πάρε μερικές βαθιές αναπνοές, εισπνέοντας και εκπνέοντας σε ίσους χρόνους. Αυτό θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και να μειώσεις το άγχος.

5. Μην ξεχνάς τις νίκες σου

Υπενθύμισε στον εαυτό σου όλα εκείνα που πάνε καλά στη ζωή σου. Μπορεί να είναι η επαγγελματική σου εξέλιξη, οι συντροφικές σου σχέσεις, οι φιλίες μου.

6. Άκου τον εαυτό σου

Ρώτα τον εαυτό σου για ποιο πράγμα νιώθεις απελπισία και γιατί. Εκφράζοντας αυτό που σε απογοητεύει μπορεί να νιώσεις καλύτερα, να ηρεμήσεις και να επεξεργαστείς τις πληροφορίες λογικά.

7. Ανάλαβε δράση

Το να ανησυχείς διαρκώς δεν βοηθάει ούτε εσένα ούτε κανέναν άλλο. Από την άλλη, η ανάληψη δράσης μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση αυτή. Υπάρχουν πολλοί μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, στους οποίους μπορείς να προσφέρεις χρήματα ή τον χρόνο σου.

Μπορεί με τα παραπάνω βήματα να μην λύσεις τα προβλήματα όλου του κόσμου, αλλά θα μπορέσεις να διαχειριστείς πιο αποτελεσματικά το άγχος που σου προκαλούν τα άσχημα νέα, ώστε να κάνεις ό,τι περνάει από το δικό σου χέρι για να βελτιώσεις την καθημερινότητα της κοινότητάς σου. Έτσι, θα ανανεώσεις την αίσθηση αισιοδοξίας σου και θα συνεχίσεις την προσπάθειά σου.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.