iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ

Είναι ανθρώπινο ένα παιδί να χρειαστεί βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, όταν εμείς ως γονείς δεν μπορούμε να διαχειριστούμε κάποια θέματα. Πώς λοιπόν θα το προετοιμάσουμε για ένα τέτοιο ραντεβού;

«Δεν είναι ντροπή να ζητάμε βοήθεια. Αντιθέτως, δείχνει απίστευτη δύναμη». Αυτές οι φράσεις προέρχονται από το βιβλίο «Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να ελέγχει τη διάθεσή του – 101 τρόποι για τη διαχείριση του θυμού και άλλων έντονων συναισθημάτων», της Louise Baty, μπορεί να γίνουν το εφαλτήριο για να ζητήσουν κάποιοι γονείς βοήθεια για το παιδί τους από ειδικό ψυχικής υγείας. Άλλωστε, όπως τονίζει η συγγραφέας, «κάθε παιδί είναι μοναδικό» και «κάθε ηλικία και κάθε τύπος προσωπικότητας αντιδρά διαφορετικά στις μεταβολές της διάθεσης». Στην πορεία της ανάπτυξής του, είναι ανθρώπινο να προκύψουν καταστάσεις που ένας γονιός δεν μπορεί να διαχειριστεί, γιατί απαιτούνται πιο εξειδικευμένα εφόδια.

Το βιβλίο έχει μεταφράσει η ψυχολόγος και συγγραφέας Καλλιόπη Εμμανουηλίδου και στόχος του είναι να δώσει στους γονείς ιδέες και συμβουλές για να δείξουν στο παιδί τους πώς να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του και να τα εκφράζει µε υγιείς τρόπους.

Στην αναζήτηση βοήθειας είναι αφιερωμένο το τελευταίο κεφάλαιο. Ίσως είναι η ύστατη λύση, όταν όλοι οι άλλοι τρόποι να βοηθήσουμε εμείς οι ίδιοι το παιδί μας έχουν αποτύχει. Πώς λοιπόν θα καταλάβουμε ότι χρειάζεται να καταφύγουμε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας; Και κάτι ακόμα πιο λεπτό: Πώς προετοιμάζουμε το παιδί μας γι’ αυτό;

Ακολουθούν αποσπάσματα από το βιβλίο, με πολύτιμες συμβουλές.

παιδί ειδικός
iStock

Πότε αναζητάμε βοήθεια για το παιδί από ειδικό

Μπορεί να ανησυχείτε επειδή θεωρείτε ότι δεν έχετε σημειώσει κάποια πρόοδο με τη διάθεση του παιδιού σας· ίσως πιστεύετε ότι είναι κακοδιάθετο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ή ίσως ανησυχείτε επειδή ο θυμός του μπορεί να βλάψει το ίδιο ή τους κοντινούς του ανθρώπους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να εξετάσετε το ενδεχόμενο να απευθυνθείτε σε έναν αξιόπιστο επαγγελματία όπως είναι:

  • Ο δάσκαλος του παιδιού σας ή κάποιος από τους εκπαιδευτικούς του.
  • Ο παιδίατρός σας.

Αν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να σας παραπέμψουν σε ένα κέντρο ψυχικής υγείας ή σε κάποιον ψυχολόγο. Κι εσείς, όμως, μπορείτε με δική σας πρωτοβουλία να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό μαζί με το παιδί.

Ίσως θελήσετε να αξιολογηθεί το παιδί σας για να δείτε αν έχει αυτισμό, διάσπαση προσοχής ή κάποια αισθητηριακής φύσης δυσκολία που μπορεί να επηρεάζει τη διάθεσή του.

Διαθέσιμοι τρόποι υποστήριξης

Υπάρχουν αρκετές επιλογές διαθέσιμες για το παιδί σας. Ίσως το παιδί σας να ξεκινήσει συνεδρίες με ειδικό ψυχικής υγείας. Ίσως συστηθεί παραπομπή του σε παιγνιοθεραπευτή ή σε ομαδικές συνεδρίες.

iStock

Ενδεχομένως να προσφέρει το σχολείο του παιδιού σας πρόσθετη καθοδήγηση από εκπαιδευτικούς ή από εξωτερικούς συνεργάτες, για παράδειγμα, εργοθεραπευτές. Αν το παιδί σας διαγνωστεί με κάποια διαταραχή όπως ο αυτισμός, τότε πρέπει να λάβει σχετική επαγγελματική υποστήριξη.

Αν αντιμετωπίζετε κάποια κρίση, αναζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια. Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας, για να σας κατευθύνει για τον τρόπο που μπορείτε να λάβετε βοήθεια.

Πείτε στο παιδί σας ότι θα αναζητήσετε βοήθεια

Αν σκέφτεστε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια, καλό θα είναι να είστε ειλικρινείς με το παιδί σας. Καθησυχάστε το ότι δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα και δεν διατρέχει κίνδυνο να τιμωρηθεί. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει πως δεν έχετε θυμώσει μαζί του και δεν σας έχει απογοητεύσει, καθώς και ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι όπως ήταν. Να του ξεκαθαρίσετε ότι η επιθυμία σας να αναζητήσετε βοήθεια σχετίζεται μόνο με την αγάπη σας για το παιδί.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί γνωρίζει πως ο ειδικός θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του και θα το υποστηρίζει διαρκώς. Μπορείτε να πείτε: «Θέλουμε να σε βοηθήσουμε να κατανοή­σεις τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τη συμπεριφορά σου».

Εξηγήστε στο παιδί σας ότι, αναζητώντας επαγγελματική υποστήριξη, ελπίζετε ότι στο τέλος θα νιώθει πιο ευτυχισμένο και θα γίνει η ζωή του ευκολότερη.

Μιλήστε με άλλους γονείς

Μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε άλλους γονείς. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχουν βιώσει παρόμοιες καταστάσεις.

Πιθανόν θα σας προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές και θα σας δώσουν συστάσεις για ειδικούς ή οργανώσεις που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν.

Ακόμα και αν οι άλλοι γονείς δεν μπορούν να σας πουν τι ακριβώς να κάνετε, θα είναι παρήγορο να ακούσετε τι έχει να σας πει κάποιος που έχει βρεθεί στη θέση σας.

Είτε νιώθετε άνετα να μιλήσετε σε συγγενείς, είτε σε φίλους, είτε σε άλλους γονείς σε ομάδες στο Διαδίκτυο, είτε σε ομάδες υποστήριξης, θα διαπιστώσετε ότι ισχύει το εξής: Πρόβλημα που μοιράζεται είναι μισό πρόβλημα.

Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν οι τίτλοι:

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.