Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΣΑΙ ΣΩΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙΣ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΟΥ

Κι όμως, υπάρχει τρόπος τα παράπονά σου να δυναμώσουν τις σχέσεις σου, αντί να τις καταστρέψουν. Ποιος είναι αυτός; Ένας ψυχολόγος τον αποκαλύπτει.

Είναι συχνό θέμα σε κάθε είδους σχέση το πώς εκφράζουμε τις ανάγκες μας. Η αλήθεια είναι ότι δεν διαθέτουμε όλοι τις ίδιες ικανότητες, την ίδια καθαρότητα σκέψης και λόγου, την ίδια υπομονή ή διάθεση για να μπορέσουμε να μοιραστούμε αυτό που θέλουμε. Όπως λέει ο Joshua Coleman, κλινικός ψυχολόγος, πολλές σχέσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες, γιατί δεν ξέρουν όλοι οι άνθρωποι πώς να δώσουν και να δεχτούν μια εποικοδομητική ανατροφοδότηση. «Το κλειδί είναι να εκφράζεις τις ανησυχίες σου με τρόπο που καλλιεργεί την κατανόηση και όχι τη σύγκρουση», υπογραμμίζει. Μοιράζεται, μάλιστα, μερικές συμβουλές που μπορεί να σε βοηθήσουν να βγεις από αυτήν την κάπως στρεσογόνα κατάσταση.

Πριν προχωρήσεις, καλό είναι να έχεις κατά νου ότι μερικές φορές τα παράπονα που έχεις προέρχονται από μη ρεαλιστικές προσδοκίες που έχεις για τη σχέση σου. Μπορεί, δηλαδή, να θεωρείς ότι μια σχέση θα σου προσφέρει όσα δεν πήρες στην παιδική ηλικία ή ότι ο/η σύντροφός σου θα καλύψει όλες τις ανασφάλειες και τις ανάγκες σου. Ακόμα και οι πιο υγιείς σχέσεις περιλαμβάνουν πλήξη, διαφωνίες και συμβιβασμούς. Επίσης, καλό είναι να μην προσπαθείς να «διορθώσεις» τα πάντα. Αφιέρωσε τον χρόνο και την ενέργειά σου στο να καλλιεργήσεις την κατανόηση σε ζητήματα που θεωρείς ότι επαναλαμβάνονται.

7 tips για να επικοινωνήσεις καλύτερα τα παράπονά σου

1. Επίλεξε την κατάλληλη στιγμή

Πριν ξεκινήσεις να μοιράζεσαι όσα περνούν από το κεφάλι σου, πες στον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου ότι έχεις κάτι που θα ήθελες να συζητήσετε. Ρώτησέ τον αν είναι κατάλληλη στιγμή. Αν σου πει «όχι», ρώτησε πότε θα είναι. Προσπάθησε να μην δεχτείς το «ποτέ» ως απάντηση.

2. Αξιολόγησε την κατάσταση

Κάνε ένα risk assessment στη σχέση σου. Σε μια κλίμακα από το 1 (ασήμαντο) μέχρι το 10 (αιτία τερματισμού της σχέσης) που βρίσκεται το παράπονό σου; Να είσαι ειλικρινής. Αν δεν είναι σημαντικό, μπορείς να εκφράσεις τη διάθεσή σου για βελτίωση της κατάστασης. Αν, πάλι, είναι σοβαρό, τότε να εκφράσεις τον φόβο σου για το πού μπορεί να οδηγήσει η μη επίλυσή του.

3. Μίλα ξεκάθαρα

Ο Coleman αναφέρεται σε ευρήματα της καθηγήτριας ψυχολογίας Mavis Hetherington, σύμφωνα με τα οποία το 25% των αντρών αιφνιδιάστηκαν όταν οι σύζυγοί τους ζήτησαν διαζύγιο. Γιατί; Γιατί μπορεί να μην είχαν ιδέα πόσο δυστυχισμένες ήταν, ή να θεωρούσαν ότι όλα πάνε καλά ή τουλάχιστον βρίσκονται μέσα σε ένα φυσιολογικό πλαίσιο.

παράπονα
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

4. Ισορρόπησε ανάμεσα στα συν και τα πλην

Είναι σημαντικό να εκφράζεις όχι μόνο τι σε ενοχλεί, αλλά και τι εκτιμάς στον άλλον. Εδώ, ο ειδικός προτείνει την τεχνική «σάντουιτς». Ξεκίνα, δηλαδή, με κάτι θετικό (π.χ. «Είσαι υπέροχος πατέρας και τα παιδιά σε αγαπούν»), κάνε τα όποια παράπονα και κλείσε με κάτι υποστηρικτικό (π.χ. «Ας δούμε πώς εκφράζεις τον εκνευρισμό σου προς αυτά, γιατί ίσως τα επηρεάζει περισσότερο από όσο νομίζεις»).

5. Μοιράσου την προσπάθειά σου

Εξήγησε στην άλλη πλευρά ότι σου είναι δύσκολο να εκφράσεις τα παράπονά σου, καθώς και τον λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό. Αν μοιραστείς τις εμπειρίες σου από το παρελθόν, η θέση σου θα γίνει πιο κατανοητή.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΟΥ.

6. Άφησε χώρο στην αντίδραση

Ίσως η άλλη πλευρά να μην συμφωνήσει αμέσως μαζί σου. Στην περίπτωση αυτή, προσπάθησε να μην ανεβάσεις τόνους. Άφησε στον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου χώρο και χρόνο να απαντήσει χωρίς να τον διακόπτεις και μείνε ανοιχτός στο feedback του.

7. Πες ένα «ευχαριστώ»

Το τελευταίο αυτό βήμα είναι πολύ σημαντικό και δείχνει σεβασμό. Μην ξεχάσεις, λοιπόν, να ευχαριστήσεις τον άνθρωπο που σε άκουσε. Κλείσε τη συζήτησή σας εκφράζοντας ευγνωμοσύνη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.