Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΠΩΣ ΝΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙΣ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΣΟΥ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Πιστεύεις ότι ο/η σύντροφός σου χρειάζεται ψυχοθεραπεία αλλά δεν ξέρεις πώς να το πεις; Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορεί να σε βοηθήσουν.

Στα θετικά της εποχής μας συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η αναζήτηση ψυχολογικής βοήθειας έχει πάψει να θεωρείται ταμπού. Η ψυχοθεραπεία είναι πλέον διαδεδομένη για πολλούς λόγους και οι άνθρωποι αναγνωρίζουν ανοιχτά τα οφέλη της, παροτρύνοντας –με το παράδειγμά τους– εκείνους που αμφιταλαντεύονται να κάνουν το πολύτιμο βήμα.

Πολλές φορές το να περάσεις την πόρτα του ψυχοθεραπευτή δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί να αναρωτιέσαι ξανά και ξανά αν η ψυχοθεραπεία είναι αυτό που χρειάζεσαι, ενώ ακόμα κι αν βλέπεις όλο και περισσότερα σημάδια, ενδεχομένως εξακολουθείς να μην παίρνεις τη μεγάλη απόφαση, παραβλέποντας το γεγονός ότι αυτή μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή.

Το να πείσεις ένα αγαπημένο σου πρόσωπο που χρειάζεται ψυχική βοήθεια να επισκεφθεί ειδικό είναι, επίσης, μια δύσκολη πίστα. Μπορεί να διστάζεις να ρίξεις την πρόταση στο τραπέζι γιατί φοβάσαι ότι θα έρθεις σε ρήξη με το άτομο που έχεις απέναντί σου ή ότι εκείνο θα αποστασιοποιηθεί από εσένα. Όταν μάλιστα πρόκειται για τον/τη σύντροφό σου, τότε το πράγμα μπορεί να γίνει ακόμα πιο περίπλοκο.

Πώς θα καταλάβω αν ο/η σύντροφός μου χρειάζεται ψυχοθεραπεία;

Αρχικά, είναι σημαντικό να κατανοήσει κανείς τη διαφορά ανάμεσα στα περιστασιακά ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα που αποτελούν φυσιολογικό κομμάτι της ζωής και την πραγματική ανάγκη για θεραπεία (σκέψου, για παράδειγμα, πόσο διαφέρει το απλό άγχος από την αγχώδη διαταραχή).

ψυχοθεραπεία
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε αν ο σύντροφός σας χρειάζεται ψυχοθεραπεία. Παρατηρήστε τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά, τα συναισθήματα και τη συνολική του ευημερία.

Για παράδειγμα, μήπως βιώνει παρατεταμένες περιόδους θλίψης, άγχους ή εναλλαγών της διάθεσης, που επηρεάζουν σημαντικά το πόσο λειτουργικός είναι στην καθημερινότητά του; Αντιμετωπίζει προβλήματα αϋπνίας ή αντίθετα κοιμάται υπερβολικά πολλές ώρες την ημέρα; Αποσύρεται από τις κοινωνικές δραστηριότητες ή δεν έχει όρεξη να δει τους φίλους ή την οικογένειά του, και έχει έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανε;

Άλλα σημάδια μπορεί να αφορούν αύξηση της χρήσης ουσιών ως μέσου αντιμετώπισης, απόσπαση της προσοχής ή αποφυγή αρνητικών συναισθημάτων, ή δυσκολία του ατόμου να ανταποκριθεί σε διάφορους τομείς της ζωής, όπως σε θέματα εργασίας ή στις δουλειές του σπιτιού.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΑΛΛΟ ΑΤΟΜΟ ΝΑ ΝΙΩΣΕΙ ΝΤΡΟΠΗ Ή ΑΜΗΧΑΝΙΑ.

Πώς να μιλήσεις στον/στη σύντροφό σου για την ψυχοθεραπεία

Το επόμενο βήμα είναι να ενθαρρύνετε τον/τη σύντροφό σας να ζητήσει ψυχολογική υποστήριξη. Κι επειδή ακριβώς πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα, απαιτείται λεπτός χειρισμός. Το πιο σημαντικό στην περίπτωση αυτή είναι να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον αγάπης και φροντίδας έτσι ώστε να μην κάνετε το άλλο άτομο να νιώσει ντροπή ή αμηχανία.

#1: Βρείτε την κατάλληλη στιγμή να μιλήσετε για την ψυχοθεραπεία

Το timing είναι πολύ σημαντικό. Μιλήστε με τον σύντροφό σας σε μια στιγμή που θα είστε και οι δύο ήρεμοι. Μην προσπαθείτε να του εξηγήσετε την κατάσταση όταν είναι ταραγμένος ή αγχωμένος, ούτε κατά τη διάρκεια ενός καβγά, καθώς το πιθανότερο είναι να έχετε τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

#2: Το περιβάλλον παίζει ρόλο

Αποφύγετε να μιλήσετε στον σύντροφό σας για την ανάγκη του για ψυχοθεραπεία όταν βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο ή μπροστά σε άλλα άτομα, καθώς αυτό ενδέχεται να τον φέρει σε δύσκολη θέση ή να του προκαλέσει μεγάλη αμηχανία. Φροντίστε να βρίσκεστε κάπου ιδιωτικά, σε ένα μέρος όπου θα μπορείτε να μοιραστείτε μαζί του τις ανησυχίες σας με σαφήνεια και χωρίς παρεμβολές.

#3: Οι λέξεις έχουν σημασία

Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε τις κατάλληλες λέξεις στη συζήτηση με τον σύντροφό σας. Μοιραστείτε μαζί του όσα παρατηρείτε και αισθάνεστε και δώστε σαφείς λόγους για τους οποίους πιστεύετε ότι θα μπορούσε να επωφεληθεί από την ψυχοθεραπεία.

#4: Ξεκαθαρίστε ότι δεν θέλετε να επιβληθείτε στον σύντροφό σας

Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορείτε να αναγκάσετε κανέναν να επισκεφθεί έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Επομένως, μην πείτε κάτι που θα ακουστεί σαν απειλή ούτε σαν προσταγή. Αυτό μπορεί να κάνει το άλλο άτομο να αισθανθεί απόρριψη, προσβολή ή επίθεση. Απλά μιλήστε ανοιχτά για τις ανησυχίες σας.

#5: Καλλιεργήστε μια ατμόσφαιρα κατανόησης και ενδιαφέροντος

Πλαισιώστε συνολικά τη συζήτηση για την ψυχοθεραπεία με θετικό τρόπο και γλώσσα που αποδεικνύει φροντίδα και ενσυναίσθηση. Έτσι θα συμβάλλετε στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσά σας, δείχνοντας ότι ενδιαφέρεστε για την ευημερία του/της συντρόφου σας και ότι προσεγγίζετε τη συζήτηση με ευαισθησία. Παράλληλα, θα δημιουργήσετε έναν υποστηρικτικό χώρο για να εκφράσει και η άλλη πλευρά τα συναισθήματα και τις ανησυχίες της.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.