Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΤΑΝ ΣΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΑΔΙΑΚΡΙΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Εάν κάποιος ξεπερνά τα όρια και σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα με τις ερωτήσεις του, εδώ είναι ένας χρήσιμος οδηγός που θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς την κατάσταση.

Τι συμβαίνει όταν μια συζήτηση ξεπερνά τα όρια; Είτε πρόκειται για μια αδιάκριτη ερώτηση, όπως το «γιατί δεν έχεις παντρευτεί ακόμα;» είτε για μια… ανάκριση σχετικά με τις πολιτικές σου απόψεις, υπάρχουν ορισμένα άτομα που –ίσως άθελά τους– εισβάλλουν στον προσωπικό σου χώρο.

Αντί να απαντάς απότομα και στη συνέχεια να το μετανιώνεις, ακολούθησε τις παρακάτω υποδείξεις για να μπορέσεις να διαχειριστείς με επιτυχίας τις ενοχλητικές ερωτήσεις.

Κάνε μια παύση πριν απαντήσεις

«Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση. Γιατί ρωτάς;» Ξεκίνα προσπαθώντας να αποκτήσεις μια αίσθηση των κινήτρων του συνομιλητή σου. Η απλή αυτή ερώτηση θα σου δώσει χρόνο να σκεφτείς, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρει το βάρος της ευθύνης στην άλλη πλευρά, που χρειάζεται να εξηγήσει γιατί ένιωσε την ανάγκη να ρωτήσει. Αν είσαι τυχερός, μπορεί να κάνουν πίσω και να μην επιμείνουν. Επιπλέον, θα τους δείξεις με λεπτό τρόπο πώς νιώθεις για τη στάση τους.

Είσαι έτοιμος να απαντήσεις σε μια αδιάκριτη ερώτηση;

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι έναν μικρό πανικό όταν ένας άγνωστος, ένας συνάδελφος ή ακόμα και ένα μέλος της οικογένειάς σου ζητά να επικοινωνήσεις κάτι που θεωρείς προσωπικό. Μπορεί να έχεις κάποια σωματική αντίδραση (π.χ. ιδρωμένες παλάμες), καθώς και μια συναισθηματική απόκριση (π.χ. κλάμα), αλλά αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεσαι. Τα συναισθήματά σου είναι σήματα που σου λένε να ενεργήσεις ή να αποχωρήσεις. Άφησέ τα να σε καθοδηγήσουν.

Πώς μπορείς να αντιδράσεις στις αδιάκριτες ερωτήσεις
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Χτίσε μια αμφίδρομη συνομιλία

Αν αποφασίσεις να απαντήσεις, ένας τρόπος να κινηθείς είναι να αναρωτηθείς αρχικά, γιατί σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο ο συνομιλητής σου. Είναι σημαντικό να δείξεις ότι το ταξίδι το δικό σου και το δικό του διαφέρουν. Μπορείς να επισημάνεις μια διαφορά στην ηλικία, το φύλο, το υπόβαθρο, τα ενδιαφέροντα ή τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Ζήτα την άποψή του και φυσικά σεβάσου κι εσύ το δικαίωμα που έχουν και οι άλλοι στη γνώμη τους πριν μοιραστείς τη δική σου.

Έχεις δικαίωμα να μην απαντήσεις σε μια αδιάκριτη ερώτηση

Επειδή κάποιος σου έκανε μια ερώτηση, δεν σημαίνει ότι είσαι υποχρεωμένος να απαντήσεις. Μην αισθάνεσαι πιεσμένος να μοιραστείς πράγματα. Αν επιλέξεις να μην απαντήσεις, δεν χρειάζεται να απαντήσεις απότομα. Προσπάθησε να είσαι ειλικρινής και να επιστρέψεις τη συζήτηση πίσω στο άλλο άτομο. «Νιώθω λίγο άβολα που μιλάω γι' αυτό, οπότε προτιμώ να μην το συζητήσουμε. Πώς είναι τα πράγματα με εσένα;» Αυτή είναι μια ερώτηση που μπορείς να κάνεις.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.