ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ
Μια έρευνα εξετάζει το ζήτημα των αυξημένων θανάτων από αυτοκτονίες την εβδομάδα της πανσελήνου και τονίζει την ανάγκη παρακολούθησης των ασθενών υψηλού κινδύνου τις μέρες αυτές.
Η πανσέληνος της 5ης Μαΐου ονομάζεται «Πανσέληνος των Λουλουδιών» λόγω των ανοιξιάτικων λουλουδιών που ανθίζουν κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα. Ένα δυσάρεστο εύρημα, όμως, φαίνεται να συνδέεται με αυτή, όπως και με κάθε άλλη πανσέληνο του έτος.
Η πανσέληνος, λένε οι επιστήμονες, σχετίζεται με αύξηση των θανάτων από αυτοκτονίες. Οι ίδιοι είναι τώρα σε θέση να εξηγήσουν γιατί τα ποσοστά αυτοκτονιών αυξάνονται την εβδομάδα της πανσελήνου, μέσω έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Discover Mental Health.
«Θέλαμε να αναλύσουμε την υπόθεση ότι οι αυτοκτονίες αυξάνονται τη [χρονική] περίοδο γύρω από την πανσέληνο και να καθορίσουμε αν οι ασθενείς υψηλού κινδύνου θα πρέπει να παρακολουθούνται πιο στενά κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων», αναφέρει σε ανακοίνωση ο Alexander Niculescu, καθηγητής ψυχιατρικής που συμμετείχε στην έρευνα.
Πώς σχετίζεται η πανσέληνος με τις αυτοκτονίες
Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε δεδομένα αυτοκτονιών που συνέβησαν στην Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής το χρονικό διάστημα μεταξύ του 2012 και του 2016 και διαπίστωσε ότι οι αυτοκτονίες αυξάνονταν σημαντικά σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους:
- κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της πανσελήνου,
- μεταξύ των ωρών 3 μ.μ. και 4 μ.μ.,
- και κατά τον μήνα Σεπτέμβριο.
Οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 55 ετών είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν.
Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η πανσέληνος μπορεί να διαταράξει το «ρολόι του σώματος» ενός ατόμου. Προηγουμένως είχαν αναπτύξει μια εξέταση βιοδεικτών στο αίμα για την ανίχνευση καταστάσεων ψυχικής υγείας, όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η διαταραχή μετατραυματικού στρες. Για τις ανάγκες της νέας μελέτης, χρησιμοποίησαν δείγματα αίματος από ανθρώπους που είχαν αυτοκτονήσει και αναζήτησαν παρόμοιους δείκτες κατά τη στιγμή του θανάτου τους. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι όσοι αυτοκτόνησαν είχαν ενδείξεις ότι το «εσωτερικό τους ρολόι», το λεγόμενο «κιρκάδιο ρολόι», δεν λειτουργούσε σωστά τη στιγμή του θανάτου τους.
Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα με διαταραχή χρήσης αλκοόλ ή κατάθλιψη μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο κατά τη διάρκεια των προαναφερθέντων χρονικών περιόδων. Ακόμη, πιστεύουν ότι το πρόσθετο φως από την πανσέληνο θα μπορούσε να συμβάλλει στην αύξηση των αυτοκτονιών καθώς το φως του περιβάλλοντος μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον κιρκάδιο ρυθμό ενός ατόμου.
Το μήνυμα της μελέτης που πρέπει να ληφθεί υπόψη
Ουσιαστικά, το πόρισμα της μελέτης είναι ότι η πανσέληνος, η εποχή του φθινοπώρου και οι ώρες αργά το απόγευμα αυξάνουν τον κίνδυνο για αυτοκτονία, ιδίως σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη ή διαταραχές χρήσης αλκοόλ. Όπως τονίζει ο Niculescu, «οι ασθενείς υψηλού κινδύνου θα πρέπει ενδεχομένως να παρακολουθούνται πιο στενά την εβδομάδα της πανσελήνου, αργά τα απογεύματα και ίσως τον μήνα Σεπτέμβριο».
Επιπλέον, ο ερευνητής επισημαίνει ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να εξετάσουν τον αντίκτυπο του χρόνου της οθόνης στον κίνδυνο αυτοκτονίας αφού το φως από τις ψηφιακές συσκευές μπορεί επίσης να επηρεάσει τον κιρκάδιο ρυθμό.
– 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία: 1018