ΝΙΩΘΕΙΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΑΣΦΑΛΗΣ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΟΥ;
Αν παρομοιάζαμε μια σχέση με φυτό, τότε τα άτομα που την απαρτίζουν πρέπει να της δίνουν γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθεί. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει, αν δεν νιώθεις συναισθηματικά ασφαλής στη σχέση σου. Τι πρέπει να ψάχνεις στη συμπεριφορά του άλλου για να ανησυχήσεις;
Το να ανοιχτείς σε μια σχέση δεν είναι εύκολη υπόθεση, τουλάχιστον όχι για όλους. Πόσοι από μας έχουμε πληγωθεί και διστάζουμε να εμπιστευτούμε κάποιο άτομο που γνωρίσαμε; Πόσοι αφήνουμε να φανεί ο εαυτός μας χωρίς φίλτρα, με όλες του τις αδυναμίες και τις ανασφάλειες; Είναι πολύ πιθανό να μην το κάνεις, γιατί δεν νιώθεις συναισθηματικά ασφαλής στη σχέση σου.
Δεν αρκεί να έχεις από μόνος σου τη διάθεση για κάτι τέτοιο. Πρέπει και να έχεις απέναντί σου κάποιον ή κάποια που να το επιτρέπει. Όσο λίγο και αν γνωρίζεστε, υπάρχουν ορισμένα ενδεικτικά σημάδια για να το καταλάβεις.
Κάποια από αυτά τα βλέπεις ως παρατηρητής, ακόμα και σε σχέσεις που υφίστανται καιρό. Είναι σημάδια που σου δημιουργούν την αίσθηση ότι ο ένας σύντροφος καταπιέζει τον άλλο. Ότι του στερεί το περιθώριο να εκφραστεί ελεύθερα, να μοιραστεί ανασφάλειες κι επιθυμίες, να είναι αυθεντικός. Αν τα εντοπίσεις νωρίς, ίσως να αποφύγεις να επενδύσεις σε μια σχέση που δεν θα σου επιτρέψει να ανθίσεις ποτέ.
Πώς είναι να νιώθεις συναισθηματικά ασφαλής σε μια σχέση;
«Το να αισθάνεσαι συναισθηματικά ασφαλής σημαίνει πως νιώθεις μέσα σου χαλαρός με κάποιον», έχει γράψει σε άρθρο του ο John Amodeo, ψυχοθεραπευτής με πείρα 40 ετών στη συμβουλευτική ζευγαριών και οικογενειών. «Νιώθουμε πως μπορούμε να ρίξουμε τις άμυνές μας και να δείξουμε τον πραγματικό μας εαυτό, με όλες τις πληγές, τους φόβους και τους πόθους μας».
ΟΣΟΙ ΕΜΠΝΕΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ.
«Όταν νιώθουμε ασφαλείς με ένα άτομο, δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο αμυντικοί γιατί είναι λίγα εκείνα που πρέπει να προασπίσουμε», εξηγεί ο ίδιος. «Νιώθοντας συνεχώς ότι μας αντιμετωπίζει με σεβασμό, ευγένεια και νοιάξιμο, χαλαρώνουμε στη συνύπαρξή μας. Όταν έχουμε την πεποίθηση ότι ένας σύντροφος ή ένας φίλος έχει την πρόθεση, το ενδιαφέρον και την ικανότητα να μας δει, να μας ακούσει και να μας καταλάβει –ακόμη κι αν κάποτε δεν το καταφέρνει– είμαστε όλο και πιο ήρεμοι μαζί του και αυτό ενισχύει τα θεμέλια της οικειότητας».
5 σημάδια για να καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά
1. Ο/η σύντροφός σου δεν σε αντιμετωπίζει ως ίσο/ίση
Σε μία σχέση μπορεί να υπάρχουν πολλών ειδών ανισότητες, άλλοτε μετρήσιμες με απόλυτα νούμερα (π.χ. οικονομική άνεση) και άλλοτε όχι (π.χ. ομορφιά, εξυπνάδα). Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι ένα ζευγάρι θα μπορούσε να κινείται σε εντελώς ανάλογες «πίστες», αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι η σχέση τους θα βασίζεται στην ισότητα και τον αλληλοσεβασμό.
ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΧΑΣΜΑΤΑ ΓΕΦΥΡΩΝΟΝΤΑΙ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ «ΥΠΟΤΑΞΕΙΣ» ΤΟ ΕΤΕΡΟΝ ΗΜΙΣΙ.
Πώς μπορεί να εξασφαλιστεί μια σχέση ίσου προς ίσο, ανεξαρτήτως του πόσα λεφτά βγάζει κάποιος, ποια είναι η κοινωνική του θέση ή όποιο άλλο μοναδικό ατού μπορεί να διαθέτει; Με το να δίνει ο ένας σημασία στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του άλλου, χωρίς «καπελώματα» και «ασκήσεις εξουσίας». Και τα μεγαλύτερα χάσματα μπορούν να γεφυρωθούν, αρκεί να μην τα χρησιμοποιείς σαν εργαλεία για να «υποτάξεις» το έτερόν σου ήμισι.
2. Θεωρεί δεδομένο τι θέλεις και πώς νιώθεις
Η επικοινωνία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος σε μια σχέση. Ακόμα και ζευγάρια που είναι χρόνια μαζί δεν πρέπει να νομίζουν ότι μπορεί ο ένας να «διαβάζει» τη σκέψη του άλλου. Πρέπει καθένας να εκφράζεται με αμεσότητα και σαφήνεια και να αφήνει στο άτομο που έχει απέναντί του το περιθώριο να κάνει το ίδιο. Όταν νομίζουμε πως ξέρουμε όλες τις απαντήσεις, μπορεί να κάνουμε παρανοήσεις με πολύ αρνητικές συνέπειες.
3. Δεν αποδέχεται τα συναισθήματά σου
Μερικές φορές το να ρωτήσεις τον άλλο πώς νιώθει δεν είναι τόσο δύσκολο, όσο το να αποδεχτείς την οποιαδήποτε απάντηση. Μπορεί να μην είχες καμία πρόθεση να προκαλέσεις κάποιο αρνητικό συναίσθημα στον άλλο με τη στάση σου. Όμως, από τη στιγμή που αυτό έχει εισπράξει, δεν πρέπει εσύ να το αμφισβητείς. Οι άνθρωποι που εμπνέουν στους άλλους συναισθηματική ασφάλεια αποδέχονται ακόμα και κάτι που μπορεί να μην τους αρέσει ή να μην τους βρίσκει σύμφωνους.
4. Δεν σέβεται την ανάγκη σου για προσωπικό χώρο και χρόνο
Υπάρχουν ζευγάρια που θέλουν να κάνουν τα πάντα μαζί. Αυτό μπορεί να γίνει μονόδρομος στην καταπίεση – ακόμα κι όταν είναι αμοιβαίο. Το να θέλεις προσωπικό χώρο και χρόνο δεν συνεπάγεται ότι κάτι δεν πάει καλά σε μια σχέση. Αντίθετα, είναι μια ανάγκη που πρέπει να επιτρέπουμε στους άλλους χωρίς καχυποψία και να θεωρούμε αυτονόητο ότι θα μας το ανταποδώσουν.
5. Επαναπαύεται και δεν εξελίσσεται ως άτομο
Η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουμε ελαττώματα, όλοι έχουμε αδυναμίες και όλοι μπορεί να κάνουμε λάθη. Όταν έχουμε συναίσθηση αυτού, στόχος είναι να εξελισσόμαστε θετικά, τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τους γύρω μας.
Οι άνθρωποι που εμπνέουν συναισθηματική ασφάλεια, δεν θα πουν ποτέ κάτι του τύπου: «Έτσι είμαι κι αν σ’ αρέσει»! Αντίθετα, υπολογίζουν τη γνώμη των άλλων και δεν διστάζουν να αναγνωρίζουν τα λάθη τους και να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους. Έτσι, δουλεύουν ώστε τα πράγματα να είναι καλύτερα για όλους.
Συμπεριφορές που πρέπει να σε προβληματίσουν
Ο/Η σύντροφός σου:
- Απαξιώνει ό,τι νιώθεις.
- Αποφεύγει να μιλάει για ορισμένα θέματα.
- Σε ειρωνεύεται και υποτιμά τη γνώμη σου.
- Δεν παραδέχεται ποτέ ότι έχει κάνει λάθος.
- Σου φέρεται με χειριστικό τρόπο.
- Δεν σε εμπιστεύεται.