Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΜΟΝΟΣ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ; ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΙΖΕΡΟ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ 

Δεν θέλεις να κανονίσεις κάτι και προτιμάς να μείνεις μόνος; Αυτή είναι μία ευκαιρία να περάσεις τις πιο όμορφες γιορτές της ζωής σου!

Μπορεί να βρίσκεσαι μακριά από τους αγαπημένους σου ανθρώπους. Ίσως πάλι βιώνεις το συναίσθημα της μοναξιάς εν μέσω ενός χαρούμενου «κύματος» φίλων και συγγενών. Αν για οποιονδήποτε λόγο αυτές οι γιορτές σε βρίσκουν να είσαι ή να αισθάνεσαι μόνος σου, μπορεί και να είναι πιο εύκολο από όσο φαντάζεσαι να μετατρέψεις τη μοναξιά σε ευεργετική μοναχικότητα.

Υπάρχουν κάποιες στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν, με στόχο να μη σπαταλήσεις τον χρόνο σου, αλλά να ανακαλύψεις εκ νέου τι σημαίνει σέβομαι, αγαπώ και φροντίζω τον εαυτό μου.

Η γιορτή δεν θέλει πάντα λάμψη και χορό

Η περίοδος των γιορτών είναι για τον περισσότερο κόσμο συνυφασμένη με τη διασκέδαση, τη χαρά και την παρέα. Μία μεγάλη ή μικρή οικογένεια, ένας έρωτας, κάποιοι φίλοι. Όλοι μαζί γύρω από στρωμένα γιορτινά τραπέζια. Όλοι μαζί σε συναντήσεις και βόλτες που οδηγούν σε χώρους όπου η μουσική, η φασαρία, τα γέλια, η λάμψη και ο χορός γίνονται επιθυμία.

Τι συμβαίνει όμως όταν δεν υπάρχει διάθεση να ακολουθήσουν όλοι το «κύμα» της ξέφρενης εορταστικής κραιπάλης; Δεν είναι λάθος για κάποιον να επιλέξει να πάρει αποστάσεις και να περάσει το πριν –και το κατά τη διάρκεια– της γιορτής μόνος του, με στόχο να ανακαλύψει μία άλλου είδους συντροφικότητα: Αυτή με τον ίδιο του τον εαυτό.

Ο διαχωρισμός ανάμεσα στη μοναξιά και τη μοναχικότητα

Η μοναξιά διαφέρει από τη μοναχικότητα και η «ανάγνωσή» της είναι υποκειμενική. Μπορεί κάποιος κατά τη διάρκεια των γιορτών να βρίσκεται ανάμεσα σε φίλους και συγγενείς, ωστόσο να νιώθει απομονωμένος. Αντιθέτως, υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι μόνος του αλλά να νιώθει ήρεμος και ευτυχισμένος. Είναι θέμα προσωπικής επιλογής. Το να είναι κάποιος μόνος επειδή το θέλει είναι υγιές. Αν όμως δεν το θέλει, αν η μοναξιά επιλέγει και ελέγχει κάποιον, τότε κάτι δεν πάει καλά.

ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΚΥΠΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΕ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ.

Οι ρίζες της μοναξιάς

Είναι σημαντικό για κάποιον να αντιληφθεί ότι η μοναξιά έχει τις ρίζες της στις αρνητικές σκέψεις που κάνει. Το μυαλό λειτουργεί με έναν περίεργο τρόπο και ο άνθρωπος έχει την αίσθηση ότι είναι αποκαμωμένος. Νιώθει απόρριψη και του λείπει η κοινωνική σύνδεση, οι σχέσεις. Όλο αυτό προκαλεί θλίψη και οδηγεί σε ένα είδος απομόνωσης. Υπάρχει θυμός και απόγνωση. Αν συνδυάζεται με ψυχικές ασθένειες, είναι μία δύσκολη κατάσταση, ένα πλαίσιο ιδιαίτερης πίεσης – και είναι σημαντικό για τον άνθρωπο που το βιώνει να ζητήσει και να λάβει βοήθεια προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο του εαυτού του.

Η αξία των συναισθημάτων

Η μοναξιά είναι ένα συναίσθημα, ένα κομμάτι που συμπληρώνει το παζλ της ανθρώπινης ύπαρξης. Κάνει την εμφάνιση της όταν κάποιος βρίσκεται μακριά από το οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον εξαιτίας των σπουδών ή της δουλειάς του. Μπορεί όμως να οφείλεται σε έναν πρόσφατο χωρισμό ή σε μία απώλεια ενός αγαπημένου ανθρώπου. Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η υπαρξιακή μοναξιά, όταν κάποιος τη βιώνει, σκέφτεται και λέει διαρκώς: Που πάω; Ποιος είμαι; Γεννήθηκα και θα πεθάνω μόνος μου…

Κάθε συναίσθημα έχει τη δική του αξία και δίνει πληροφορίες για το ποιος  είναι –στ’ αλήθεια–ο κάθε άνθρωπος. Αν αντιμετωπίσει αυτό που νιώθει, το αγκαλιάσει και εξοικειωθεί μαζί του μέσα από μία ευεργετική διερεύνηση, θα οδηγηθεί σε μια άλλη προοπτική του τι σημαίνει και τι είναι η μοναξιά. Θα λάβει απαντήσεις που θα τον βοηθήσουν να εξελιχθεί και σταδιακά να εκτιμήσει την αξία της μοναχικότητας.

μόνος τις γιορτές
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Οι απαντήσεις δίνουν εξηγήσεις

Στην ψυχοθεραπεία υπάρχει –μεταξύ άλλων– μία θεραπευτική προσέγγιση που λέγεται internal family systems. Ο άνθρωπος απαρτίζεται από πολλά κομμάτια. Ένα από αυτά είναι και η μοναξιά. Είναι σπουδαίο να αντιμετωπίζεται ως ένα κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης και όχι ως κάτι κακό που έρχεται απέξω και δεν είναι διαχειρίσιμο.

Η μοναξιά είναι λίγο πολύ κάτι που όλοι έχουμε αισθανθεί. Αυτό που θα βοηθήσει είναι να την προσεγγίσει κάποιος με συμπόνια και κατανόηση. Να τη βάλει σε ένα πλαίσιο και να την εξηγήσει, με στόχο να απαλύνει τον πόνο που φέρνει μαζί της. Μπορεί να υπάρχει με κάποιο τρόπο σε βιώματα και σκέψεις από το παρελθόν.

Τι είχε προκαλέσει τότε; Με ποιον τρόπο είχε ορίσει τη ζωή και τις μέρες ενός ανθρώπου; Η επανάληψη, η επανεμφάνιση (ξανα)γεννάει τις αναμνήσεις και όλα όσα είχε νιώσει κάποιος τότε. Τι συμβαίνει όμως τώρα;

Η επιλογή της μοναχικότητας

Η μοναξιά μετατρέπεται σε μοναχικότητα. Γίνεται επιλογή που μπορεί να ευεργετήσει και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο χαράς, ηρεμίας, ξεκούρασης, ανασυγκρότησης και διασκέδασης. Γιατί, ναι, κάποιος μπορεί να περάσει και μόνος του καλά, αρκεί να το θελήσει και να φτιάξει εκ των προτέρων το περιβάλλον που θα υποστηρίξει και θα αναδείξει τις προσωπικές, μοναχικές επιλογές του.

Η χαρά αν είσαι μόνος τις γιορτές

Μόνος στο σπίτι πριν και κατά τη διάρκεια των γιορτών σημαίνει ξεκούραση άνευ ορίων. Καθένας μπορεί να γράψει προσεκτικά τη δική του λίστα δραστηριοτήτων και επιθυμιών προς εκπλήρωση. Τι του ταιριάζει περισσότερο; Είναι ωραίο να γραφτεί ξεκάθαρα και από νωρίς αυτό που έρχεται, για να κάνει τις διακοπές μια όαση διασκέδασης.

Πολλά βιβλία και ατέλειωτο διάβασμα. Ταινίες που θα οδηγήσουν σε μαραθώνιο θέασης και απόλαυσης. Μουσικές επιλογές που θα γεμίσουν τις ημέρες με ρυθμό, χορό και συναισθήματα ποικίλης ύλης. Πολλές ώρες διαλογισμού και αυτοφροντίδας. Πρόγραμμα γυμναστικής. Βόλτες με προορισμό την εύρεση καινούριων φίλων, έστω για ένα βράδυ.

Συμμετοχή σε εθελοντικά προγράμματα, σε εκδηλώσεις και μπαζάρ. Τι καλό συμβαίνει σε κάθε γειτονιά; Υπάρχουν ομάδες δράσης και δραστηριοτήτων; Μπορεί κάποιος να αγαπά τη συμμετοχή. Μπορεί να βρεθεί σε μία συναυλία, σε ένα πάρτι ή σε μία εκκλησιαστική λειτουργία. Να περπατήσει και να ανακαλύψει την πόλη όπου μένει. Να βρει νέους δρόμους και όμορφες διαδρομές χαλάρωσης και εξερεύνησης. Έχει το δικαίωμα να πάει μία εκδρομή χωρίς παρέα και χωρίς πρόγραμμα. Σε ένα κοντινό ή μακρινό προορισμό. Μόνος του.

ΟΤΑΝ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΥΝ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ, ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡΟΧΑ ΜΟΝΟΣ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.

Μια συνειδητή επιλογή

Το να γράφει κάποιος αυτά που θέλει, σε ένα χαρτί, με ένα μολύβι, βοηθά στην κατανόηση όλων όσων νιώθει και σκέφτεται. Όταν βρίσκεται απέναντι στις σκέψεις του, τη στιγμή που διαβάζει όλα όσα επιθυμεί, καθετί που τον απασχολεί ξεμπλοκάρει. Είναι μία διαδικασία που δρα στο πλαίσιο μιας προσωπικής κάθαρσης. Κοιτάζει και συνειδητοποιεί τα πάντα από μικρή απόσταση.

Η προετοιμασία να είσαι μόνος τις γιορτές

Προετοιμάζοντας τον εαυτό του για ξεκούραση και προσωπική αναδιοργάνωση, αφήνοντας στην άκρη τον θόρυβο σε μια προσπάθεια αναζήτησης της ηρεμίας, έχει κανείς την ευκαιρία για μία ευεργετική παύση που οδηγεί στην προσωπική ανάπτυξη. Είναι σπουδαίο να μην νιώθει κάποιος ενοχές επειδή θέλει να μείνει μόνος. Να μην επιβάλλει στον εαυτό του να βρεθεί αναγκαστικά με τους φίλους και την οικογένεια του. Είναι υγιές να θέλει να πάρει μία απόσταση από όλους και όλα.

Για να μη νιώθει άσχημα, είναι σημαντικό να αποδεχτεί ότι στο παρελθόν υπήρχαν πράγματα που ήθελε και του άρεσε να κάνει, αλλά τώρα έχει το δικαίωμα να μην τα επιθυμεί, έστω για αυτή την φορά, έστω για λίγο. Δεν του επιβάλλει κάποιος να βρίσκεται με ανθρώπους που κάποτε είχε την ανάγκη να έχει δίπλα του. Να επαναλαμβάνει και να συντηρεί συνήθειες που με τον καιρό πάλιωσαν. Ίσως να μην έχει τη νοητική, τη συναισθηματική και τη σωματική αντοχή που χρειάζεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει πρόβλημα.

Το πνεύμα των Χριστουγέννων, όπως όλα τα πνεύματα, μπορεί να μας στοιχειώνει

Μια χαρά «με το ζόρι» δεν είναι χαρά. Είναι βάρος και κούραση. Το να απομακρύνεται κάποιος από τις συνήθειες που έχει αποκτήσει από την οικογένεια του, το να μην υποκύπτει σε έθιμα και παραδόσεις που πλέον δεν τον καλύπτουν δεν είναι κακό. Είναι σημαντικό να μιλήσει με τον εαυτό του και να ανακαλύψει τις καινούριες του ανάγκες και επιθυμίες, με στόχο την εκπλήρωσή τους. Ο επαναπροσδιορισμός των ορίων και των αντοχών είναι ζητούμενο και δώρο.

Η ευγνωμοσύνη και το να είσαι μόνος τις γιορτές

Όταν κάποιος νιώσει ευγνωμοσύνη, όταν συνειδητοποιήσει όλα όσα έχει, θα καταφέρει να βρεθεί σε ηρεμία. Το κυνήγι της τέλειας ζωής με κάτι που δεν είναι υπαρκτό αλλά κυριεύει το μυαλό των ανθρώπων, μόνο δυστυχία μπορεί να φέρει. Είναι απαραίτητο να αναλογιστεί κάποιος όλα όσα έχει κερδίσει και να αναζητήσει την ικανοποίηση στα κεκτημένα του. Η αυτοφροντίδα είναι εφικτή όταν σέβεται τον εαυτό του και νιώθει ευγνωμοσύνη για όσα τον περιτριγυρίζουν. Κάπως έτσι, το να επιθυμεί κάτι διαφορετικό –ίσως μόνο για τώρα και όχι για πάντα– δεν είναι αδυναμία ή μειονέκτημα, είναι μία άλλου είδους ζωή, καλύτερη. Η ζωή της μοναχικότητας.

Να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας

Αυτό που μπορεί να είναι παρηγορητικό για όλους είναι να επιτρέψουν στον εαυτό τους να αισθανθεί τη λαχτάρα, την προσωπική επιθυμία για χαρά και ικανοποίηση. Όταν κάποιος καταφέρει να μη νιώθει αμηχανία ή ντροπή επειδή σέβεται και φροντίζει τον εαυτό του κάνοντας επιλογές που ίσως φαντάζουν περίεργες στους άλλους, όταν αποδέχεται κάθε συναίσθημα χωρίς να απολογείται, τότε μπορεί να περάσει υπέροχα, ολομόναχος, και να δημιουργήσει τις συνθήκες για κάτι καλύτερο που είναι προ των πυλών.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη Μαρία Στρίντζη, Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπεύτρια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.