ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΤΟ ΤΟΞΙΚΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΟΥ;
Αν αναγνωρίσεις σε εσένα κάποια από τις παρακάτω συμπεριφορές, τότε το τοξικό άτομο στις σχέσεις σου είσαι εσύ.
Η λέξη «τοξικός» πάει κι έρχεται αυτές τις μέρες. Πολλά κείμενα έχουν γραφτεί για το πώς να αναγνωρίσεις τοξικές συμπεριφορές σε άλλους ανθρώπους. Τι συμβαίνει, όμως, στην περίπτωση που ο άλλος άνθρωπος είσαι εσύ;
Υπάρχουν τρόποι να αξιολογήσεις τις συμπεριφορές σου και να τις αλλάξεις, κάτι που θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις τις σχέσεις και κατ’ επέκταση τη ζωή σου. Μήπως, λοιπόν, επιδεικνύεις κάποιες από τις παρακάτω συμπεριφορές;
6 τοξικές συμπεριφορές που πρέπει να αλλάξεις
1. Αποφεύγεις τις συζητήσεις
Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν τοξική συμπεριφορά συχνά δεν θέλουν να συμμετέχουν σε σημαντικές συζητήσεις και προσπαθούν να τις αποφύγουν. Έτσι, ζητήματα που υπάρχουν μπορεί να παραμείνουν άλυτα. Σε περίπτωση που δεν μπορούν να αποφύγουν μια συζήτηση, μπορεί να επιστρατεύσουν μεθόδους που σκοπό έχουν να κάνουν τον συνομιλητή να νιώσει ανασφάλεια για τον εαυτό του. Μήπως τα παραπάνω σου θυμίζουν κάτι;
2. Δεν αναλαμβάνεις την ευθύνη των πράξεών σου
Πόσο εύκολο σου είναι να αναγνωρίσεις τα λάθη σου; Μήπως συνηθίζεις να κατηγορείς άλλους για τυχόν ελλείψεις δικές σου; Μήπως και η δική σου συμπεριφορά συμβάλλει στα ζητήματα που προκύπτουν; Αν απάντησες «ναι» σε κάποια από αυτές τις ερωτήσεις, μάλλον είσαι εσύ αυτός που βάζει τρικλοποδιές στην προσωπική σου ανάπτυξη. Αντί να κατηγορείς τους άλλους για τα λάθη σου, μπορείς να αναλάβεις την ευθύνη ακόμα κι αν είναι άβολο. Όλοι κάνουμε λάθη. Το να επιρρίπτεις αλλού τις ευθύνες σε κάνει να φαίνεσαι χειρότερος από ό,τι αν εξαρχής παραδεχόσουν το λάθος σου.
3. Δεν ζητάς συγγνώμη
Αν διαθέτεις τοξικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, μπορεί συχνά να διαστρεβλώνεις την αλήθεια με τέτοιο τρόπο, ώστε να φαίνεται ότι είσαι το θύμα σε μια σχέση ή να μεταβιβάζεις αλλού τις ευθύνες που σου αναλογούν. Ακόμη και στην περίπτωση που ένα λάθος δεν μπορεί να αγνοηθεί, ίσως αποφύγεις να ζητήσεις συγγνώμη. Αν σου επιστήσουν την προσοχή σε ένα ζήτημα, ενδέχεται να γίνεις αμυντικός απέναντι στα σχόλια και να προσβληθείς από τις κριτικές.
4. Προσπαθείς να κατευθύνεις τις αποφάσεις των άλλων
Οι τοξικές συμπεριφορές μπορεί να περιλαμβάνουν τη χειραγώγηση άλλων για προσωπικό όφελος. Μορφή χειραγώγησης είναι το gaslighting, «όταν δηλαδή ένα άτομο προσπαθεί να σε πείσει ότι μια κατάσταση δεν είναι αυτό που πραγματικά είναι, αλλά αυτό που εκείνο ισχυρίζεται πως είναι», εξηγεί η ψυχολόγος Ελένη Σολταρίδου. Μήπως έχεις πιάσει τον εαυτό σου να λέει κάποια από τις παρακάτω προτάσεις; «Δεν το είπα ποτέ». «Είσαι πολύ ευαίσθητος», «Πλάκα έκανα». Αν ναι, τότε τα καμπανάκια χτυπάνε.
ΕΝΑ ΤΟΞΙΚΟ ΑΤΟΜΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΟΤΕ ΣΥΝΕΠΕΣ. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕΤΑ.
5. Δεν σέβεσαι τα όρια
Ένα άλλο σημάδι τοξικού ατόμου είναι η έλλειψη ορίων. Ένας τρόπος να καταλάβεις αν τα σέβεσαι ή όχι είναι το πόσο συχνά χρειάζεται οι γύρω σου να σου ξεκαθαρίζουν τις ανάγκες τους. Οι υγιείς σχέσεις βασίζονται στην εμπιστοσύνη και στην ικανότητα σεβασμού των ορίων.
6. Είσαι ασυνεπής
Εντάξει, όλοι έχουμε κατά καιρούς «κρεμάσει» κάποιον δικό μας άνθρωπο. Όλοι έχουμε καλές και κακές στιγμές. Αλλά ένα τοξικό άτομο δεν είναι σχεδόν ποτέ συνεπές. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα κάνει μετά. Αν συστηματικά δεν τηρείς τις δεσμεύσεις ή τις υποσχέσεις σου, αυτό είναι ένα θέμα που χρειάζεται να εξετάσεις. Ένα από τα στοιχεία των υγιών σχέσεων είναι το να βρίσκεσαι δίπλα στους άλλους όταν το έχουν ανάγκη.