ΜΗΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ (ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟΦΩΝΑ)
Το να μιλάς φωναχτά στον εαυτό σου κρύβει οφέλη για την ψυχική και πνευματική σου υγεία που κατά πάσα πιθανότητα δεν έχεις φανταστεί.
Μιλάω στον εαυτό μου όταν δουλεύω στον υπολογιστή και κάτι δεν μου βγαίνει. Το κάνω όταν οδηγάω και όταν προσπαθώ να μαγειρέψω. Όταν προσπαθώ να ανταπεξέλθω σε ένα απαιτητικό προπονητικό πρόγραμμα για να μην τα παρατήσω. Επίσης, είμαι σχεδόν σίγουρη ότι το κάνουν αρκετοί συνεπιβάτες μου στο μετρό και τα λεωφορεία, και γενικά πολλοί από τους ανθρώπους γύρω μου.
Το να μιλάς φωναχτά στον εαυτό σου σίγουρα φαίνεται περίεργο. Όμως, ο συγκεκριμένος τύπος αυτο-ομιλίας έχει οφέλη για την πνευματική και ψυχική υγεία που δεν φανταζόμαστε.
Γιατί μιλάμε στον εαυτό μας;
Οι λόγοι που μας οδηγούν στο να μιλάμε στον εαυτό μας είναι πολλοί, αναφέρει ο Thomas Brinthaupt, καθηγητής ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Middle Tennessee. Ένας από τους βασικούς είναι η κοινωνική απομόνωση, όπως δείχνει και έρευνα στο περιοδικό Frontiers in Psychology. Η αλήθεια είναι ότι δεν μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι οι άνθρωποι που περνούν πολύ χρόνο μόνοι είναι πιο πιθανό να ανοίγουν διάλογο με τον εαυτό τους.Το ίδιο ισχύει και για τα μοναχοπαίδια, που μιλούν με τον εαυτό τους πιο συχνά από όσους έχουν αδέρφια και ξεσπάνε πάνω τους.
Άλλος ένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι μιλούν φωναχτά στον εαυτό τους είναι προκειμένου να διαχειριστούν κάποιες καταστάσεις ανοίκειες ή αγχωτικές, στις οποίες δεν ξέρουν τι να κάνουν, τι να σκεφτούν, τι να αισθανθούν. Οι στρεσογόνες ή δυσάρεστες εμπειρίες μάς κάνουν να θέλουμε να τις επιλύσουμε ή να τις κατανοήσουμε, και στην περίπτωση αυτή η αυτο-ομιλία είναι ένα χρήσιμο εργαλείο.
Η ηλικία του ομιλητή παίζει, επίσης, ρόλο. Τα μικρά παιδιά μιλούν δυνατά στον εαυτό τους καθώς μαθαίνουν κοινωνικούς ρόλους. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες είναι πιθανό να εμπλακούν σε αυτο-ομιλία, ίσως γιατί τους βοηθά να θυμούνται πράγματα ή γιατί απλά δεν τους νοιάζει τι θα σκεφτούν οι άλλοι γύρω τους. Από την άλλη, όσοι βρισκόμαστε ηλικιακά στη μέση προτιμάμε τον εσωτερικό μονόλογο, τη σιωπηλή αυτο-ομιλία, γιατί ντρεπόμαστε.
Βάζει σε τάξη το μυαλό
Το να μιλάμε δυνατά στον εαυτό μας είναι απολύτως φυσιολογικό και μπορεί να διευκολύνει την επίλυση προβλημάτων και να βελτιώσει το πόσο καλά αποδίδουμε σε μια εργασία, λέει ο Gary Lupyan, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison. Τι εννοεί με αυτό;
Ας το φέρουμε στην καθημερινότητά μας: Αν, για παράδειγμα, ψάχνουμε τα κλειδιά, το κινητό ή τα γυαλιά μας, ας αρχίσουμε να λέμε δυνατά αυτό που ψάχνουμε. Η ιδέα είναι ότι αυτή η πρακτική θα μας βοηθήσει να το εντοπίσουμε πιο γρήγορα, γιατί η εκφώνησή του συμβάλλει στο να διατηρηθεί ζωντανή η εικόνα του αντικειμένου στο μυαλό μας καθώς το ψάχνουμε, εξηγεί ο ειδικός.
ΤΟ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΟΥΜΕ.
Η αυτοομιλία μπορεί επίσης να μας δώσει κίνητρο. Χαρακτηριστικά, στον αθλητισμό η θετική αυτό-ομιλία είναι συχνό φαινόμενο (αν κάνεις κάποιο άθλημα, καταλαβαίνεις τι εννοώ) και από ό,τι φαίνεται βελτιώνει την απόδοση.
Μπορεί, ακόμα, να μας βοηθήσει να βάλουμε σε τάξη τις σκέψεις μας και να καταστρώσουμε ένα πλάνο βημάτων για να ολοκληρώσουμε μια εργασία. Μας βοηθά να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι.
Μιλάμε στον εαυτό μας για να ρυθμίσουμε συναισθήματα
Ας μην πάμε μακριά. Ας σκεφτούμε μόνο το βρίσιμο που έχουμε ρίξει στον εαυτό μας, όταν κάτι δεν μας πάει καλά. Το να μιλάμε δυνατά μπορεί να είναι ένας τρόπος να ξεσπάσουμε. Κατά τον Brinthaupt, η αυτο-ομιλία μπορεί να μας βοηθήσει να ρυθμίσουμε τα καθημερινά μας συναισθήματα, να μας επικρίνουμε, να μας ηρεμήσουμε. Είναι, ωστόσο, κι ένας τρόπος «να δείξουμε στους άλλους, άμεσα ή έμμεσα, τι σκεφτόμαστε ή αισθανόμαστε. Μιλάμε με τον εαυτό μας, αλλά ξέρουμε ότι οι άλλοι είναι κοντά, θα μας ακούσουν και μπορεί να απαντήσουν και, τελικά, να συζητήσουμε», αναφέρει.
Χρήσιμο και στη θεραπεία
Εκτός από το ότι βοηθά τους ανθρώπους να ρυθμίζουν καλύτερα τα συναισθήματά τους, η αυτο-ομιλία μπορεί να επιβραδύνει τη σκέψη μας, όπως κάνει το journaling. Μπορεί να μας βοηθήσει να ηρεμήσουμε και να παρακολουθήσουμε τη ροή της σκέψης μας.