iStock

«ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΤΕ!»: ΕΝΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ

Τι σημαίνουν για τα παιδιά τα όρια που θέτουμε στο άγγιγμα; Ένα 10χρονο κορίτσι γράφει στους μεγάλους και εξηγεί γιατί το να τους δώσει ένα φιλί, ενώ δεν θέλει, δεν είναι καθόλου ωραίο.   

Πού αρχίζουν και πού τελειώνουν τα όρια του αγγίγματος; Είσαι υποχρεωμένος να φιλήσεις και να αγκαλιάσεις κάποιον, αν δεν το θες; Επειδή κάποιος μεγάλος σού ζητάει ένα φιλί ή μια αγκαλιά, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τον φιλήσεις ή να τον αγκαλιάσεις; Τι θα μπορούσες να κάνεις αντί γι’ αυτό; Ρωτήστε ένα παιδί. Τι θα απαντήσει; 

Άγγιγμα: Πώς αποκτά ένα παιδί αυτοέλεγχο στο σώμα του;

Τα παραπάνω είναι μερικά ερωτήματα, τα οποία οι ειδικοί προτρέπουν τους γονείς να απευθύνουν στα παιδιά τους, προκειμένου να τα ευαισθητοποιήσουν στο θέμα του αυτοελέγχου του σώματός τους. Τι συμβαίνει όταν πιέζουμε ένα παιδί να δεχτεί ή να δώσει «ένα φιλάκι» στον θείο ή στη νονά που έχει να δει πάνω από 6 μήνες;

Οι ψυχολόγοι τονίζουν πως έτσι εκπαιδεύουμε τα παιδιά να αισθάνονται ότι το σώμα τους είναι κάτι που πρέπει να παραχωρούν, ακόμη κι όταν δεν θέλουν. Ακόμη και σε κάποιον με τον οποίο δεν αισθάνονται οικειότητα. 

Άγγιγμα και παιδί
iStock

Τα όρια του αγγίγματος στην οικογένειά μας

Υπερβολικό ή όχι, στη δική μας οικογένεια έχουμε βρεθεί αρκετές φορές σε άβολη θέση, όταν κάποιος συγγενής επιμένει να φιλήσει ή να αγκαλιάσει το παιδί μας. Κυρίως επειδή το ίδιο το παιδί δεν θέλει και ο συγγενής δεν το καταλαβαίνει. Μερικές φορές παρεξηγείται ή θεωρεί ότι το έχουμε «καλομάθει».

Κι όμως, πρόκειται για ένα συνεσταλμένο παιδί, που δεν του αρέσουν τα αγγίγματα και τα φιλιά, ειδικά από ανθρώπους με τους οποίους δεν είναι εξοικειωμένο. Είναι επίσης ένα παιδί που χρειάζεται πάρα πολύ χρόνο, ώστε να εξοικειωθεί με κάποιον και να τον εμπιστευθεί. 

Όσα υπέροχα παραμύθια και σχετικά άρθρα κι αν έχουμε διαβάσει εμείς οι γονείς με τα παιδιά, ώστε να ενδυναμωθούν εκείνα, είναι σημαντική και η άλλη οπτική του θέματος: να φτάσει στα αυτιά συγγενών και φίλων η σημασία αυτού του μη οικειοθελούς αγγίγματος, ώστε να σταματήσουν να επιμένουν, χωρίς να νιώθει κανείς άβολα. 

Άγγιγμα και παιδί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ένα παιδικό γράμμα που πρέπει να διαβάσουν οι μεγάλοι

Ίσως ο καλύτερος τρόπος είναι να ακούσουν τι έχει να πει γι’ αυτό ένα παιδί. Η 10χρονη Ιωάννα γράφει:

Αγαπητοί συγγενείς, 

Υπάρχουν κάποια πράγματα που κάνετε και δεν μου αρέσουν. Για παράδειγμα, μερικές φορές με φιλάτε χωρίς να συμφωνώ. 

Η αλήθεια είναι ότι σιχαίνομαι ή απλώς δεν θέλω. Όπως και σε εσάς δεν αρέσει να σας φιλάνε, να σας αγκαλιάζουν ή να σας ζητάνε να αγκαλιάσετε και να φιλήσετε κάποιον, έτσι δεν αρέσει ούτε σε εμένα. Εκείνη τη στιγμή μπορεί να μην το καταλαβαίνετε, αλλά με πιέζετε να κάνω κάτι που δεν θέλω. Και είμαι σίγουρη ότι δεν θα θέλατε να σας συμβεί κάτι τέτοιο. 

Μερικές φορές, όταν μου ζητάτε επίμονα να σας αγκαλιάσω ή να σας φιλήσω, θυμώνω και θέλω να ουρλιάξω. Το σκυλάκι μου είναι μικρό και φαίνεται ήσυχο. Γι’ αυτό όλοι θέλουν να το χαϊδέψουν. Όμως, όταν αυτό δεν θέλει, γρυλίζει για να το δείξει. Όταν με αγκαλιάζετε και με φιλάτε χωρίς να θέλω, θυμώνω. Επειδή ντρέπομαι να πω ότι με ενοχλεί, μετά θυμώνω και με τον εαυτό μου, που δεν αντέδρασα.

0458227_1.jpg
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Σεβασμός από νωρίς

Συχνά συζητάμε για τα όρια που οφείλουμε ως γονείς να θέσουμε στα παιδιά μας. Όμως οφείλουμε να υπακούσουμε τα όρια που θέτει το παιδί σε εμάς τους γονείς αλλά και στους γύρω του.

Μερικές φορές είναι σημαντικό να ακούμε τι έχει να μας πει ο άλλος. Και η γνώμη των μικρών παιδιών είναι εξίσου σημαντική με εκείνη των μεγάλων. Ας την ακούσουμε κι ας τη σεβαστούμε.

 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.