ΜΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ
Aν η λήψη αποφάσεων δεν είναι το δυνατό σου σημείο, αν συνηθίζεις να ρωτάς τη γνώμη όλων και δεν μπορείς να νιώσεις τη δική σου αλήθεια, τότε μια σωματική –ναι, καλά διάβασες– άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να έρθεις πιο κοντά στις ανάγκες σου.
Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις για να λύσουμε όσα μας απασχολούν. Στον τομέα της ψυχικής υγείας, οι σχολές της ψυχοθεραπείας δεν είναι λίγες. Το ποια θα μας ταιριάξει βέβαια είναι άλλο θέμα, πιο προσωπικό.
Μία από τις προσεγγίσεις που κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος το τελευταίο διάστημα είναι η Σωματική Ψυχοθεραπεία. Χωρίς να αγνοεί το λεκτικό μέρος της θεραπείας, η Σωματική Ψυχοθεραπεία δίνει έμφαση στη στάση και τη γλώσσα του σώματος, την οποία συνδέει με τον χαρακτήρα του ατόμου.
Σωματική Ψυχοθεραπεία: Όταν το σώμα εκφράζει την ψυχή
Για τη Σωματική Ψυχοθεραπεία, το ψυχικό τραύμα είναι μια καθαρά σωματική υπόθεση, καθώς θεωρεί ότι αυτό που συμβαίνει στο μυαλό έχει άμεσο αντίκτυπο στο σώμα. Οι πολύπλοκες συνδέσεις των εγκεφαλικών νευρώνων προκαλούν στο σώμα συμπτώματα, σαν μια φυσική αντίδραση του οργανισμού στον πόνο και το στρες.
Μπορεί λόγου χάρη να βλέπουμε ανθρώπους με σώματα σκυφτά, φοβισμένα, με ανασηκωμένους ώμους, και αυτό να προέρχεται από τη χρόνια μυϊκή ένταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας μιας σκληρής στάσης του περιβάλλοντος (γονείς ή άλλες μορφές εξουσίας) στις βασικές ανάγκες του εσωτερικού παιδιού.
Η Σωματική Ψυχοθεραπεία δεν έχει την ευρεία αναγνώριση της επιστημονικής κοινότητας και πολλοί σωματικοί θεραπευτές δεν είναι καν ψυχοθεραπευτές. Ορισμένοι ωστόσο, παρακινημένοι από τα προσωπικά τους βιώματα, έχουν καταφέρει να βοηθήσουν αρκετούς ανθρώπους να συνδεθούν ξανά με το σώμα τους, μέσω ασκήσεων και τεχνικών όπως η συνειδητή αναπνοή, η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση κ.ά. και να διαχειριστούν καλύτερα τα ψυχικά τους προβλήματα.
Αν παίρνεις δύσκολα αποφάσεις
Η Marina Yanay-Triner είναι μία από αυτούς. Πέρα από τις διαπροσωπικές συνεδρίες που κάνει, προσεγγίζει και διάφορα επιμέρους θέματα με τεχνικές ενσυνειδητότητας.
Η προσέγγιση που προτείνει σε ανθρώπους που παίρνουν δύσκολα αποφάσεις και βασανίζονται πολύ, ρωτώντας ένα σωρό ανθρώπους, αλλά μην μπορώντας να ακούσουν τη δική τους επιθυμία, είναι η ουσιαστική επαφή με το σώμα. Η απομάκρυνση από τις ανάγκες του σώματος, οδηγεί σε έναν περισσότερο «εγκεφαλικό» τρόπο ζωής. Ίσως το μυαλό να αποτελεί ένα ασφαλέστερο καταφύγιο να ζήσει κανείς, επειδή το σώμα έχει υποστεί πολλά τραύματα. Αυτό που στην πραγματικότητα έχει διαρραγεί είναι η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, που εκφράζεται και από το σώμα.
Η άσκηση που θα σε φέρει κοντά στο σώμα σου
Η προσέγγιση λοιπόν αυτή εστιάζει στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης με τον εαυτό μας, μέσω της συνειδητοποίησης των αναγκών του σώματος. Ακούγεται παράξενο, αλλά καθόλου ριψοκίνδυνο. Με ποια μέθοδο μπορείς να το πετύχεις;
- Ρύθμισε το ρολόι σου να χτυπήσει σε 5 λεπτά.
- Ξάπλωσε κάπου ήσυχα, βεβαιώσου ότι είσαι πολύ άνετα.
- Το ήξερες ότι έχουμε περισσότερες από 5 αισθήσεις; Μάθε να τις αναγνωρίζεις στο δικό σου σώμα. Σε αυτές περιλαμβάνονται η ανίχνευση του φωτός, η αίσθηση της θερμοκρασίας, η υφή, η αντίληψη των καρδιακών παλμών, η βαρύτητα, το μυρμήγκιασμα κ.ά.
- Τώρα, άρχισε να παρατηρείς αυτές τις αισθήσεις στο σώμα σου: τι συμβαίνει στο στήθος, στην κοιλιά και στον λαιμό σου; Τι ακριβώς νιώθεις;
- Άρχισε να παρατηρείς τις αισθήσεις αυτές στο σώμα, όχι για περισσότερο από 5 λεπτά.
Αν νιώσεις ένταση ή ταραχή, μείωσε τον χρόνο. Αν αποκοιμηθείς, σημαίνει ότι είχες πολλή συσσωρευμένη ένταση.
Ο στόχος της άσκησης είναι να έρθεις σε επαφή με τις αισθήσεις του σώματός σου και να ανακτήσεις την επικοινωνία μαζί του, ώστε πιο αυθόρμητα να αντιλαμβάνεσαι τις ανάγκες του.
Οι αποφάσεις καλώς ή κακώς δεν έχουν να κάνουν μόνο με το μυαλό μας, δεν έχουν μόνο εγκεφαλική διάσταση, γι' αυτό και δεν υπάρχουν καθολικά κριτήρια ορθότητας. Οι αποφάσεις δεν είναι καν σωστές ή λανθασμένες. Είναι ό,τι ταιριάζει στον καθένα τη δεδομένη στιγμή. Και αυτό μόνο με τη συνεργασία σώματος και πνεύματος μπορείς να το κατακτήσεις.