ΜΑΘΕ ΤΗΝ «ΤΕΧΝΗ» ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ
Παίρνεις μονίμως τα πράγματα προσωπικά; Μάθε πώς θα αλλάξεις συμπεριφορά και θα προστατέψεις την ψυχική σου υγεία.
«Δεν παίρνω τίποτα προσωπικά», μου είχε πει παλαιότερα μια φίλη, κι εγώ την θαύμασα για την ικανότητά της αυτή, καθώς σε αντίθεση με εκείνη, εγώ παίρνω τα πάντα προσωπικά.
Κάποιες φορές η αντίδραση αυτή είναι φυσιολογική και ίσως χρειάζεται. Αν, ωστόσο, αισθάνεσαι συχνά αναστατωμένος ή προσβεβλημένος από τα σχόλια άλλων, ή τείνεις να υποθέτεις ότι οι άλλοι προσπαθούν να σε πληγώσουν, τότε μάλλον τα παίρνεις πιο προσωπικά από όσο πρέπει και αυτό έχει αντίκτυπο στην ψυχική σου υγεία. Επομένως, είναι σημαντικό να μάθεις να αναγνωρίζεις πότε η αντίδρασή σου σε ένα σχόλιο ή μια ενέργεια είναι υπερβολική.
Γιατί παίρνεις τα πράγματα προσωπικά;
Ως κοινωνικό ον, είναι φυσικό να αποζητάς τον σεβασμό των μελών της ομάδας στην οποία ανήκεις και να νοιάζεσαι για το τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα. Όταν όμως το νοιάξιμο αυτό φτάνει στα άκρα, μπορεί να εμποδίσει την πορεία σου και να σε επηρεάσει ψυχολογικά, εξηγεί η Αμερικανίδα κλινική ψυχολόγος Sabrina Romanoff στην ιστοσελίδα verywellmind.
Ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες για τις οποίες παίρνεις τα πράγματα προσωπικά:
Πού μπορεί να οφείλεται η τάση σου αυτή; Την απάντηση δίνει και πάλι η ειδικός:
- Μιλάς αρνητικά στον εαυτό σου. Με άλλα λόγια, λες συνεχώς στον εαυτό σου ότι δεν αξίζει, ότι δεν είναι αρκετά καλός, ότι φταίει πάντα αυτός. Έτσι, σου είναι εύκολο να πιστέψεις ότι καθετί αρνητικό αφορά εσένα.
- Η έλλειψη συναισθηματικής υποστήριξης από τους γονείς κατά την παιδική ηλικία μπορεί να σε οδηγήσει στο να πιστεύεις ότι αξίζεις να σε κοροϊδεύουν και να σε ταπεινώνουν.
- Αν πάσχεις από κοινωνικό άγχος, τότε ανησυχείς διαρκώς για το πώς θα σε κρίνουν οι άλλοι.
- Οι τελειομανείς, επίσης, δυσκολεύονται όταν οι άλλοι μιλούν για τα ελαττώματά τους, καθώς έχουν μη ρεαλιστικά πρότυπα για το πώς πρέπει να είναι.
- Όταν είσαι κουρασμένος, στρεσαρισμένος και γενικά έχεις κακή διάθεση, τότε είναι πιο πιθανό να παρερμηνεύσεις τα σχόλια κάποιου.
- Τα Άτομα Υψηλής Ευαισθησίας (Highly Sensitive Persons) διαθέτουν αυξημένη φυσική και συναισθηματική ευαισθησία στο περιβάλλον τους, άρα διαθέτουν μεγαλύτερη ευαισθησία και στα αρνητικά ερεθίσματα. Μπορούν, λοιπόν, να πάρουν τα πράγματα πολύ προσωπικά.
Πώς θα καταλάβεις ότι η αντίδρασή σου είναι δυσανάλογη
Αν θες να διαχειριστείς την κατάσταση αυτή, χρειάζεται για αρχή να καταλάβεις πότε η αντίδρασή του είναι λίγο υπερβολική. Η ειδικός αναφέρει μερικά από τα σημάδια που καλό είναι να έχεις κατά νου:
- Βασίζεις την ευτυχία σου στην έγκριση των άλλων.
- Ζητάς συγγνώμη χωρίς λόγο και θες πάντα να ευχαριστείς τους άλλους.
- Δεν βάζεις όρια ή δεν διατηρείς τα όρια που έχεις θέσει.
- Φοβάσαι να πεις «όχι».
- Πιστεύεις όλα τα σκληρά σχόλια για τον εαυτό σου και τα παίρνεις κατάκαρδα.
- Θεωρείς ένα λάθος στη συμπεριφορά ως ελάττωμα του χαρακτήρα σου.
- Γίνεσαι αμυντικός ή θυμώνεις εύκολα.
- Παθαίνεις εμμονή με πρόσφατες συνομιλίες σε σημείο που παρεμβαίνει στην καθημερινότητά σου. Για μερικούς, η επανάληψη αυτή τους δίνει τη δυνατότητα να φανταστούν ότι δίνουν μια διαφορετική απάντηση. Για άλλους, ο μηρυκασμός τους θυμίζει τη δική τους αδυναμία.
Η άλλη όψη του νομίσματος
Το να παίρνεις τα πράγματα προσωπικά έχει και κάποιες θετικές πτυχές. Κατ’ αρχάς, γίνεται ξεκάθαρο στους δικούς σου ανθρώπους τι είναι αυτό που σε πληγώνει. Έτσι, μπορούν να προσαρμόσουν ανάλογα τη συμπεριφορά τους.
Επίσης, χρειάζεται κατά καιρούς να βιώνεις ως άνθρωπος και στενάχωρα συναισθήματα γιατί, πρώτον, σε διδάσκουν να είσαι ταπεινός και, δεύτερον, σε μαθαίνουν να ξεπερνάς δυσκολίες, κάνοντάς σε πιο ανθεκτικό στο μέλλον.
ΜΗΝ ΒΙΑΖΕΣΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ.
Πώς θα σταματήσεις να παίρνεις τα πράγματα προσωπικά
Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, χρειάζεται δουλειά η ψυχική μας υγεία. Practice makes perfect, λοιπόν, και το πρώτο βήμα που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να καλλιεργήσεις τη συναισθηματική σου ανθεκτικότητα. Καλό είναι, επίσης, να μην βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα, γιατί είναι πιθανόν να έχεις αντιληφθεί μια κατάσταση λανθασμένα. Μην ντραπείς, λοιπόν, να ζητήσεις διευκρινίσεις. Προτίμησε να καταγράψεις τις σκέψεις σου, ώστε να έχεις χρόνο να τις επεξεργαστείς και να τις αξιολογήσεις. Οι πρακτικές mindfulness, καθώς και οι θετικές επιβεβαιώσεις μπορούν να σε βοηθήσουν να εστιάσεις στο παρόν και να ελέγξεις το άγχος. Αν δεν τα καταφέρνεις, η Romanoff αναφέρει ότι μπορείς να απευθυνθείς σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.
Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.
Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.