ΚΡΙΣΗ ΑΓΧΟΥΣ Ή ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ; ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΙ ΣΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ
Κρίσεις πανικού ή κρίσεις άγχους; Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με αυτές τις δύο καταστάσεις. Ποιες είναι οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές, ώστε να λάβεις τα κατάλληλα μέτρα;
Όποιος δεν έχει άγχος να σηκώσει το χέρι. Είναι όμως άλλο το άγχος που νιώθουμε συχνά πυκνά και άλλο οι κρίσεις άγχους που μπορεί να μας συμβαίνουν για μερικές μέρες και να μας αποδιοργανώνουν.
Μερικές φορές, τα συμπτώματα σωματοποιούνται και νιώθουμε ότι κάτι σοβαρό μπορεί να συμβαίνει στην υγεία μας. Μάλιστα, τέτοιες εκφράσεις άγχους σχετικά με την υγεία έγιναν πιο έντονες μετά την πανδημία της Covid-19.
Το να μας πιάσει πανικός για το άγχος που νιώθουμε δεν είναι ακριβώς το ίδιο με τις κρίσεις πανικού. Πολύ άγχος δεν σημαίνει απαραίτητα κρίση πανικού. Μάθε να τα ξεχωρίζεις εύκολα και γρήγορα, ώστε να λάβεις γρήγορα τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και θεραπείας.
Κρίσεις πανικού
«Οι κρίσεις πανικού συνήθως εμφανίζονται μετά από στρεσογόνα γεγονότα, μετά από μία απώλεια, ένα πένθος, μετά από ψυχοπιεστικές καταστάσεις, από έντονη πίεση, έντονη κόπωση, από υπέρβαση των ορίων μας, ακόμα και αν έχει περάσει καιρός. Εμφανίζονται συνήθως απροσδόκητα και αυτό είναι που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανασφάλεια στο άτομο», αναφέρει η ψυχολόγος Έλενα Σολταρίδου.
«Η μεγαλύτερη επίπτωση των κρίσεων πανικού είναι ότι πλέον το άτομο παύει να εμπιστεύεται το σώμα του και τον εαυτό του, παύει να νιώθει ασφάλεια, ζει με έναν καθημερινό φόβο και μουδιάζει στη σκέψη της επόμενης κρίσης πανικού, την οποία περιμένει και θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί». εξηγεί.
Τα συμπτώματα είναι έντονα, διαρκούν λίγο μέσα στην ημέρα, αλλά καθιστούν αδύνατο να λειτουργήσεις, καθώς νιώθεις το σώμα σου να απειλείται.
Πρόκειται για κρίση πανικού αν έχεις τουλάχιστον 4 από τα παρακάτω συμπτώματα:
- Ταχυπαλμίες ή αίσθημα παλμών.
- Εφίδρωση.
- Αίσθημα τρόμου ή τρέμουλο.
- Δύσπνοια.
- Αίσθημα πνιγμού.
- Πόνος στο στήθος ή δυσφορία.
- Ναυτία ή κοιλιακό άλγος ή δυσφορία.
- Ζαλάδα, απώλεια ισορροπίας ή τάση για λιποθυμία.
- Αίσθημα αποκοπής από τον εαυτό (σα να βρίσκεσαι εκτός πραγματικότητας).
- Φόβος ότι χάνεις τον έλεγχο, ότι τρελαίνεσαι.
- Φόβος ότι μπορεί να πεθάνεις.
- Μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, ρίγη ή εξάψεις.
Κρίση άγχους
Οι περισσότεροι άνθρωποι εκδηλώνουμε αγχώδεις συμπεριφορές και συμπτωματολογία που σχετίζεται με το άγχος. Ωστόσο, το σημαντικό είναι να υπάρχει γρήγορη ύφεση των συμπτωμάτων, μικρή διάρκεια και όχι καταστροφοποίηση.
To άγχος είναι μία κατάσταση σχεδόν καθημερινή για τους περισσότερους. Κάποια στιγμή όμως, σε μια δεδομένη χρονική περίοδο, μπορεί να ενταθεί και ενδεχομένως να σε κατακλύσει σε βαθμό που να θυμίζει «επίθεση». Τα συμπτώματα μπορεί να είναι επίμονα και να διαρκούν για ορισμένες μέρες, αλλά δεν είναι τόσο καθηλωτικά, ώστε να νιώθεις άρρωστος και αδύναμος να συνεχίσεις ό,τι κάνεις.
Μερικά συμπτώματα άγχους είναι:
- Μυϊκή ένταση και μυϊκοί πόνοι.
- Διαταραγμένος ύπνος.
- Δυσκολία στη συγκέντρωση.
- Ανησυχία.
- Ευερεθιστότητα / εκνευρισμός.
- Αίσθημα ξαφνιάσματος.
- Ταχυπαλμίες.
- Λαχάνιασμα.
- Ελαφριά ζαλάδα.
«Το άγχος μπορεί να γίνει χρόνιο ανάλογα με τα ερεθίσματα που το συντηρούν και τη σημασία τους. Συνήθως, εμφανίζεται με έντονη συμπτωματολογία σε ανθρώπους που χαρακτηρίζονται από στοιχεία προσωπικότητας όπως: το ανικανοποίητο, η αυστηρή κριτική προς τον εαυτό τους, η τελειοθηρία, το υψηλό αίσθημα ευθύνης, η δυσκολία τους να ζητήσουν βοήθεια, γιατί θεωρούν ότι μπορούν να τα καταφέρουν, η ανάγκη να αποδεικνύουν συνεχώς την αξία τους κ.ά.», σχολιάζει η κ. Σολταρίδου.