ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΑΡΑ ΣΕ ΣΤΡΕΣΟΓΟΝΑ ΕΡΓΑΣΙΑ;
Τι είναι καλύτερο για την υγεία μας; Να είμαστε άνεργοι ή να έχουμε μια στρεσογόνα δουλειά; Μια έρευνα απαντά στο μεγάλο ερώτημα.
Δύσκολες οι εποχές για τους εργαζόμενους, είναι η αλήθεια. Από τη μία, τα επίπεδα ανεργίας, ειδικά στους νέους, φτάνουν σε διψήφιο νούμερο. Από την άλλη, οι συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα μπορεί να μην είναι οι χειρότερες στον κόσμο, σίγουρα όμως δεν είναι αυτές που αρμόζουν σε πολιτισμένη χώρα, καθώς τα επίπεδα του στρες χτυπάνε κόκκινο. Από τους χαμηλούς μισθούς, τις απλήρωτες υπερωρίες και την υπερκόπωση μέχρι τον εργασιακό εκφοβισμό, τις μηδενικές προοπτικές εξέλιξης και την ανύπαρκτη ικανοποίηση, το εργασιακό καθεστώς της χώρας που έδωσε τα φώτα του πολιτισμού έχει μείνει στα σκοτάδια.
Ίσως γι’ αυτό να μην μου κάνουν εντύπωση τα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με την οποία ενήλικες που από την ανεργία περνούν ξανά στον εργασιακό στίβο, αλλά σε προβληματικές συνθήκες εργασίας, υποφέρουν από προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το άγχος.
Πώς έγινε η έρευνα
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ανέλυσαν δεδομένα περίπου 1.000 άνεργων ατόμων, ηλικίας 35-75 ετών, τα οποία παρακολούθησαν για τρία χρόνια.
Στόχος της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Epidemiology, ήταν να εξετάσει τη σχέση της μετάβασης στην εργασία με την υγεία και το άγχος. Πιο συγκεκριμένα, να συγκρίνει την υγεία όσων παρέμειναν άνεργοι με την υγεία εκείνων που βρέθηκαν σε θέσεις με κακές συνθήκες εργασίας και να εξετάσει τις όποιες επιπτώσεις.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν την κατάσταση της υγείας των συμμετεχόντων, την επίδραση του εργασιακού στρες μέσω της μέτρησης παραμέτρων όπως τα επίπεδα της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, ο καρδιακός παλμός και η αναλογία μέσης-γοφών, ενώ η ποιότητα της εργασίας αξιολογήθηκε μέσω της αμοιβής, της ασφάλειας, του ελέγχου, της ικανοποίησης που παρείχε και των επιπέδων άγχους που προκαλούσε.
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα για την εργασία και το στρες
Εν συντομία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατάσταση της υγείας των απασχολούμενων σε χαμηλά αμειβόμενες ή υψηλά στρεσογόνες εργασίες δεν ήταν απαραίτητα καλύτερη από την υγεία των ανέργων. Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι πρώτοι είχαν αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά προβλημάτων υγείας σε σύγκριση με τους δεύτερους.
Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που από την ανεργία πέρασαν σε μια κακή –από άποψη ποιότητας– δουλειά παρουσίασαν σημαντική επιδείνωση βιοδεικτών που συνδέονται με το χρόνιο στρες, όπως τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα, η αποθήκευση λίπους, τα επίπεδα ουσιών που σχετίζονται με θρόμβους αίματος και φλεγμονής.
Όσοι βρήκαν εργασία δεν παρουσίασαν βελτίωση της σωματικής τους υγείας σε σύγκριση με εκείνους που παρέμειναν άνεργοι. Από την άλλη, μια καλή δουλειά συσχετίστηκε με βελτίωση της ψυχικής υγείας, ενώ δεν υπήρχαν διαφορές στον τομέα αυτό μεταξύ εκείνων που βρήκαν μια κακή δουλειά και εκείνων που παρέμειναν άνεργοι.
«Όπως η καλή εργασία είναι καλή για την υγεία, πρέπει να θυμόμαστε ότι η κακή εργασία μπορεί να είναι επιζήμια», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Tarani Chandola.
Η Μεγάλη Παραίτηση
Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα (2022) από το MIT Sloan Management Review, το τοξικό περιβάλλον εργασίας είναι ο βασικός λόγος που οι εργαζόμενοι παραιτούνται σωρηδόν. Το φαινόμενο είναι τόσο έντονο στην Αμερική, που του έχουν δώσει όνομα: the Great Resignation (η Μεγάλη Παραίτηση).
Η έκθεση των επιστημόνων λέει ότι η τοξική κουλτούρα στον χώρο εργασίας είναι 10 φορές πιο πιθανό να οδηγήσει σε παραίτηση έναν εργαζόμενο, από ό,τι οι αποδοχές. Στους λόγους παραίτησης περιλαμβάνονται, επίσης, το αίσθημα ανασφάλειας και η έλλειψη αναγνώρισης.
Η πανδημία μάς ανάγκασε να επανεξετάσουμε τις προσωπικές και επαγγελματικές μας προτεραιότητες. «Οι άνθρωποι δεν εγκαταλείπουν απλώς τη δουλειά τους, αλλά απορρίπτουν την ιδέα ότι η επαγγελματική εξουθένωση (burnout) είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν για την επιτυχία», δήλωσε η Arianna Huffington.