Unsplash Oliver Hae

Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ

Μια παγκόσμια έρευνα αποκαλύπτει το μέγεθος της κρίσης που βιώνουν οι νέοι σήμερα, τονίζοντας πως η ψυχική τους υγεία είναι χειρότερη από ποτέ, ενώ δεν προβλέπεται να βελτιωθεί χωρίς κάποια σημαντική αλλαγή.

Όποιος ζει τα τελευταία είκοσι χρόνια πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τα πράγματα πάνε μια χαρά. Το αντίθετο μάλλον. Πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Κανονικά, λοιπόν, δεν πρέπει να πέφτουμε –ξανά– από τα σύννεφα, όταν διαβάζουμε τα συμπεράσματα νέας έρευνας, σύμφωνα με τα οποία η ψυχική υγεία των νέων παγκοσμίως έχει περάσει σε μια «επικίνδυνη φάση» και τώρα είναι η τελευταία μας ευκαιρία ως κοινωνία να αναλάβουμε δράση.

Η ψυχική υγεία των νέων σε κρίση

Η πρώτη στον κόσμο ανασκόπηση πάνω στην Ψυχική Υγεία των Νέων ανατέθηκε από την επιστημονική έκδοση Lancet και είναι το αποτέλεσμα τετραετούς εργασίας που πραγματοποίησαν πάνω από 50 ψυχίατροι, ψυχολόγοι και ασθενείς από πέντε ηπείρους.

Διαπιστώθηκε ότι σε λιγότερο από δύο δεκαετίες υπήρξε μια ανησυχητική αύξηση της τάξης του 50% στα ποσοστά ψυχικής ασθένειας στους νέους της Αυστραλίας. Η ηλικία έναρξης είναι πλέον τα 15 έτη, με το 63-75% των περιπτώσεων να εμφανίζονται πριν από την ηλικία των 25 ετών.

ψυχική υγεία νέων
iStock

«Είναι πλέον αποδεκτό ότι οι ψυχικές ασθένειες αποτελούν την πρωταρχική απειλή για την υγεία, την ευημερία και την παραγωγικότητα των νέων. Ωστόσο, ενώ αντιπροσωπεύουν το 45% των ασθενειών παγκοσμίως σε άτομα ηλικίας 10-24 ετών, μόνο το 2% των παγκόσμιων προϋπολογισμών για την υγεία διατίθεται για την αντιμετώπισή τους», τονίζει ο επικεφαλής συγγραφέας, Καθηγητής Πάτρικ ΜακΓκόρι.

Οι γιατροί έρχονται αντιμέτωποι με έναν αυξανόμενο αριθμό νέων που βιώνουν έντονο στρες, με τη στεγαστική κρίση, το αυξημένο κόστος ζωής και την οικονομική και κοινωνική ανασφάλεια να συμβάλλουν στην όξυνση του προβλήματος. Οι νέοι είναι πιο ευάλωτοι στις ασθένειες αυτές, καθώς έχουν λιγότερους πόρους για να αντιμετωπίσουν τους στρεσογόνους παράγοντες.

ψυχική υγεία νέων
iStock

Ανάγκη για επενδύσεις

Η ανασκόπηση υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερες επενδύσεις στην έρευνα, τη φροντίδα και την πρόσβαση σε υπηρεσίες νεανικής ψυχικής υγείας. «Αν δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, οι ψυχικές ασθένειες αποτελούν κύρια αιτία πρόωρου θανάτου από σωματική ασθένεια και αυτοκτονία», αναφέρει η μελέτη. Επιπλέον, ακόμη και όταν δεν προκαλούν θάνατο, αποτελούν τη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη αιτία αναπηρίας και χαμένου ανθρώπινου δυναμικού και παραγωγικότητας.

Συνολικά, η έρευνα διαπιστώνει ότι η πανδημία COVID-19 συνέβαλε στην επιδείνωση της ψυχικής υγείας των νέων, αλλά έκτοτε δεν είχε γίνει τίποτα αποτελεσματικό για τη διαχείριση του ζητήματος. «Οι σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη στήριξη των νέων σε ό,τι αφορά την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, την απασχόληση και τη συνεχή υποστήριξη σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν υλοποιηθεί».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.