Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΙΣ ΣΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΓΧΟΣ; ΔΕΣ ΑΝ ΕΧΕΙΣ STRESSLAXING

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Αν το να προσπαθείς να χαλαρώσεις σού προκαλεί περισσότερο άγχος, τότε μάλλον πάσχεις από το λεγόμενο stresslaxing.

Πολλοί από εμάς αναζητούμε τη χαλάρωση και είμαστε πραγματικά χαρούμενοι όταν καταφέρουμε να την απολαύσουμε. Υπάρχουν, όμως, άνθρωποι που η επιδίωξη της χαλάρωσης τούς δημιουργεί… άγχος. Είναι εκείνοι που προσπαθώντας να απομακρύνουν το στρες από τη ζωή τους, καταλήγουν να αισθάνονται περισσότερο στρεσαρισμένοι. Ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη συγκεκριμένη κατάσταση είναι το «stresslaxing» (από τις λέξεις stress και relaxing).

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα Healthline ο ψυχίατρος, Michael Schirripa, «το stresslaxing αναφέρεται στην εμπειρία ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση άγχους ή στρες κατά την προσπάθειά τους να ηρεμήσουν και να νιώσουν πιο χαλαροί, υποχρεώνοντας στην ουσία τον εαυτό τους να κάνει ένα διάλειμμα». Αυτός ο εξαναγκασμός έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται πιο ανήσυχοι.

«Αν αντιμετωπίζεις ήδη γενικευμένο άγχος ή υπερβολική σκέψη (overthinking), μπορεί να είσαι πιο επιρρεπής στο stresslaxing. Επίσης, τα άτομα που βιώνουν άγχος αυτού του τύπου μπορεί να έχουν κρίσεις πανικού, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που μπορεί να πάθουν κατάθλιψη», συμπληρώνει η ψυχολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Adelphi, Deborah Serani.

Γιατί δεν μπορείς να χαλαρώσεις;

Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να χαλαρώσουν λόγω εξωτερικών πιέσεων και εσωτερικής δυναμικής, εξηγεί ο Schirripa. Τι εννοεί με αυτό; Οι εξωτερικές πιέσεις (π.χ. εργασία, σπουδές, οικογένεια) μπορούν να σε κάνουν να αισθάνεσαι «δεμένος» με τον έξω κόσμο. «Μπορεί να αισθάνεσαι υποχρεωμένος να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις των πιέσεων αυτών, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε μια αντίληψη ότι δεν σου επιτρέπεται να έχεις χρόνο και χώρο για χαλάρωση». Όπως σημειώνει ο ειδικός, πλέον δεν υπάρχουν ξεκάθαρα όρια ανάμεσα στην εργασία και στον ελεύθερο χρόνο, η εργάσιμη ημέρα δεν τελειώνει στις 5 το απόγευμα, τα Σαββατοκύριακα δεν είναι ελεύθερα από υποχρεώσεις, η τεχνολογία σε κάνει πάντα διαθέσιμο.

Από την άλλη, η εσωτερική δυναμική αναφέρεται στην ανάγκη κάποιου να παραμείνει ενεργός και να μην δίνει στον εαυτό του την άδεια να ρίξει ρυθμούς. «Μερικές φορές οι άνθρωποι ανησυχούν ότι αν χαλαρώσουν, θα βαρεθούν ή εναλλακτικά μπορεί να υπάρχει φόβος ότι θα χρειαστεί να εστιάσουν στις σκέψεις ή στα συναισθήματά τους».

stresslaxing
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Πώς να διαχειριστείς το stresslaxing;

Αν αποφεύγεις να χαλαρώσεις, το βέβαιο είναι ότι η σωματική και ψυχική σου υγεία θα δεχτεί ένα σημαντικό πλήγμα. Είναι πλέον γνωστό ότι το χρόνιο στρες έχει συνδεθεί με έναν σημαντικό αριθμό προβλημάτων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατάθλιψη, οι εντάσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις. Επίσης, αν δεν δώσεις στο νευρικό σου σύστημα την ευκαιρία να κάνει επανεκκίνηση και το κρατάς διαρκώς στην... τσίτα, τότε με την πάροδο του χρόνου θα γίνεται πιο δύσκολo το να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να χαλαρώσει.

Η χαλάρωση δεν είναι μια παθητική δραστηριότητα και δεν έρχεται φυσικά σε όλους τους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα είναι μια δεξιότητα που πρέπει να ασκείς σε τακτική βάση, αν θες να βιώσεις τα ευεργετικά της αποτελέσματα. Σκοπός της είναι να αντισταθμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες και επαναφέρει το νευρικό σύστημα σε μια ομοιοστατική ισορροπία.

Τι μπορείς να κάνεις για να καταπολεμήσεις το stresslaxing;

  • Βάλε ξεκάθαρα όρια μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής και φρόντισε να αφήνεις στην άκρη την τεχνολογία κάθε βράδυ.
  • Εφάρμοσε κάποια μέθοδο χαλάρωσης, όπως του Benson: κάθεσαι σε μια άνετη θέση, κλείνεις τα μάτια και χαλαρώνεις σκόπιμα όλους τους μύες, ξεκινώντας από τα πόδια και φτάνοντας μέχρι το κεφάλι. Μην ξεχνάς να αναπνέεις αργά. Μπορείς να εφαρμόζεις την τεχνική αυτή για 20 λεπτά, αλλά αν σου είναι δύσκολο, ξεκίνα από τα 5 λεπτά και αύξησε σταδιακά τον χρόνο.
  • Άσε στην άκρη τις «to-do» λίστες και φτιάξε μια λίστα με όσα έχεις ήδη καταφέρει. Η λίστα υποχρεώσεων σε καθηλώνει στο μέλλον, εμποδίζοντάς σε από το να ζήσεις τη στιγμή. Από την άλλη, μια λίστα με τις εργασίες που έχεις ήδη τελειώσει, θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις.
  • Εξασκήσου στην «τεχνική 5,4,3,2,1», προκειμένου να χαλαρώσεις πιο εύκολα. Πώς γίνεται; Εντόπισε 5 πράγματα που μπορείς να δεις, 4 πράγματα που μπορείς να αγγίξεις, 3 πράγματα που μπορείς να ακούσεις, 2 πράγματα που μπορείς να μυρίσεις και 1 πράγμα που μπορείς να δοκιμάσεις.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.