Η ΜΟΝΗ ΕΓΝΟΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΨΥΧΙΑΤΡΟ
«Σε μια εποχή που μας κυνηγάει ο χρόνος και οι υποχρεώσεις μάς κατακλύζουν, υπάρχει ένα πράγμα που χρειάζεται να κάνουμε. Πρέπει να θέλουμε να νιώθουμε καλά», συμβουλεύει η ψυχίατρος-ψυχοθεραπεύτρια, Γεωργία Μπαλτά.
Πρέπει να θέλουμε να νιώθουμε καλά. Πρέπει να νοιαζόμαστε για τον εαυτό μας. Ακούγεται σαν ένα κλισέ, σαν μια υπερβολική επιθυμία ενός ρομαντικού ανθρώπου. Στην πραγματικότητα όμως είναι το μόνο επίκαιρο ερώτημα-ζητούμενο, η μόνη έγνοια που πραγματικά θα πρέπει να έχει ο καθένας μας.
Σε έναν κόσμο που έχει βασανιστεί από τον κορονοϊό τόσο πολύ και τόσο καιρό, σε μία κοινωνία που την κυνηγάει ο χρόνος, σε μια εποχή που οι υποχρεώσεις μας τρέχουν πιο γρήγορα από τα αυτοκίνητα μας, πρέπει να θυμόμαστε τον εαυτό μας.
Γιατί το να θέλουμε να νιώθουμε καλά είναι ο στόχος μας για το 2025
Οι πολλαπλοί ρόλοι που καλούμαστε να αναλάβουμε, η οικονομική κρίση, η ανασφάλεια για την υγεία μας, οι δυσκολίες στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, όλα αυτά λειτουργούν επιβαρυντικά για τον καθένα μας. Το άγχος είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, και η θλίψη πολλές φορές μας επισκέπτεται τα βράδια, λίγο πριν κοιμηθούμε. Είναι θλίψη ή κατάθλιψη; Είναι δυσθυμία; Είναι η ασθένεια της εποχής; Είναι υπερβολική ευαισθησία μερικών από μας; Τι είναι αυτό που μας κάνει να μην νιώθουμε καλά;
Η απάντηση προφανώς δεν είναι ίδια για τον καθένα μας. Αυτό όμως που είναι κοινό, είναι ότι όλοι μας θα πρέπει να θέλουμε να νιώθουμε καλά. Πρέπει να θέλουμε να ξεκινάμε αισιόδοξα τη μέρα μας. Πρέπει να θέλουμε να απολαμβάνουμε τα πράγματα. Πρέπει να θέλουμε να νιώθουμε δυνατοί και ικανοί να λύσουμε τα προβλήματα που εμφανίζονται καθημερινά μπροστά μας.
Πότε λύση είναι ο ειδικός;
Εάν αυτό δεν συμβαίνει, τότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε! Θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε τι πάει λάθος. Φροντίζουμε για τη σωματική μας υγεία, διατρεφόμαστε σωστά, γυμναζόμαστε, ξεκουραζόμαστε, διατηρούμε μία καλή κοινωνική ζωή. Όλα αυτά είναι απαραίτητα, αλλά μπορεί να μη φτάνουν.
Μπορεί να μην αντέχουμε το πρωί να σηκωθούμε από το κρεβάτι, μπορεί να νιώθουμε την κρίση πανικού να μας χτυπάει σαν κεραυνός εν αιθρία, την ώρα που πάμε να χαλαρώσουμε. Πρέπει να το ψάξουμε! Μιλάμε με τους δικούς μας ανθρώπους, συμβουλευόμαστε τους φίλους μας, και αν τα πράγματα δεν είναι καλά, πηγαίνουμε να συμβουλευτούμε έναν ειδικό. Γιατί το άγχος και η κατάθλιψη είναι καταστάσεις που μπορούν να προσβάλλουν τον καθένα από εμάς, κυρίως όμως γιατί ο καθένας από μας δικαιούται να περνάει όμορφα την κάθε του μέρα.