ΤΙ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ;
Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες που πίνουν μόνοι τους αλκοόλ φαίνεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαταραχή χρήσης αλκοόλ στο μέλλον. Αυτό υποστηρίζουν τώρα οι επιστήμονες, ενώ τονίζουν την ανάγκη για καλύτερη εκπαίδευση και ενημέρωση των νέων σχετικά με το θέμα.
Μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά ή στη σχολή, ένα ποτό στο σπίτι είναι ιδανικό για να σε χαλαρώσει. Καμιά φορά το ένα ποτό γίνεται δύο, τα δύο τρία και πάει λέγοντας. Μπορεί άραγε αυτή η συνήθεια να γίνει επικίνδυνη; Οι επιστήμονες απαντούν ότι υπό προϋποθέσεις μια τέτοια συνήθεια μπορεί να έχει κάποιο βαθμό επικινδυνότητας όσον αφορά τον εθισμό μας στο αλκοόλ στο μέλλον.
Ειδικότερα, νέα έρευνα διαπιστώνει ότι το να πίνουμε μόνοι μας κατά την εφηβεία ή τη νεαρή ενήλικη ζωή αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για διαταραχή χρήσης αλκοόλ (AUD) αργότερα στη ζωή μας. Μεγαλύτερος μάλιστα είναι ο κίνδυνος για τις γυναίκες.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στην Πενσιλβάνια και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Drug and Alcohol Dependence.
Τι έδειξε η έρευνα
Οι περισσότεροι νέοι που πίνουν το κάνουν μαζί με άλλους σε κοινωνικές συναθροίσεις αλλά μια σημαντική μειοψηφία νέων πίνουν μόνοι τους, δήλωσε η Kasey Creswell, επικεφαλής συγγραφέας και καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Carnegie Mellon. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτή η «μοναχική κατανάλωση» αλκοόλ είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για μελλοντική διαταραχή χρήσης αλκοόλ.
Ειδικότερα, η Creswell συνεργάστηκε με ερευνήτριες από το πανεπιστήμιο του Michigan για να αναλύσουν δεδομένα από μια μελέτη που ονομάζεται «Monitoring the Future». Πρόκειται για συνεχιζόμενη επιδημιολογική μελέτη για τη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ μεταξύ των νέων Αμερικανών που παρακολουθούνται μέχρι την ενηλικίωση.
Περίπου 4.500 άτομα ηλικίας 18 ετών απάντησαν σε έρευνες για τις συνήθειες χρήσης αλκοόλ και για το αν κατανάλωναν αλκοόλ ενώ ήταν μόνα τους. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν στη συνέχεια για 17 χρόνια, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τη χρήση και την κατανάλωση αλκοόλ όταν ήταν μόνοι τους στη νεαρή ενήλικη ζωή (στις ηλικίες 23 και 24 ετών) και αναφέροντας συμπτώματα AUD στην ενήλικη ζωή τους (στην ηλικία των 35 ετών).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες που ανέφεραν ότι έπιναν μόνοι τους διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν συμπτώματα διαταραχής χρήσης αλκοόλ στην ενήλικη ζωή τους σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που έπιναν μόνο σε κοινωνικές συγκεντρώσεις. Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες εμφάνισης συμπτωμάτων AUD στην ηλικία των 35 ετών ήταν κατά 35% υψηλότερες για τους εφήβους που έπιναν μόνοι τους και κατά 60% υψηλότερες για τους νεαρούς ενήλικες που έπιναν μόνοι τους, σε σύγκριση με όσους έπιναν μόνο σε κοινωνικές συγκεντρώσεις. Μεγαλύτερος φάνηκε να είναι ο κίνδυνος για τις γυναίκες.
Τέλος, οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις για την εκπαίδευση και ενημέρωση εφήβων και νέων σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η μοναχική κατανάλωση αλκοόλ.