Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΥΤΗ ΙΣΩΣ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΠΙΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Η λήψη αποφάσεων σε ένα ζευγάρι μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση όταν οι σύντροφοι διαφωνούν. Θα μπορούσε μια απλή μέθοδος να βοηθήσει στην αποφυγή περιττών τσακωμών και στην καλλιέργεια καλύτερης επικοινωνίας;

Είτε διαφωνείτε για το ποιανού την οικογένεια θα επισκεφτείτε στις διακοπές, είτε προσπαθείτε να αποφασίσετε τι ψυγείο θα πάρετε, η λήψη αποφάσεων μέσα σε ένα ζευγάρι δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Συχνά, πρόκειται για μια «μάχη» ανάμεσα σε αυτό που θέλετε εσείς, αυτό που θέλει ο/η σύντροφός σας και αυτό που είναι καλύτερο για τη σχέση.

Τι θα γινόταν, όμως, αν υπήρχε ένας απλούστερος τρόπος να καταλήγετε σε ένα αποτέλεσμα με όσο το δυνατόν λιγότερους καβγάδες, χωρίς κανείς να αισθάνεται αδικημένος ή να νιώθει ότι δεν εισακούγονται οι ανησυχίες και η γνώμη του;

Ο κανόνας «δύο ναι, ένα όχι»

Ο κανόνας αυτός βασίζεται σε μια απλή αρχή: Για να ληφθεί μια απόφαση που επηρεάζει και τους δύο, πρέπει και οι δύο να συμφωνούν. Αν και οι δύο πείτε «ναι», τότε όλα καλά, προχωράτε. Αν, όμως, ένας από τους δύο πει «όχι», τότε η απόφαση μπαίνει σε... αναμονή. Αυτό σημαίνει ότι κάνετε ένα διάλειμμα για να ξανασυζητήσετε το θέμα, να αναλογιστείτε τους λόγους των ενδοιασμών του ενός και τα πιθανά οφέλη που βλέπει ο άλλος, και να επανέλθετε όταν θα είστε πιο ήρεμοι.

Τα θετικά στοιχεία της μεθόδου

1. Βοηθά στην προσεκτική λήψη αποφάσεων

Αντί να παίρνονται αποφάσεις παρορμητικά ή κάτω από πίεση, ο κανόνας «δύο ναι, ένα όχι» βοηθά να παίρνετε πιο συνειδητές αποφάσεις. Σας δίνει χρόνο να εξετάσετε αν αυτό που νομίζατε αρχικά ότι θέλατε (ή δεν θέλατε) είναι πράγματι αυτό που σας ταιριάζει.

Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

2. Ενισχύει την επικοινωνία

Έχετε νιώσει ποτέ ότι συμβιβάζεστε μόνο και μόνο για να αποφύγετε μια διαφωνία; Μπορεί η στρατηγική αυτή να φαίνεται χρήσιμη εκείνη τη στιγμή, αλλά αφήνει πίσω συναισθήματα πικρίας και ανικανοποίητου. Ο κανόνας αυτός προάγει την υγιή επικοινωνία, ενθαρρύνοντας ανοιχτές συζητήσεις και δημιουργώντας έναν ασφαλή χώρο όπου και οι δύο σύντροφοι νιώθουν ότι η γνώμη τους μετράει.

3. Διατηρεί την ατομικότητα μέσα στη σχέση

Όταν ένας σύντροφος νιώθει ότι ο άλλος παίρνει τις περισσότερες αποφάσεις, μπορεί να αισθανθεί ότι οι ανάγκες και οι επιθυμίες του δεν είναι εξίσου σημαντικές. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της προσωπικής του ταυτότητας. Ο κανόνας αυτός εξασφαλίζει ότι και οι δύο έχουν ίσο λόγο στη λήψη αποφάσεων, διατηρώντας μια αίσθηση ισορροπίας και αυτονομίας.

Πώς να εφαρμόσετε αυτή μέθοδο λήψης αποφάσεων;

  • Αλλάξτε οπτική γωνία στη συζήτηση: Αν δυσκολεύεστε να φτάσετε σε μια απόφαση, δοκιμάστε να θέσετε διαφορετικές ερωτήσεις. Αν, π.χ., ο ένας θεωρεί ότι οι υπάρχουσες προτάσεις διακοπών είναι πολύ ακριβές, ο άλλος μπορεί να ρωτήσει αν θα ήταν πιο εύκολο να έμεναν στον προορισμό λιγότερες μέρες ή να κανόνιζαν την εκδρομή μια άλλη περίοδο. Μην εστιάζετε στη διαφωνία, αλλά ψάξτε μαζί εναλλακτικές λύσεις.
  • Πάρτε χρόνο για σημαντικές αποφάσεις: Αντί να αποφασίζετε βιαστικά, αφιερώστε χρόνο για να συζητήσετε τα θέματα που σας απασχολούν, πριν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο ή σε σημείο όπου απαιτείται άμεση δράση. Αυτό μειώνει την πίεση.
  • «Σπάστε» μια μεγάλη απόφαση σε μικρότερα κομμάτια: Αν μια απόφαση μοιάζει υπερβολικά δύσκολη, «σπάστε» τη σε μικρότερα βήματα. Έτσι, θα νιώσετε λιγότερη πίεση και θα είναι πιο εύκολο να βρείτε κοινό έδαφος.
  • Δώστε χώρο και χρόνο στη σκέψη: Αν διαφωνείτε, μην προσπαθήσετε να αλλάξετε αμέσως τη γνώμη του άλλου. Πάρτε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε και οι δύο τα επιχειρήματά σας και επιστρέψετε στη συζήτηση με καθαρό μυαλό.
  • Μην ξεχνάτε ότι είστε ομάδα: Αντί ο καθένας να προσπαθεί να «κερδίσει» τη διαφωνία, καλύτερα να επικεντρωθεί στο να βρεθεί μια λύση που να λειτουργεί και για τους δύο. Ο στόχος του κανόνα δεν είναι να αποδείξει κάποιος ότι έχει δίκιο, αλλά να προωθήσει τη συνεργασία και την ισορροπία στη σχέση.

Ο κανόνας «δύο ναι, ένα όχι» δεν είναι πανάκεια, αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για την καλύτερη λήψη αποφάσεων και την ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ των συντρόφων.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.