Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΔΕΝ ΣΕ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙΣ; ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ
Μία ειδικός προτείνει 3 στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν να σταματήσεις την υπερβολική σκέψη το βράδυ, για να μπορέσεις επιτέλους να κοιμηθείς.
Είσαι κουρασμένος/η, πέφτεις να κοιμηθείς κι εκεί που λες ότι θα… ξεραθείς, το μυαλό σου έχει άλλα σχέδια και αρχίζει να δουλεύει ακατάπαυστα. Όλα όσα πήγαν στραβά την ημέρα που πέρασε και όλες οι υποχρεώσεις της ημέρας που θα έρθει, γυρίζουν στο κεφάλι σου. Η υπερβολική σκέψη το βράδυ, την ώρα που πέφτεις στο κρεβάτι είναι ένα κοινό πρόβλημα, που εμποδίζει τον ύπνο και την ξεκούραση. Ρώτα ανθρώπους από τον κοινωνικό σου περίγυρο και θα δεις ότι δεν είσαι μόνος/η σε αυτό το νυχτερινό βασανιστήριο.
Όπως αναφέρει σε άρθρο της η κλινική ψυχολόγος, Lisa Strauss, η υπερβολική σκέψη «μπορεί να τροφοδοτείται από μια διαγνωσμένη κατάσταση, όπως η κατάθλιψη, η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας. Μπορεί, επίσης, να την προκαλέσουν έντονες εμπειρίες, όπως το άγχος και η ανασφάλεια».
Η ειδικός αναφέρει, μάλιστα, μερικές γενικές αρχές τις οποίες μπορεί να εφαρμόσει κάποιος που χάνει συχνά τον ύπνο του, εξαιτίας της υπερβολικής σκέψης. Ίσως κάποια από αυτές τον βοηθήσει.
Καταρχάς, συμβουλεύει να μην προσπαθήσεις να καταστείλεις τις ανεπιθύμητες σκέψεις, γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να… ρίξεις λάδι στη φωτιά. Ερωτήματα που πυροδοτούν την υπερβολική σκέψη, όπως τι χρειάζεσαι και τι όχι στη ζωή σου, είναι προτιμότερο να τίθενται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τέλος, οι επαναλαμβανόμενες αρνητικές ή αγχωτικές σκέψεις δεν θα σε οδηγήσουν πουθενά, αντιθέτως θα γίνουν συνήθεια που θα σε απορροφήσει.
3 στρατηγικές για να σταματήσεις την υπερβολική σκέψη το βράδυ
Πέρα από το να μιλήσεις για τις σκέψεις αυτές είτε σε κάποιον δικό σου άνθρωπο είτε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, υπάρχουν και άλλα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις:
#1 Απόσπασε την προσοχή σου με κάτι χαλαρωτικό
Στρέψε την προσοχή σου σε πιο χαλαρωτικές σκέψεις για να ανταγωνιστείς τις αγχωτικές. Το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί να καταπιαστεί και με τα δύο σενάρια ταυτόχρονα. Άκου χαλαρωτικά audio books και podcasts ή διάβασε ένα βιβλίο με θέμα που δεν θα σε κάνει να νιώσεις χειρότερα. Φρόντισε ο φωτισμός να είναι απαλός. Κάθε φορά που οι ανεπιθύμητες σκέψεις έρχονται στην επιφάνεια, μην τις διώχνεις μακριά. Άφηνέ τις να υποχωρούν στο παρασκήνιο και στρέψε την προσοχή σου στον περισπασμό που έχεις επιλέξει.
#2 Ηχογράφησε τις σκέψεις σου
Μπορεί η υπερβολική σκέψη να σου χτυπά την πόρτα το βράδυ, αλλά η ειδικός συστήνει την εφαρμογή της παρακάτω τεχνικής κατά τη διάρκεια της ημέρας:
- Αφιέρωσε μερικές μέρες για να απαριθμήσεις τις επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις σου.
- Ηχογράφησε τρεις φορές στη σειρά τη λίστα που θα προκύψει. Την πρώτη φορά, εκφώνησε τη λίστα όπως θα έκανες κανονικά. Τη δεύτερη βάλε μικρή δόση υπερβολής και την τρίτη φτάσε στα άκρα.
- Άκου την ηχογράφηση σε λούπα για μία ώρα κάθε ημέρα, ενώ κάνεις κάποια άλλη εργασία που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Μπορεί να αισθάνεσαι λίγο άσχημα στην αρχή, αλλά μετά από αρκετές ημέρες η ηχογράφηση θα πρέπει να είναι ένας βαρετός και επαναλαμβανόμενος θόρυβος στο background.
#3 Εξερεύνησε τα συναισθήματά σου
«Αυτή είναι μια τεχνική για να έρθεις σε επαφή με θαμμένα συναισθήματα. Είναι μια εργασία ακρόασης, όχι μια εργασία σκέψης», λέει η Strauss. Κάτσε σε ένα ήσυχο μέρος για λίγα λεπτά και προέτρεψε τον εαυτό σου να συμπληρώσει μισές προτάσεις, όπως: «Αυτό που φοβάμαι είναι...», «Αυτό για το οποίο είμαι λυπημένος είναι...», «Αυτό για το οποίο είμαι απογοητευμένος είναι...», «Αυτό για το οποίο ντρέπομαι είναι...». Απαραίτητο στοιχείο στην τεχνική αυτή είναι η ειλικρίνεια.