iStock

ΑΥΤΗ Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Έχεις σκεφτεί να γίνεις ερασιτέχνης κηπουρός; Ίσως το κάνεις, αν μάθεις ότι η κηπουρική έχει από χαλαρωτική έως αντικαταθλιπτική δράση.

Όταν φτιάχνει ο καιρός, συνήθως φτιάχνει κι η διάθεση μας, όπως βλέπουμε τη φύση να ανθίζει και ακούμε τα πουλάκια να κελαηδούν. Παρεμπιπτόντως, δύο διαφορετικές έρευνες που δημοσιεύτηκαν τον τελευταίο χρόνο συμφώνησαν πως το να βλέπουμε και να ακούμε τα πουλιά κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία. Και βέβαια, μιλάμε γενικά όταν λέμε ότι φτιάχνει ο καιρός, που ενίοτε μας τρελαίνει γιατί δεν φτιάχνει. Ας είναι...

Πολλές μελέτες, λοιπόν, έχουν επιβεβαιώσει το καλό που κάνει στη ψυχή, το σώμα και το μυαλό μας η επαφή και η διαδραστικότητα με τη φύση.

Σήμερα θα εστιάσουμε στις εργασίες που έχουν κάνει ερευνητές για μια δραστηριότητα που φαίνεται πως μπορεί να μας βοηθήσει να ξεφορτωθούμε το άγχος και την κακή μας διάθεση σε λίγα λεπτά. Είναι η κηπουρική.

Αρχής γενομένης από ερευνητική δουλειά που έγινε εν μέσω lockdown, αποκαλύφθηκε πως αυξήθηκε κατά 32% το ποσοστό των ανθρώπων που ασχολούνταν με την καλλιέργεια φυτών στην έξαρση της πανδημίας. Όσοι ασχολούνταν με τον κήπο τους ήταν λιγότερο ανήσυχοι από όσους δεν αφιέρωναν λεπτό σε αυτήν τη δραστηριότητα. Επίσης, φάνηκε να υπάρχει σχέση μεταξύ του χρόνου που περνάμε σε εξωτερικούς χώρους τις καθημερινές, με τη μειωμένη «βαθμολογία» άγχους.

Τα ευρήματα ήταν σύμφωνα με εκείνα προηγούμενων αποδεικτικών στοιχείων που θέλουν μια βόλτα ή όποια άλλη μορφή αλληλεπίδρασης μας με τη φύση να έχει τεράστια οφέλη για την υγεία μας.

κηπουρική
Freepik

Η κηπουρική δείχνει να έχει ακόμα περισσότερα, καθώς πρόκειται για «ενεργή ενασχόληση με χώρους πρασίνου», που ενισχύει τον εγκέφαλό μας. Και μπορεί να γίνει ακόμα κι αν δεν έχεις κήπο, σε γλάστρες στο μπαλκόνι σου.

Κηπουρική, η αντικαταθλιπτική

Το Inverse ενημερώνει και ότι υπάρχει μεγάλος όγκος ερευνών που δείχνουν ότι ο χρόνος που αφιερώνουμε σε φυσικά περιβάλλοντα παρέχει σωματικά και ψυχολογικά οφέλη. Για παράδειγμα, νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι, πιο χαλαροί, πιο συγκεντρωμένοι, λιγότερο ανήσυχοι και λιγότερο κουρασμένοι.

 Μελέτες για την κηπουρική υποστηρίζουν πως μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη και το άγχος, όπως και να βελτιώσει τη συναισθηματική ευεξία.

λεβάντα
Freepik

Eίκοσι λεπτά είναι αρκετά για να αδράξουμε τα οφέλη. Μελέτη έχει δείξει πως η φύτευση, το ξεβοτάνισμα, το σκάψιμο, η χρήση τσουγκράνας και το κλάδεμα των φυτών θεωρούνται τόσο έντονες σωματικές δραστηριότητες όσο το τρέξιμο ή η προπόνηση σε γυμναστήριο για ανάλογο χρονικό διάστημα.

Η εμπειρία και ό,τι αποκομίζουμε από την κηπουρική μπορούν να ενισχυθούν εάν:

  1. περιποιούμαστε φυτά σε κοινοτικό κήπο (έχει φανεί ότι ενεργοποιεί σειρά κοινωνικών διαδικασιών, όπως η κοινή μάθηση, η αμοιβαιότητα και η συνάφεια, διαδικασίες που εμπλέκονται με το εσωτερικό κίνητρο που υποστηρίζει την υγεία και την ευημερία),
  2. δημιουργούμε συνθήκη που ενεργοποιεί τις αισθήσεις μας (όταν καλλιεργούμε ποικιλία φυτών που εμπλέκουν όλες τις αισθήσεις μας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, π.χ. λεβάντα) και
  3. ενσωματώνουμε άλλα στοιχεία που φέρνουν χαρά (από μια αιώρα έως τη δημιουργία ενός χώρου για τα παιδιά ή τη δική μας διασκέδαση).

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.