Ελένη Καστρινογιάννη

ΓΙΑΤΙ ΒΑΖΟΥΜΕ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα πολύτιμο όπλο, που στοχεύει να κάνει τη ζωή μας καλύτερη. Γιατί, λοιπόν, συχνά βάζουμε εμπόδια στον δρόμο της;

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα ταξίδι, μια διαδρομή που βοηθάει τον θεραπευόμενο να αντιμετωπίσει τους δαίμονές του. Η σχέση με τον θεραπευτή βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στην ουσιαστική επικοινωνία, στη διαμόρφωση μιας θεραπευτικής συμμαχίας.

Υπάρχουν, ωστόσο, βασικά ερωτήματα, σκέψεις και φόβοι που μπορεί να κουβαλάει ένας θεραπευόμενος και γίνονται εμπόδια στη θεραπευτική διαδικασία. Όποιος διστάζει να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό ή να τον εμπιστευθεί, μπορεί να αναρωτιέται:

  • Πώς θα μιλήσω σε κάποιον άγνωστο; Πώς μπορεί να με βοηθήσει κάποιος που δεν τον γνωρίζω;
  • Πώς μπορώ να εμπιστευτώ κάποιον; Κι αν μιλήσω και πληγωθώ;
  • Κι αν χρειαστεί να πάρω αποφάσεις, αφότου ξεκινήσω συνεδρίες;
  • Κι αν μιλήσω και μάθουν κάποιοι αυτά που θα πω εμπιστευτικά;
  • Αφού έχω φίλους... Αφού μέχρι τώρα τα κατάφερνα...
  • Αφού οι γύρω μου μου λένε όλοι ότι είμαι δυνατός/δυνατή...
  • Αφού η οικογένειά μου λέει ότι μπορώ να τα καταφέρω χωρίς βοήθεια και ότι αυτό που με απασχολεί θα περάσει...
  • Αφού όλοι μου λένε να μην αγχώνομαι, εγώ γιατί αγχώνομαι ακόμα;

Σκέψεις όπως οι παραπάνω ουσιαστικά καλλιεργούν ένα αίσθημα δυσπιστίας και καχυποψίας από την πλευρά του θεραπευόμενου. Τον κάνουν να είναι πιο επιφυλακτικός και γίνονται τροχοπέδη στην ψυχοθεραπεία.

Οι στόχοι στην ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία, μια θεραπευτική παρέμβαση, μια συνάντηση που έχει στόχο:

  • την αυτοβελτίωση,
  • την αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας και του παρελθόντος,
  • την αντιμετώπιση θεμάτων που κάνουν τον θεραπευόμενο δυσλειτουργικό,
  • την τόνωση της ασφάλειας του θεραπευόμενου και της αυτοεκτίμησής του,
  • τη διαχείριση φοβιών.

ψυχοθεραπεία
Ελένη Καστρινογιάννη

Τα ζητούμενα της θεραπευτικής σχέσης είναι ο θεραπευόμενος:

  • Να μάθει να εντοπίζει αυτά που τον φοβίζουν.
  • Να σταματήσει να αποφεύγει τα στρεσογόνα ερεθίσματα.
  • Να κινητοποιηθεί για να σταματήσει τη συντήρηση των φοβιών του.
  • Να μάθει να εντοπίζει τον εσωτερικό διάλογο που κάνει.
  • Να μάθει να αγαπάει τον εαυτό του.

Ο θεμελιώδης στόχος της ψυχοθεραπείας και το ουσιαστικό ζητούμενο της θεραπευτικής σχέσης είναι ένα: Να αγαπάμε τον εαυτό μας. Είναι κάτι που πολλοί δεν έχουμε μάθει να κάνουμε, ίσως γιατί έχουμε μάθει να εστιάζουμε στα αρνητικά μας στοιχεία και δεν αναγνωρίζουμε τα θετικά. Ίσως γιατί είναι πολύ πιο εύκολη η αρνητική κριτική παρά η επιβράβευση.

Ποια είναι τα εμπόδια στην ψυχοθεραπεία;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να αποφεύγει την ψυχοθεραπεία, ακόμα κι όταν την έχει πραγματικά ανάγκη. Μεταξύ άλλων, εμπλέκονται οικονομικά θέματα, οι φόβοι του θεραπευόμενου, οι αποφυγές και τα άγχη του.

Συχνά φοβόμαστε ότι θα νιώσουμε εκτεθειμένοι μπροστά σε έναν άνθρωπο που δεν ξέρουμε. Συχνά ακούμε έναν άγνωστο θεραπευτή να μας θέτει δύσκολες ερωτήσεις.

Στην προσπάθειά μας να αλλάξουμε, μπορεί να αντιστεκόμαστε γιατί φοβόμαστε, γιατί πονάμε, γιατί αρνούμαστε να δούμε κάποια πράγματα. Μπορεί να χάνουμε την υπομονή μας και να αμφισβητούμε την όλη διαδικασία, ακόμα και τον ίδιο τον θεραπευτή.

Ο ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ.

Ο θεραπευτής είναι ένας άνθρωπος μέχρι πρότινος άγνωστος σε εμάς. Μπορεί να μας τον έχουν συστήσει, να τον έχουμε δει στα social media, να έχουμε διαβάσει άρθρα του. Αλλά ουσιαστικά δεν τον ξέρουμε.

Δεν τον γνωρίζουμε προσωπικά, δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει θεραπευτική συμμαχία, φοβόμαστε ότι θα μας κρίνει και θα σχολιάσει τις επιλογές μας. Ίσως γιατί στην πραγματικότητα κρίνουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας και νιώθουμε απογοήτευση και συχνά θυμό, ενοχές, τύψεις, θλίψη, ακόμα και πένθος.

Η θέση του ψυχοθεραπευτή

Η αλήθεια είναι ότι ο θεραπευτής δεν βρίσκεται απέναντί μας ούτε για να μας κρίνει, ούτε για να μας σχολιάσει, ούτε για να μας πει τι να κάνουμε. Στην πραγματικότητα, δεν βρίσκεται καν απέναντί μας.

Ο θεραπευτής είναι δίπλα μας και βρίσκεται εκεί για να μας ακούσει, να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τα λάθη μας και να συνδράμει στην αυτοβελτίωσή μας.

Γιατί αυτό είναι η ψυχοθεραπεία: χτίσιμο της εικόνας που έχουμε εμείς για τον εαυτό μας, δημιουργία υγιών συμπεριφορών και διαχείριση των λαθών μας.

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα όπλο που μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα και την αυτοεικόνα μας, ένας μέσο για να αντιμετωπίσουμε τα λάθη μας και τον ίδιο μας τον εαυτό.

Ένα όπλο που συχνά αποφεύγουμε να αξιοποιήσουμε και αναβάλλουμε διαρκώς να κάνουμε την αρχή. Συνήθως, περιμένουμε μέχρι να μας αναγκάσει σχεδόν μια δυσάρεστη αφορμή, ένας χωρισμός, ένα πένθος, μια σωματοποίηση.

Ας υπενθυμίζουμε, λοιπόν, όμως εαυτό μας ότι η ψυχοθεραπεία είναι ένα ταξίδι στο οποίο θα έχουμε ως σύμμαχο τον θεραπευτή μας, θα γνωρίσουμε τον εαυτό μας και θα κατανοήσουμε συμπεριφορές δικές μας και των άλλων. Ένα ταξίδι ζωής!

Η Ελένη Σολταρίδου είναι ψυχολόγος, M.Sc., Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής, εξειδικευμένη στη Γνωσιακή και στη Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.