ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΝΑ ΒΡΙΖΕΙΣ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ
Είχες σκεφτεί ποτέ ότι το να βρίζεις μπορεί να μην είναι επιθετικό, αγενές και κακόγουστο, αλλά ευεργετικό για την υγεία και την ψυχολογία σου;
Ζηλεύω τους ανθρώπους που βρίζουν. Ναι, τους ζηλεύω. Ζηλεύω τους οδηγούς που βρίζουν όταν τους «βγεις» απροειδοποίητα. Αυτούς που βρίζουν όταν κάποιος δεν περιμένει να βγουν για να μπει στο Μετρό. Τους ανθρώπους που βρίζουν όταν τους παίρνουν με θράσος τη σειρά στο σουπερμάρκετ.
Ως άνθρωπος που δεν μπορεί να θυμώσει, να υψώσει τη φωνή του ή να βρίσει, έχοντας καταπνίξει αμέτρητες φορές τον θυμό μέσα μου, ανακουφίζομαι όταν βλέπω κάποιον να εκρήγνυται και να βρίζει. Είναι σαν με κάποιον τρόπο να εκτονώνομαι κι εγώ μαζί του.
Αν και το να ζηλεύεις τους ανθρώπους που βρίζουν ή να απολαμβάνεις τις εκρήξεις τους μπορεί να μην ακούγεται ιδιαίτερα πολιτισμένο, η επιστήμη της ψυχολογίας έρχεται να δικαιώσει αυτούς που βρίζουν και να δώσει στον καθένα μας πέντε καλούς λόγους για να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους.
1. Το να βρίζεις σε κάνει πιο ανθεκτικό στον πόνο
Όπως έχει προκύψει από έρευνες, το να βρίζεις ενεργοποιεί τον αμυντικό μηχανισμό «πάλη ή φυγή», που οδηγεί στην έκλυση αδρεναλίνης η οποία έχει αναλγητική επίδραση. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Keele διαπίστωσαν πως άνθρωποι που βύθιζαν τα χέρια τους σε εξαιρετικά παγωμένο νερό κατάφερναν να τα κρατήσουν βυθισμένα τον διπλάσιο χρόνο εάν έβριζαν σε σχέση με αυτούς που το έκαναν χωρίς να βρίζουν. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτό λειτούργησε για τους ανθρώπους που έβριζαν περιστασιακά στη ζωή τους και όχι συστηματικά.
Η πιθανότερη εξήγηση είναι πως στην περίπτωση όσων το κάνουν συστηματικά ο οργανισμός τους έχει αναπτύξει ένα είδος «ανοσίας», με αποτέλεσμα να μην εκλύεται αδρεναλίνη και να μην επωφελούνται από την αναλγητική της επίδραση.
Επίσης, η έρευνα δεν μπόρεσε να μετρήσει αν κάποιες βρισιές έχουν μεγαλύτερη αναλγητική επίδραση από ό,τι άλλες.
2. Σου δίνει αίσθηση ελέγχου πάνω σε μια κατάσταση
Με το να βρίζεις, νιώθεις ότι δεν είσαι παθητικό θύμα αλλά αντιδράς σε ό,τι σου συμβαίνει. Αυτό μπορεί να σε ενισχύσει και να σε κινητοποιήσει να αναλάβεις ουσιαστική δράση για να διορθώσεις ή να αλλάξεις μια κατάσταση.
3. Σε κάνει να συνδέεσαι και να δένεσαι με μια ομάδα
Σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για τις «επιθετικές» βρισιές αλλά για τις «κοινωνικές» ή τις «χιουμοριστικές» βρισιές, που μπορεί να ακούγονται στο πλαίσιο μιας παρέας εφήβων ή και ενηλίκων. Σύμφωνα με την επιστήμη, το να βρίζεις μέσα σε μια ομάδα είναι ένδειξη πως νιώθεις ότι ανήκεις σε αυτήν, αισθάνεσαι άνετα, μπορείς να είσαι ο εαυτός σου και νιώθεις ασφαλής.
'Αλλες έρευνες έχουν καταδείξει πως το να βρίζεις δείχνει ότι είσαι άτομο ανοιχτό και ειλικρινές. Έρευνα του 2017 έδειξε ότι τα άτομα που βρίζουν περισσότερο τείνουν να μην λένε ψέματα στις σχέσεις τους. Ενδιαφέρον επίσης είναι ότι άνθρωποι που έχουν χάσει την ικανότητα του λόγου από άνοια ή εγκεφαλικό, πολλές φορές διατηρούν την ικανότητα τους να τραγουδούν αλλά και να βρίζουν.
4. Είναι δείγμα ευφυΐας
Η κοινή λογική και το κοινό αίσθημα οδηγούν πολλούς να θεωρήσουν ότι οι άνθρωποι που βρίζουν είναι άξεστοι, αγενείς και έχουν χαμηλό επίπεδο. Οι έρευνες πάντως δείχνουν ακριβώς το αντίθετο, αποδεικνύοντας πως το να βρίζεις είναι ένδειξη ευγλωττίας. Συγκεκριμένα, από πειράματα προέκυψε ότι οι άνθρωποι που βρίζουν έχουν πλούσιο λεξιλόγιο, γενικότερη ευχέρεια στον λόγο και μια μεγάλη ποικιλία από ευφάνταστες και πρωτότυπες βρισιές.
Το να βρίζεις έχει επίσης συνδεθεί με την κοινωνική ευφυΐα, αφού προφανώς χρειάζεσαι τέτοιου είδους ικανότητες για να καταλάβεις πού και πότε είναι αποδεκτό να βρίζεις.
5. Το να βρίζεις βελτιώνει την σωματική και την ψυχική σου υγεία
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το να βρίζεις έχει πολλά οφέλη: βελτιώνει το κυκλοφορικό σου, ανεβάζει τα επίπεδα των ενδορφινών και χαρίζει μια γενικότερη αίσθηση ηρεμίας, ελέγχου και ευεξίας στην καθημερινότητά σου.