Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΓΙΑΤΙ ΤΟ «ΕΙΜΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΟΣ» ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ «ΕΙΜΑΙ ΤΕΛΕΙΟΣ»

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Σταμάτα να κυνηγάς διαρκώς την τελειότητα. Είναι άπιαστη και ουτοπική. Εστίασε καλύτερα στο να είσαι «αρκετά καλός».

Θες να είσαι ο τέλειος γονιός, ο τέλειος επαγγελματίας, ο τέλειος σύντροφος. Θες να αποκτήσεις την τέλεια καφετιέρα, να αγοράσεις το τέλειο αυτοκίνητο, να δοκιμάσεις την τέλεια μηλόπιτα. Μήπως δεν παραδίδεις ποτέ το προσχέδιο ενός κειμένου, αν δεν το ελέγξεις 10 φορές; Μήπως δεν κάνεις αίτηση για μια δουλειά, γιατί ψάχνεις το perfect match στα προσόντα και τις γνώσεις σου; Σε γενικές γραμμές, μήπως διαρκώς τρέχεις να κατακτήσεις την κορυφή, την τελειότητα;

Η αλήθεια είναι ότι σε έναν κόσμο τόσο χαοτικό και τρομακτικό είναι δελεαστικό το να προσπαθείς να ελέγξεις όσο περισσότερα μπορείς και να εστιάζεις σε κάθε λεπτομέρεια.

Η αρνητική πλευρά της τελειότητας

Πολλοί πιστεύουν ότι το να κυνηγάς την τελειότητα είναι κάτι θετικό. Ίσως επειδή η κοινωνία μας τη δοξάζει. Ίσως γιατί έτσι απεικονίζεται στα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, η κατάκτηση του τέλειου δεν είναι ένας στόχος εφικτός όσον αφορά τα περισσότερα πράγματα. Μην ξεχνάς ότι είμαστε άνθρωποι και τα λάθη είναι μέρος της φύσης μας.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η επιδίωξη της τελειότητας ενέχει κινδύνους. Για αρχή, δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες τόσο για τον εαυτό σου όσο και για τους άλλους, και φυσικά μπορεί να οδηγήσει σε δραματική αύξηση του όγκου εργασίας. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση έντονου άγχους. Μπορεί, επίσης, να σε κάνει να επικεντρωθείς στις λεπτομέρειες και να χάσεις τη μεγάλη εικόνα και τον μακροπρόθεσμο στόχο σου.

Μάλιστα, μετα-ανάλυση έδειξε ότι η τελειομανία είναι μια πολύ πιο σημαντική αδυναμία από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι. Είναι ένας στόχος που διαρκώς μετακινείται και δεν μπορείς να πιάσεις. Οι τελειομανείς προσεγγίζουν τον κόσμο με όρους άσπρο-μαύρο, θέτουν μη ρεαλιστικά πρότυπα και γι’ αυτούς είσαι ή του ύψους ή του βάθους (τα ενδιάμεσα σκαλοπάτια δεν υπάρχουν). Μπορεί να εμποδίσει τους ανθρώπους να ζητήσουν βοήθεια ή να ξεκινήσουν μια προσπάθεια (περιμένουν την ιδανική στιγμή).

τελειότητα
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Η ιδέα του «being good enough»

Ένας τρόπος για να σταματήσεις το ανελέητο αυτό κυνηγητό της τελειότητας είναι να αλλάξεις τρόπο σκέψης, να καλλιεργήσεις την ιδέα ότι μπορείς να ΟΚ με το να είσαι «good enough», δηλαδή τόσο καλός όσο χρειάζεται. Δεν χρειάζεται να κάνεις τα πάντα τέλεια. Μερικές φορές αρκεί να αποδεχθείς ότι κάτι είναι τόσο καλό όσο χρειάζεται, ότι η επιπλέον επένδυση χρόνου και ενέργειας δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι τεμπέλης ή φυγόπονος, ή ότι συμβιβάζεσαι με τη μετριότητα. Σημαίνει ότι ξέρεις πού να κατευθύνεις την ενέργειά σου, πώς να προστατεύσεις τα όριά σου, πώς να εκτιμήσεις τη μέχρι τώρα δουλειά σου. Έτσι, θα μπορέσεις να εστιάσεις σε πράγματα και εργασίες που έχουν σημασία και μεγαλύτερο αντίκτυπο, και να απολαύσεις τη ζωή σου.

Για παράδειγμα, σε άρθρο στο Harvard Business Review αναφέρεται ότι οι άνθρωποι προτιμούν να εργάζονται με έναν «αρκετά καλό» διευθυντή, παρά με έναν τέλειο διευθυντή. Ο πρώτος διευκολύνει την αυτονομία των εργαζομένων, τους δίνει την ελευθερία να αποτύχουν και να μάθουν από τα λάθη τους, ενώ ο δεύτερος δημιουργεί μια ατμόσφαιρα όπου οι υπάλληλοι πιέζονται να επιτύχουν τους καθιερωμένους στόχους και προσφέρουν λίγες νέες ιδέες.

ΠΟΛΛΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΘΕΤΙΚΟ. ΙΣΩΣ ΕΠΕΙΔΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΔΟΞΑΖΕΙ.

Πώς θα αλλάξεις τρόπο σκέψης

Αν εξαιρέσεις περιπτώσεις ζωής ή θανάτου, όπως π.χ. μια χειρουργική επέμβαση, όπου χρειάζεται να κάνεις το καλύτερο δυνατό και όχι απλά κάτι αρκετά καλό, οι περισσότερες καθημερινές αποφάσεις μπορούν να κινηθούν στο φάσμα του «τόσο καλό όσο χρειάζεται». Τα παρακάτω ίσως σε βοηθήσουν να υιοθετήσεις την αλλαγή αυτή στον τρόπο σκέψης:

  • Έχε στο μυαλό σου ότι το κυνήγι της τελειότητας μπορεί να σε επηρεάσει τόσο θετικά όσο και αρνητικά.
  • Αποδέξου ότι δεν είσαι τέλειος και προσπάθησε να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου. Η ζωή είναι ένα έργο σε εξέλιξη.
  • Όρισε ρεαλιστικά πρότυπα και στόχους. Είναι καλό να προκαλείς τον εαυτό σου να εξελιχθεί, αλλά φρόντισε να το κάνεις χωρίς να τον εξοντώσεις.
  • Μάθε να σταματάς. Η υπερβολική ανάλυση μπορεί πραγματικά να βλάψει το έργο σου.
  • Εστίασε στην ευημερία σου. Οι εμμονές δεν αφήνουν περιθώρια για χαρά.
  • Εξοικειώσου με τις ατέλειες. Ένα μικρό λάθος δεν θα φέρει την καταστροφή.
  • Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους.
  • Αντιμετώπισε κάθε λάθος με περιέργεια, ώστε να μάθεις και να βελτιωθείς.
  • Να είσαι ευέλικτος. Σταμάτα να βλέπεις τον κόσμο με όρους άσπρου ή μαύρου.
  • Εστίασε στην πρόοδο και όχι στο τελικό αποτέλεσμα.

Φυσικά, κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, γι΄ αυτό αξιολόγησέ την πριν αποφασίσεις προς τα πού θα κινηθείς. Αξίζει να κατευθυνθείς προς την τελειότητα ή πρόκειται για κάτι που δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη προσοχή;

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.