ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΕΛΚΥΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΜΑΣ;
Νευροεπιστήμονας εξηγεί γιατί προσελκύουμε ανθρώπους σύμφωνα με τις ψυχικές πληγές μας και τι γίνεται όταν τις θεραπεύουμε.
Ο μηχανισμός που ενεργοποιείται μέσα μας αναφορικά με τον τρόπο που προσελκύουμε ανθρώπους κοντά μας μελετάται εδώ και δεκαετίες, με τους επιστήμονες να καταλήγουν πως μια σειρά από συναισθηματικούς και βιοχημικούς παράγοντες πρέπει να αναμειχθούν για να προκύψει σεξουαλική έλξη και σύνδεση.
Όλα αυτά θα μπορούσαν να συνοψιστούν στη λέξη «ορμόνες», όμως θα ήταν μια πολύ απλοϊκή εξήγηση. Αυτό που μας συμβαίνει όταν ερχόμαστε κοντά με έναν άλλον άνθρωπο είναι πολύ πιο βαθύ.
«Γνωρίζουμε ανθρώπους στο ίδιο επίπεδο ψυχικών πληγών με τις δικές μας», είπε η νευροεπιστήμονας Dr Tara Swart μιλώντας στην εκπομπή «The School of Greatness», του Lewis Howes. Ο ίδιος δήλωσε εντυπωσιασμένος με την άποψη αυτή, καθώς δίνει μια πολύ σαφή απάντηση στο γιατί μπορεί κανείς να επιλέγει διαρκώς ερωτικούς συντρόφους με τους οποίους η σχέση τελειώνει άδοξα.
Ο ρόλος της όσφρησης στα πρώτα στάδια της έλξης
«Η όσφρηση είναι η τρίτη κατά σειρά αίσθηση της έλξης, όχι μόνο ερωτικών συντρόφων αλλά και ατόμων που συναναστρεφόμαστε γενικότερα. Πρώτα έχουμε την οπτική έλξη, έπειτα την ηχητική και στη συνέχεια είναι η μυρωδιά του άλλου που θα επηρεάσει το πώς θα νιώσουμε γι’ αυτόν. Για παράδειγμα, μπορεί να γοητευτούμε από την εικόνα ενός ατόμου, όμως η ανάσα του να μυρίζει τόσο άσχημα που να μας κάνει να χάσουμε κάθε ενδιαφέρον. Αυτό έχει να κάνει με το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τον τρόπο που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται αν μια μυρωδιά είναι καλή για το ανοσοποιητικό μας σύστημα ή όχι», λέει η Dr. Swart, αναφερόμενη στις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν όταν γνωρίζουμε ένα νέο άτομο.
Την ίδια ώρα, προσθέτει, «έχουμε περισσότερες πιθανότητες να νιώσουμε έλξη για άτομα με πολύ διαφορετικό πρότυπο ανοσοποιητικού συστήματος από το δικό μας, καθώς κάτι τέτοιο θα ωφελήσει τα πιθανά παιδιά αυτής της ένωσης, που θα αναπτύξουν ένα πολύ ευρύτερο ανοσοποιητικό σύστημα».
Πώς οι πληγές μας καθορίζουν τον σύντροφο που επιλέγουμε;
Όλα αυτά σε επίπεδο βιοχημείας, γιατί σε συναισθηματικό επίπεδο μια άλλη διαδικασία λαμβάνει χώρα. «Όταν οι άνθρωποι αναζητούν ερωτικό σύντροφο, συνήθως έχουν μια νοητή λίστα με όλα όσα θέλουν από αυτόν. Κάνουν όμως ποτέ κάποια λίστα με αυτά που έχουν να προσφέρουν οι ίδιοι σε μια σχέση; Αν δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε ό,τι ζητούν, δεν θα βρουν εκείνο που ζητούν. Και έτσι διαρκώς θα απογοητεύονται», λέει η Dr Swart.
«Συναντάμε, λοιπόν, ανθρώπους στο ίδιο επίπεδο ψυχικών πληγών με τις δικές μας. Ανθρώπους με ένα παρόμοιο με το δικό μας νευρικό σύστημα, ένα παρόμοιο με το δικό μας επίπεδο στρες. Και, αντίστοιχα, εγκαταλείπουμε τους ανθρώπους που, αν εμείς εξελιχθούμε έξω από αυτές τις πληγές, εκείνοι παραμείνουν πίσω. Αν δεν ακολουθήσουν, δηλαδή, μια ανάλογη διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης και ανάρρωσης των πληγών τους».
Γιατί το κάνουμε αυτό; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται υποσυνείδητα, με τελικό σκοπό την προσωπική μας ανάπτυξη. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να επιλέξουμε ένα άτομο που ενεργοποιεί τις πληγές μας, με σκοπό να τις αναβιώσουμε και έτσι ίσως να τις θεραπεύσουμε.
Δυστυχώς, όμως, όπως γράφει πάνω στο ίδιο θέμα η ψυχοθεραπεύτρια Sasha Ginsburg, «δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε το υποσυνείδητο. Δεν μπορούμε να διαγράψουμε τις πληγές του παρελθόντος. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναπτυχθούμε πέρα από αυτό. Πώς; Με το να αναγνωρίσουμε τον ανώτερο εαυτό μας, εκείνο το κομμάτι μας που ξέρει την αλήθεια για εμάς: ότι είμαστε δυνατοί, ικανοί και άξιοι να αγαπηθούμε».
Έτσι, έχει μεγάλο νόημα να δούμε και να αναγνωρίσουμε τις πληγές που φέρουμε, να μπούμε στη διαδικασία να αναπτυχθούμε πέρα από αυτές και στη συνέχεια να προσεγγίσουμε ανθρώπους που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές επιθυμίες μας, ανθρώπους στο ίδιο επίπεδο όχι πληγών, αλλά ωριμότητας πλέον με εμάς.