ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΛΟΙ ΗΓΕΤΕΣ
Σε έναν κόσμο «που δεν σταματάει να μιλάει», μπορεί να θεωρήσει κανείς εύλογο ότι χρειάζεται να είναι εξωστρεφής για να διακριθεί. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι και οι εσωστρεφείς άνθρωποι μπορεί να έχουν χαρακτηριστικά και ποιότητες που τους καθιστούν πολύ καλούς ηγέτες.
Η επιστήμη πιστεύει πως το πιθανότερο είναι ότι γεννιόμαστε είτε στο φάσμα της εσωστρέφειας είτε της εξωστρέφειας. Δεν γινόμαστε δηλαδή εσωστρεφείς ή εξωστρεφείς. Το αν αποκτάμε ενέργεια κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης μας με άλλους ή αν τη χάνουμε αποτελεί μέρος της έμφυτης ιδιοσυγκρασίας μας.
Μας διαμορφώνουν τα γονίδια, που μετά συνδυάζονται με τις εμπειρίες μας. Και είναι σημαντικό να καταλάβουμε πού ανήκουμε, ώστε να μην τα βάζουμε με τη φύση μας και να μην αυτομαστιγωνόμαστε άδικα των αδίκων.
Σκέψου να είσαι εσωστρεφής και, επειδή νιώθεις πως κάνεις κάτι λάθος, να «γεμίζεις» το πρόγραμμα σου με κοινωνικά events, χωρίς να μένει χρόνος για τη μοναξιά σου. Και μόνο που το σκέφτομαι, νιώθω εξάντληση. Ή να είσαι εξωστρεφής και να αναγκάζεσαι λόγω εργασίας να περνάς ατελείωτες ώρες μόνος. Πώς να είσαι αποτελεσματικός;
Ο μόνος τρόπος για να διεκδικήσεις το δικαίωμα σου στην ευτυχία είναι να αποδεχθείς το ποιος είσαι. Για να αποφευχθούν εντωμεταξύ οι παρανοήσεις, επιστήμονες έχουν εξηγήσει ότι οι εσωστρεφείς δεν είναι αδιάφοροι ως προς τις κοινωνικές επαφές. Τουναντίον, είναι στοιχείο που βοηθά στη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας. Απλά προτιμούν να έχουν αυτές τις επαφές τις ώρες που θέλουν και στις δόσεις που θέλουν.
Είναι επίσης, σημαντικό να γνωρίζεις ότι οι ιδιοσυγκρασίες αυτές δεν εκφράζονται με τον ίδιο τρόπο από όλους. Για παράδειγμα, δεν είναι όλοι οι εσωστρεφείς ντροπαλοί. Ούτε όλοι οι εξωστρεφείς έχουν την ίδια ανάγκη για επαφή με άλλους.
Κράτα και ότι ουδείς είναι ή μόνο το ένα ή μόνο το άλλο – όλοι ανήκουμε σε ένα φάσμα, απλά κλίνουμε περισσότερο προς τη μία ή την άλλη μεριά.
Ποιοι είναι εσωστρεφείς;
Τα ποσοστά θέλουν το 30 με 50% του γενικού πληθυσμού να είναι εσωστρεφείς.
Αν δεν ξέρεις πού ανήκεις, απάντησε στις ερωτήσεις που ακολουθούν:
- Πρώτα σκέφτεσαι και μετά μιλάς;
- Εκφράζεσαι καλύτερα γραπτώς από ό,τι προφορικώς;
- Βλέπεις τη ζωή από μέσα προς τα έξω;
- Σου δίνει ενέργεια η μοναξιά και ο χρόνος με τον εαυτό σου;
- Ενθουσιάζεσαι περισσότερο με ιδέες από ό,τι με εξωτερικές δραστηριότητες;
- Προτιμάς τις λίγες αλλά ουσιαστικές σχέσεις, από τις πολλές περιστασιακές;
- Νιώθεις κουρασμένος/κουρασμένη έπειτα από μια κοινωνική δραστηριότητα, ακόμα κι αν έχεις περάσει καλά;
- Ακούς καλά ό,τι έχει να σου πει κάποιος και περιμένεις πως και ο άλλος θα κάνει το ίδιο;
Σε περίπτωση που έδωσες περισσότερα ναι, είσαι εσωστρεφής.
Αν δεν ήταν πολλά περισσότερα τα ναι, μπορεί να είσαι αμφιστρεφής. Δηλαδή, να έχεις χαρακτηριστικά και από τις δυο βασικές ιδιοσυγκρασίες. Πώς μπορείς να το διαπιστώσεις; Με ένα click σε αυτό το ερωτηματολόγιο του αγγλικού site Verywell Mind.
Αλλά γιατί στα λέω όλα αυτά; Μολονότι οι εσωστρεφείς δεν φημίζονται για τη λατρεία που έχουν στο να μιλάνε και να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μπορούν να γίνουν καλοί ηγέτες.
Όπως αναφέρει η λέκτορας και συγγραφέας Susan Cain, στο βιβλίο της H Δύναμη των Εσωστρεφών - Σ’ Έναν Κόσμο που δεν Σταματάει να Μιλάει, «ζούμε με ένα σύστημα αξιών το οποίο αποκαλώ “ιδανικό της εξωστρέφειας”. Επικρατεί η πεποίθηση πως ο ιδανικός εαυτός είναι ό,τι βλέπουμε παντού: το alpha male που είναι άνετο στο προσκήνιο».
«Κάποτε πίστευα ότι, για να μπορώ να είμαι αποτελεσματική στις δημόσιες ομιλίες μου, έπρεπε να είμαι ένα εξαιρετικά δυναμικό άτομο. Αφιέρωσα πολύ χρόνο σε εξάσκηση και ανέπτυξα μεγαλύτερη ικανότητα. Τότε διαπίστωσα ότι οι εσωστρεφείς μπορούν να εξελιχθούν και να συναντήσουν τα “ιδανικά της εξωστρέφειας”».
Διευκρινίστηκε ότι η κοινωνία συνηθίζει να έχει πολύ συγκεκριμένη ιδέα για το πώς πρέπει να είναι ένας ηγέτης και αυτό κάνει τους εσωστρεφείς να νιώθουν εξτρά πίεση. Γεγονός που συνήθως τους οδηγεί στο να προσποιούνται πως είναι εξωστρεφείς, αν θέλουν να προχωρήσουν.
Μέσω και της δικής της εμπειρίας, η Cain κατάλαβε ότι «λόγω της στοχαστικής τους φύσης, οι εσωστρεφείς έχουν την ικανότητα να προσαρμοστούν και να εξελιχθούν σε έναν ρόλο».
Βάσει έρευνας, η ιδανική συνθήκη που μπορεί να κάνει έναν εσωστρεφή άνθρωπο επιτυχημένο σε ρόλο ηγέτη είναι να επιβλέπει ομάδα εξωστρεφών συνεργατών. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι οι εσωστρεφείς τείνουν να είναι πιο αποτελεσματικοί ηγέτες σε σχέση με τους εξωστρεφείς, όταν οι τάσεις συμπεριφοράς των συνεργατών τους συμπληρώνουν τις δικές τους. Όταν λειτουργούν προληπτικά.
Τι κάνει τους εσωστρεφείς καλούς ηγέτες
Οι πέντε λόγοι που κάνουν τους εσωστρεφείς εξαιρετικούς ηγέτες είναι οι εξής:
- Είναι ιδιαίτερα καλοί στο να ακούν (κάτι που δείχνει πως νοιάζονται και σέβονται) και στο να κάνουν ερωτήσεις (έτσι οικοδομούν βαθύτερες και πιο ουσιαστικές σχέσεις). Το γεγονός ότι προτιμούν να γράφουν από το να λένε τις σκέψεις τους τους κάνει πιο στοχαστικούς και συγκεκριμένους.
- Ενώ δεν τους αρέσει να «παλεύουν» για να βρουν χώρο να μιλήσουν στα meetings, όταν τους δοθεί ο λόγος έχουν να προτείνουν εξαιρετικές ιδέες – γιατί βλέπουν τη «μεγαλύτερη εικόνα», χάρη στις φυσικές τους ευαισθησίες.
- Όταν είναι έξυπνοι, είναι και πρόθυμοι να βελτιωθούν και να εξελίξουν τα φυσικά τους χαρακτηριστικά προκειμένου να ανταποκρίνονται σε ένα εργασιακό περιβάλλον πιο φιλικό προς την εξωστρέφεια.
- Η αυτογνωσία τους (ξέρουν ποιοι είναι και τι μπορούν να δώσουν) δεν τους επιτρέπει να προσπαθούν να κυριαρχούν στις συζητήσεις. Την ίδια ώρα, εν αντιθέσει με τους εξωστρεφείς, δεν αντλούν την ενέργεια τους από ένα δωμάτιο γεμάτο με ανθρώπους που μιλούν μεταξύ τους.
- Λόγω φύσης δεν γίνονται συναισθηματικά βαμπίρ. Δηλαδή, δεν εξουθενώνουν συναισθηματικά (με την ενέργεια και την ομιλητικότητα τους) τους ανθρώπους που έχουν γύρω τους.