ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΥΧΝΑ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΣΟΥ;
Περιμένεις πώς και πώς την ώρα να έρθουν οι διακοπές, αλλά η πραγματικότητα ρίχνει... άκυρο στις προσδοκίες σου. Δύο ειδικοί δίνουν συμβουλές για το πώς να διαχειριστείς όλη αυτήν την κατάσταση.
Κάθε χρόνο το ίδιο σενάριο: Σκέφτεσαι τις διακοπές αρκετές μέρες πριν φτάσουν, κάνεις σχέδια για το πώς θα τις περάσεις, ετοιμάζεις το σπίτι αν πρόκειται να υποδεχτείς κόσμο, σκέφτεσαι τι θα φορέσεις ας πούμε στο πασχαλινό τραπέζι, τα φαγητά που θα ετοιμάσεις. Ξοδεύεις χρήματα, χρόνο και ενέργεια, και με μεγάλη προσμονή περιμένεις τις μέρες της άδειας ή τις αργίες.
Περνάει ο καιρός και φτάνουν επιτελούς οι μέρες που δεν χρειάζεται να βάλεις ξυπνητήρι για τη δουλειά. Τότε, κάτι παράξενο συμβαίνει. Τα πλάνα που είχες δεν βγήκαν όπως τα ήθελες και ένα αίσθημα κάπως βαρύ σε κατακλύζει. Μετά από εβδομάδες προγραμματισμού, όλο αυτό που φανταζόσουν μοιάζει να έχει γκρεμιστεί από την κούραση, τη φασαρία, την κριτική, τα αδιάκριτα σχόλια και τους τσακωμούς που περιλαμβάνει συχνά μια οικογενειακή συγκέντρωση. Κι όμως, έναν ολόκληρο χρόνο μετά, βρίσκεσαι στην ίδια θέση, είτε μιλάμε για τις πασχαλινές διακοπές, είτε για το καλοκαίρι.
Η ψυχολογία της προσμονής
«Η προσμονή μπορεί να είναι η κινητήριος δύναμη που σε ωθεί να προχωράς στη ζωή. Ανυπομονείς για κάτι που σου δίνει μια αίσθηση αισιοδοξίας για το μέλλον», λέει η ψυχολόγος Sanam Hafeez. «Αν δυσκολεύεσαι να αντιμετωπίσεις το παρελθόν ή το παρόν, η θετική προσμονή για κάτι μελλοντικό μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τις όποιες πολυπλοκότητες της ζωής».
«Ο προγραμματισμός αυτός δίνει στους ανθρώπους στόχο και νόημα. Στους περισσότερους δίνει μια διέξοδο να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργική τους ενέργεια, καθώς ανυπομονούν για κάτι διασκεδαστικό ή ουσιώδες», προσθέτει η ψυχολόγος Jenny Yip. Το να προσβλέπεις σε ένα μελλοντικό γεγονός διεγείρει τον μεταιχμιακό φλοιό, από όπου πηγάζει η ευτυχία και ο ενθουσιασμός, και πυροδοτείται η απελευθέρωση ντοπαμίνης (ορμόνη που σχετίζεται με την ευχαρίστηση).
Σε μια περίοδο που κατακλύζεται από αρνητικά γεγονότα (δεν προλαβαίνεις να τα μετράς πια) και το μέλλον μοιάζει δύσκολο, είναι αναμενόμενο να έχεις μεγάλες προσδοκίες από τις γιορτές και τις διακοπές σου. «Οι διακοπές είναι ένα παράδειγμα νοσταλγικών αναμνήσεων που αναδύονται και χρησιμοποιούνται ως περισπασμοί για να έχεις κάτι να περιμένεις όταν βιώνεις δύσκολες στιγμές», αναφέρει η Hafeez, κι αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις πιο χαρούμενες σκέψεις.
ΑΝ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΝΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΧΝΑ ΓΕΥΣΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗΣ; ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ YIP, ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΣ.
Πώς να «σώσεις» τις διακοπές σου
Το να έχεις κάτι για το οποίο ανυπομονείς διεγείρει θετικά τον εγκέφαλό σου και η προσμονή αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αλλάξεις οπτική απέναντι σε λιγότερο ευχάριστα γεγονότα. Πώς;
– Πέρνα από τη θεωρία στην πράξη
Ίσως ανυπομονείς να περάσεις τις γιορτές στην πατρίδα ή στο σπίτι σου, με φίλους και συγγενείς, αλλά μην αφήσεις τον χρόνο να περάσει χωρίς να το καταλάβεις. Κλείσε εκ των προτέρων δραστηριότητες που αγαπάς, ώστε να έχεις να περιμένεις με χαρά συγκεκριμένα πράγματα.
– Επικοινώνησε με αγαπημένους ανθρώπους
Κατά τη διάρκεια γιορτών ή διακοπών, μπορεί να βρεθείς με την οικογένειά σου, κάτι που μερικές φορές αποδεικνύεται... δύσκολη πίστα. Αν αυτό ισχύει στη δική σου περίπτωση, τότε προσπάθησε να προγραμματίσεις την επικοινωνία με κοντινούς φίλους, ώστε κάθε μέρα να περιμένεις μια στιγμή ουσιαστικής επαφής.
– Γέμισε τις λιγότερο αγαπημένες ώρες της μέρας
Αν δεν είσαι πρωινός τύπος, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πιο δύσκολα όταν βρίσκεσαι με συγγενείς ή φίλους που λατρεύουν το πρωινό κουβεντολόι. Γέμισε αυτόν τον χρόνο με κάτι που απολαμβάνεις, όπως μια βόλτα για καφέ στην πόλη ή μια επίσκεψη σε ένα πάρκο. Αν νιώθεις μοναξιά τα βράδια, βάλε μια feel good ταινία. Έτσι, θα έχεις κάτι όμορφο να περιμένεις.
– Μετά τις διακοπές, τι;
Το να αποχαιρετήσεις την οικογένεια, το πατρικό σου, την παρέα σου μετά από αρκετές μέρες συνύπαρξης μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά το να έχει κάτι να περιμένεις μετά τις γιορτές βοηθάει. Μπορείς, για παράδειγμα, να κανονίσεις μια επίσκεψη σε spa ή ένα brunch στο μαγαζί που εδώ και καιρό έχεις βάλει στο μάτι.
– Διαχειρίσου τις προσδοκίες σου
Ό,τι κι αν σχεδιάζεις, μην ξεχνάς ότι δεν μπορείς να ελέγξεις κάθε λεπτομέρεια. Τα πράγματα σίγουρα θα ξεφύγουν από το πλάνο και όσο πιο εύκολα το αποδεχτείς, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσεις να προχωρήσεις και να απολαύσεις τη στιγμή. Η διατήρηση μιας ευέλικτης νοοτροπίας σου επιτρέπει να κάνεις zoom out και να δεις τη μεγάλη εικόνα, ώστε να μπορέσεις να βρεις εναλλακτικές λύσεις.