Unsplash Amin Moshrefi

ΓΙΑΤΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΕΙ ΤΟ ΚΛΑΜΑ ΣΕ ΛΥΠΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΑΡΕΣ;

Αν ντρέπεσαι που σου έρχεται να κλάψεις κάθε φορά που τσακώνεσαι με κάποιον, μάθε ότι όχι μόνο είναι απολύτως φυσιολογικό, αλλά είναι και απαραίτητο. Το κλάμα είναι ο τρόπος που έχει το σώμα μας να αυτορρυθμίζεται.

Ίσως ανήκεις κι εσύ σε εκείνους που έχουν να κλάψουν με μαύρο δάκρυ από τότε που ήταν παιδιά. Ίσως πάλι να εκφράζεσαι πιο συχνά και να επιτρέπεις στα δάκρυά σου να κυλήσουν. Μήπως όμως ντρέπεσαι γι' αυτό; Μήπως νιώθεις ότι είσαι συναισθηματικά αδύναμος;

Είναι καιρός να μάθεις ότι το κλάμα όχι μόνο κάνει καλό στην υγεία, αλλά είναι ουσιαστικά είναι ένας σύμμαχος που έχει το σώμα μας στην προσπάθειά του να απελευθερώσει την όποια συναισθηματική ένταση, να αφήσει πίσω του το αίσθημα της απειλής και να επιστρέψει στην ομοιόσταση.

Δεν κλαίμε μόνο από στενοχώρια

Μάλιστα, αυτό αποτελεί τρανταχτή απόδειξη του ότι νιώθουμε την ανάγκη να κλάψουμε όχι μόνο όταν είμαστε στενοχωρημένοι, αλλά και σε διάφορες άλλες καταστάσεις συναισθηματικής φόρτισης, όπως για παράδειγμα ένας τσακωμός.

Κλάμα
Unsplash_ Charlotte Knight

Η ψυχολόγος Dr. Nicole Le Pera εξηγεί αναλυτικά πώς το σώμα μας προσπαθεί να βρει νέα ισορροπία, θέτοντας σε λειτουργία τον μηχανισμό των δακρύων, αμέσως μόλις αισθανθούμε στενοχώρια ή βρεθούμε σε συνθήκες έντονης συναισθηματικής πίεσης.

Βλέπετε, οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι κλαίμε μόνο επειδή νιώθουμε στενοχωρημένοι. Αν και κάτι τέτοιο δεν είναι αναληθές, το κλάμα σχετίζεται πρωταρχικά με το νευρικό μας σύστημα και την τάση που έχει το σώμα μας να αυτορρυθμίζεται. Έτσι λοιπόν, μπορεί να νιώσουμε την ανάγκη να βάλουμε τα κλάματα και όταν:

  • τσακωνόμαστε,
  • κάποιος μας κοροϊδεύει,
  • κάποιος μας κατηγορεί για κάτι,
  • βρισκόμαστε σε υπερδιέγερση,
  • νιώθουμε υπερβολικά χαρούμενοι.

Σε όλες αυτές τις καταστάσεις είναι απολύτως φυσιολογικό δάκρυα να τρέξουν από τα μάτια μας, καθώς το σώμα μας προσπαθεί να απελευθερώσει την ένταση που έχει βιώσει εσωτερικά.

Πώς ωφελεί το κλάμα έμπρακτα;

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαντ, ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το κλάμα απελευθερώνει ωκυτοκίνη και ενδογενή οπιοειδή, όπως είναι οι ενδορφίνες. Αυτές βοηθούν στην ανακούφιση τόσο του σωματικού όσο και του συναισθηματικού πόνου.

Επιπλέον, τα δάκρυα αποβάλλουν τις ορμόνες του στρες και άλλες τοξίνες από τον οργανισμό μας. Το κλάμα είναι η προσπάθεια του οργανισμού να μας απομακρύνει από την αντίδραση της πάλης ή φυγής που νιώθουμε ενόψει κάποιας απειλής.

Όχι τυχαία λοιπόν συνήθως μετά από ένα ξέσπασμα νιώθουμε ξαλαφρωμένοι και πιο ήρεμοι. Το παρασυμπαθητικό μας σύστημα έχει ενεργοποιηθεί και προσφέρει ένα καταπραϋντικό αποτέλεσμα, με στόχο να επαναφέρει το σώμα σε ομοιόσταση. Τα επίπεδα της κορτιζόλης έχουν πέσει.

Έτσι λοιπόν κάθε φορά που καταπιέζετε τα δάκρυά σας, θυμηθείτε ότι αυτά διατηρούν το σώμα σε μια κατάσταση ισορροπίας και επιτρέψτε τους να τρέξουν. Αν χρειάζεστε να μείνετε μόνοι γι' αυτό, δώστε στον εαυτό σας την απαραίτητη ιδιωτικότητα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.