ΓΙΑΤΙ ΝΙΩΘΕΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
Αν το τέλος των γιορτών σε βρίσκει περισσότερο κουρασμένο απ' ό,τι προηγουμένως, μπορεί να έχεις πάθει «holiday burnout».
Τα Χριστούγεννα θεωρούνται μέρες χαράς και επανένωσης με οικογένεια και φίλους. Όσο απολαυστικά κι αν είναι τα γιορτινά πάρτι, τα τραπέζια και οι συγκεντρώσεις, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται με το πέρας των διακοπών ακόμα πιο κουρασμένοι απ' ό,τι προηγουμένως. Το συναίσθημα είναι τόσο συνηθισμένο που απέκτησε και δική του ονομασία: «το burnout των διακοπών» ή αλλιώς «holiday burnout».
Γιατί νιώθουμε περισσότερο στρες στις γιορτές
Είναι πολύ πιθανό κατά τη διάρκεια των γιορτών να έρθουμε αντιμέτωποι με πολλούς στρεσογόνους παράγοντες. Η κίνηση στους δρόμους, το άγχος για τα (πετυχημένα) δώρα, οι αμήχανες ερωτήσεις στα γιορτινά τραπέζια και η ανησυχία για τα χρήματα είναι καταστάσεις που μπορούν να μας προκαλέσουν αρκετό στρες.
Όπως εξηγεί η Jolanta Burke, Λέκτορας στο RCSI University of Medicine and Health Sciences στην Ιρλανδία και ο Justin Laiti, διδακτορικός φοιτητής στο ίδιο πανεπιστήμιο, μόλις ο εγκέφαλος αντιληφθεί έναν στρεσογόνο παράγοντα, πυροδοτεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αντίδραση «μάχη ή φυγή» του σώματός μας. Αυτό το κάνει για να προετοιμάσει το σώμα σας να παραμείνει σε εγρήγορση και να αντιμετωπίσει μια αγχωτική κατάσταση.
«Όταν ενεργοποιείται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το σώμα παράγει αδρεναλίνη και αρχίζει να εργάζεται σκληρότερα – περισσότερο αίμα διοχετεύεται μέσω της καρδιάς, περισσότερος αέρας εισέρχεται στους πνεύμονες και η όραση και η ακοή βελτιώνονται. Μπορεί να βιώσετε αυτές τις αλλαγές σαν να αισθάνεστε περισσότερο ιδρωμένοι ή να έχετε ένα σφυροκόπημα στο στήθος».
Οι ειδικοί εξηγούν ότι όσο περισσότερους στρεσογόνους παράγοντες αντιμετωπίζουμε κατά τη διάρκεια των διακοπών, τόσο πιο πιθανό είναι να οδηγηθούμε σε μόνιμες αλλαγές στα συστήματα του σώματος που συνδέονται με αυτή την απόκριση στο στρες – και έτσι νιώθουμε τελικά καταβεβλημένοι!
Burnout μετά τις γιορτές: Πιθανά συμπτώματα
Η εξουθένωση στις διακοπές μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους και να επηρεάσει διαφορετικά τα άτομα. Μερικά κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Νιώθετε σωματική και ψυχική κόπωση, ακόμα και μετά από έναν καλό ύπνο.
- Βιώνετε αυξημένο άγχος ή ανήσυχες σκέψεις.
- Έχετε δυσκολία στον ύπνο ή βιώνετε διαταραχές στην κανονική ρουτίνα ύπνου.
- Έχετε αλλαγές στην όρεξη, όπως απώλεια ή υπερφαγία.
- Αντιμετωπίζετε σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, μυϊκή ένταση και άλλες σωματικές ενοχλήσεις.
- Νιώθετε απώλεια ενδιαφέροντος ή χαράς για δραστηριότητες που ήταν κάποτε ευχάριστες.
- Αποφεύγετε κοινωνικά γεγονότα ή απομονώνεστε από τα άλλα άτομα.
- Έχετε μειωμένη παραγωγικότητα και αντιμετωπίζετε δυσκολία στη συγκέντρωση ή την αποτελεσματική ολοκλήρωση των εργασιών.
Πώς να το αντιμετωπίσετε το «burnout των διακοπών»
Αν νιώθετε κι εσείς καταβεβλημένοι μετά τις γιορτές, ακολουθούν μερικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε αυτό το συναίσθημα.
– Επικεντρωθείτε στην αυτοφροντίδα
Δώστε προτεραιότητα σε πράξεις αυτοφροντίδας, όπως το να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, να εξασκηθείτε στη βαθιά αναπνοή ή να ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας φέρνουν χαρά.
– Κοιμηθείτε και χαλαρώστε
Καθιερώστε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου και δημιουργήστε ένα άνετο περιβάλλον.
– Επανέλθετε σωματικά μετά τις γιορτές
Ενσωματώστε απλές σωματικές δραστηριότητες στη ρουτίνα σας, όπως το περπάτημα, η γιόγκα ή οι διατάσεις. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες και στη βελτίωση της διάθεσης.
– Θέστε ρεαλιστικούς στόχους
Χωρίστε τις εργασίες σε μικρότερους, πιο διαχειρίσιμους στόχους. Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες για τον εαυτό σας και δώστε προτεραιότητα σε αυτό που πραγματικά πρέπει να γίνει.
– Δημιουργήστε κοινωνικές συνδέσεις
Συνδεθείτε με τους φίλους και την οικογένειά σας. Μοιραστείτε τα συναισθήματα και τις εμπειρίες σας με αυτούς που εμπιστεύεστε.
Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.
Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.