Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΓΙΑΤΙ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑΜΠΟΥ

Μια ψυχολόγος εξηγεί στο OW γιατί η επίσκεψη σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας είναι σήμερα πολύ πιο αποδεκτή και ενθαρρύνεται, όταν κάποιος αντιμετωπίζει προβλήματα ή αναζητά ανακούφιση από το στρες και άλλα αρνητικά συναισθήματα.

Μια συζήτηση με την ψυχολόγο Δέσποινα Δριβάκου πριν από αρκετό καιρό με έκανε να κατανοήσω καλύτερα το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να απευθυνθεί κάποιος σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Όπως είχαμε πει, ένα από τα θετικά της εποχής μας είναι ότι ο κόσμος είναι πλέον πιο «ανοιχτός» στην ψυχοθεραπεία. Η ευαισθητοποίηση γύρω από θέματα ψυχικής υγείας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια καθώς υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση της σημασίας της.

«Οι λόγοι για τους οποίους άνθρωποι απευθύνονται σε ψυχολόγους είναι πολλοί, ποικίλλουν, και περιλαμβάνουν τη διαχείριση άγχους, την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, την ανάπτυξη δεξιοτήτων διαχείρισης του στρες, τη βελτίωση των σχέσεων και τη διαχείριση των προσωπικών κρίσεων», μου εξήγησε η κ. Δριβάκου.

«Επιπλέον, οι ψυχολόγοι μπορούν να βοηθήσουν σε θέματα προσωπικής ανάπτυξης και ενίσχυσης της αυτοσυνειδησίας», συμπλήρωσε η ειδικός, τονίζοντας ότι το να ζητήσει κανείς βοήθεια από έναν ψυχολόγο ή επαγγελματία ψυχικής υγείας δεν υποδεικνύει αδυναμία ούτε πρέπει να προκαλεί αισθήματα ντροπής (κάτι που έχουν πει σε συνεντεύξεις τους και επώνυμοι, όπως ο Αντώνης Καφετζόπουλος). Αντιθέτως, πρόκειται για μια συνειδητή απόφαση.

«Οι ψυχολόγοι είναι εκπαιδευμένοι για να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες σας και να βελτιώσετε την ψυχική και συναισθηματική σας ευημερία», συμπληρώνει σε άλλο σημείο της επικοινωνίας μας η κ. Δριβάκου.

Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Γιατί η ψυχοθεραπεία είναι πλέον πιο διαδεδομένη

Οι λόγοι που κάποτε εμπόδιζαν τους ανθρώπους να απευθυνθούν σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας φαίνεται ότι σιγά σιγά εκλείπουν. Η ειδικός μάς εξήγησε πού οφείλεται το γεγονός ότι η αναζήτηση ψυχολογικής υποστήριξης είναι πλέον πολύ πιο διαδεδομένη.

1.  Αύξηση της ενημέρωσης για την ψυχική υγεία και το επάγγελμα του ψυχολόγου

Οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τη ψυχική υγεία και τη θεραπεία. Η ενημέρωση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με ψυχολογικά θέματα και την ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη.

2. Μείωση του κοινωνικού και πολιτιστικού κινδύνου

Η κοινωνία έχει γίνει πιο ανοιχτή στη συζήτηση για τα ψυχικά προβλήματα και τη θεραπεία. Οι πολιτιστικές προκαταλήψεις μειώνονται, προσφέροντας στους ανθρώπους την ελευθερία να ζητήσουν βοήθεια χωρίς φόβο.

3. Υπερβολικό στρες και ψυχοπιεστικές συνθήκες ζωής

Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής είναι πολύ πιο απαιτητικοί και η αναζήτηση ψυχολογικής υποστήριξης βοηθά τους ανθρώπους να διαχειρίζονται αυτές τις συνθήκες με μεγαλύτερη ευκολία.

4. Ενίσχυση της ψυχοπαιδαγωγικής ευαισθητοποίησης

Σε πολλές κοινότητες, έχει δοθεί έμφαση στη σημασία της ψυχοπαιδαγωγικής υποστήριξης για τα παιδιά και τους εφήβους. Αυτό δημιουργεί μια νέα γενιά που αντιλαμβάνεται την ψυχολογική θεραπεία ως φυσιολογική και χρήσιμη.

Πότε πηγαίνουμε στον ψυχολόγο;

Όπως μας εξήγησε η κ. Δριβάκου, η ανάγκη να πάει κάποιος σε έναν ψυχολόγο μπορεί να προκύψει από διάφορους λόγους. Ορισμένοι από αυτούς περιλαμβάνουν:

1. Ενίσχυση της ψυχικής υγείας

Εάν το άτομο αισθάνεται ότι αντιμετωπίζει συχνά κατάθλιψη, άγχος, επεισόδια πανικού ή άλλα ψυχολογικά προβλήματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή και την ευημερία του, ένας ψυχολόγος μπορεί να το βοηθήσει να τα αντιμετωπίσει και να μάθει πώς να διαχειρίζεται καλύτερα διάφορες αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις.

2. Βοήθεια στη διαχείριση σχέσεων

Οι ψυχολογικές παρεμβάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση των σχέσεων, είτε πρόκειται για σχέσεις με τον σύντροφό, είτε με τα παιδιά, είτε με άλλους ανθρώπους.

3. Ψυχολόγος και προσωπική ανάπτυξη

Ο ειδικός μπορεί να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε τα δυνατά μας σημεία, τους στόχους μας και τον τρόπο που θα μπορέσουμε να επιτύχουμε προσωπική ανάπτυξη και ικανοποίηση.

4. Ψυχοπαθολογία

Για περιπτώσεις ψυχικών διαταραχών, όπως η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή ή άλλες σοβαρές ψυχικές ασθένειες, είναι ακόμη πιο σημαντικό κάποιος να συμβουλευτεί έναν εξειδικευμένο ειδικό.

Η Δέσποινα Δριβάκου είναι ψυχολόγος Msc, Phd.c, EFT Couple Therapist και Family Therapist. 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.