ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΣΕ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΥΡΩ ΣΟΥ
Στα αγγλικά το ονομάζουν mattering. Στα ελληνικά το περιγράφουμε ως η αίσθηση νοιαξίματος που λαμβάνουμε από τους άλλους. Γιατί είναι σημαντικό να καλύπτεις την ανάγκη αυτή και πώς θα τα καταφέρεις; Συνέχισε το διάβασμα και θα βρεις τις απαντήσεις.
Οι Άγγλοι χρησιμοποιούν τον όρο mattering. Εμείς το λέμε πιο περιγραφικά: Είναι η αίσθηση νοιαξίματος που λαμβάνουμε από τους άλλους. Το να νιώθεις δηλαδή ότι οι γύρω σου… δίνουν μια δεκάρα για σένα, ότι αν μια μέρα εξαφανιστείς θα τους λείψεις, ότι σε εμπιστεύονται και ζητούν τη γνώμη και τη βοήθεια σου.
Είναι «μια βασική, καθολική ανθρώπινη ανάγκη, απαραίτητο συστατικό ευημερίας. Είναι δύσκολο να την ορίσουμε, γιατί μερικές φορές την μπερδεύουμε την αίσθηση του ανήκειν, την αυτοεκτίμηση ή την κοινωνική σύνδεση», εξηγεί στους New York Times ο καθηγητής Gordon Flett, που θεωρείται ειδικός στο θέμα του mattering. Στην ουσία, ο ορισμός του έχει δύο σκέλη, καθώς σημαίνει ταυτόχρονα το να νιώθεις ότι έχεις αξία για τους άλλους, αλλά και το να προσδίδεις αξία στις σχέσεις που έχεις καλλιεργήσει με τους άλλους.
Μπορεί, λοιπόν, κατά καιρούς να εύχεσαι να φορούσες τον μανδύα του Χάρι Πότερ που σε κάνει αόρατο, αλλά ως επί το πλείστον στους ανθρώπους αρέσει να αισθάνονται ότι οι άλλοι τους προσέχουν και τους νοιάζονται. Σκέψου απλά πόσο άσχημα νιώθεις όταν πας σε μια εκδήλωση και περιμένεις κάποιος να σε χαιρετήσει ή όταν το μήνυμα που έχεις στείλει έχει μείνει στο… διαβάστηκε.
Η αίσθηση αυτή είναι σημαντική τόσο για τις σχέσεις που χτίζεις με τους άλλους όσο και για την προσωπική σου ανάπτυξη. Ενδεικτικά, έρευνα στο Journal of Psychoeducational Assessment στην οποία συμμετείχε και ο Flett έδειξε ότι οι άνθρωποι που αισθάνονταν το νοιάξιμο των άλλων βίωναν περισσότερη αυτοσυμπόνια, περισσότερη ικανοποίηση από τις σχέσεις τους και είχαν μεγαλύτερη πίστη στην ικανότητά τους να πετύχουν τους στόχους τους. Από την άλλη, η έλλειψη νοιαξίματος σχετίζεται –μεταξύ άλλων– με αρνητική αυτοκριτική, άγχος, κατάθλιψη, επιθετικότητα.
Σε σύγκριση με άλλες ψυχολογικές καταστάσεις, η χαμηλή αίσθηση νοιαξίματος επιδέχεται αλλαγής. Οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν να αλληλεπιδρούν με τρόπους που ενισχύουν την αίσθηση που έχουν για το πόσο τους νοιάζονται οι γύρω τους, αναφέρει ο Flett σε άρθρο στο Scientific American. Αν νιώθεις, λοιπόν, ότι βρίσκεσαι χαμηλά στην κλίμακα του mattering ή αν θες να βελτιωθείς, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να το πετύχεις.
1. Βρες τα δυνατά σου σημεία και εστίασε σε αυτά
Πώς θα καταλάβεις ποια είναι; Δεν είναι όπως ίσως υποθέτεις πράγματα στα οποία είσαι καλός. Αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Όπως εξηγεί η Lea Waters, καθηγήτρια θετικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, για να βρεις τα πραγματικά δυνατά σου σημεία –πάνω στα οποία θα δουλέψεις– πρέπει να ισχύουν τρία πράγματα:
- πρέπει να είσαι καλός σε αυτό που κάνεις,
- πρέπει να επιλέγεις να το κάνεις και
- πρέπει να νιώθεις καλά όσο το κάνεις.
2. Αξιολόγησε την επαγγελματική σου ζωή
Σου φέρονται δίκαια; Οι συνάδελφοί σου εκτιμούν την άποψή σου; Τα αιτήματά σου λαμβάνονται σοβαρά υπόψη; Απαντώντας στις ερωτήσεις αυτές, θα μπορέσεις να καταλάβεις πόσο σε εκτιμούν στον χώρο εργασίας σου, αλλά και να πόσο αισθάνεσαι εσύ ότι σε εκτιμούν. Φυσικά, ανάλογα με τις απαντήσεις που θα πάρεις, θα χρειαστεί να προχωρήσεις και στις ανάλογες αποφάσεις.
3. Ενίσχυσε την αίσθηση νοιαξίματος μιλώντας στους γύρω σου
Μην ντρέπεσαι. Πες στους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεσαι πόσο τους εκτιμάς και γιατί. Προσπάθησε να είσαι συγκεκριμένος και να αναφέρεις παραδείγματα. Μπορείς επίσης κάθε φορά που τους βλέπεις να τους ρωτάς κάτι για τη μέρα τους, τα πιστεύω τους, τις απόψεις τους. Αν τα άτομα γύρω σου δεν ανταποδίδουν το νοιάξιμο που εσύ δείχνεις για αυτά, τότε ίσως είναι ώρα να τα αφήσεις πίσω σου.
4. Μάθε τι θα πει αυτοσυμπόνια
Μπορεί συχνά να κατηγορείς τον εαυτό σου όταν νιώθεις ότι κάποιοι δεν σε εκτιμούν. Όμως, μην ξεχνάς ότι υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις. Επίσης, υπάρχουν καταστάσεις για τις οποίες δεν ευθύνεσαι, που σε έκαναν να πιστεύεις ότι δεν αξίζεις, όπως π.χ. το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσες.
Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.
Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.