ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΗΛΙΚΙΑΣ
Ακόμα κι αν εκ πρώτης όψεως μας φαίνεται περίεργο, οι φιλίες μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών μπορούν να αποδειχτούν ένα θαυμάσιο δώρο.
Έχω μία πολύ καλή φίλη που είναι 15 χρόνια μεγαλύτερή μου και πρόσφατα μου ανακοίνωσε ότι θα φύγει για ένα ταξίδι στην Αμερική το οποίο θα διαρκέσει τουλάχιστον έναν μήνα. Πριν προλάβω να ζηλέψω, αναρωτήθηκα πώς έχει όλον αυτόν τον χρόνο στη διάθεσή της ενώ εγώ όχι. Θα μου πείτε γιατί να μην τον έχει; Είναι 62 ετών, τα παιδιά της είναι φοιτητές, μόλις βγήκε στη σύνταξη…
Ίσως αυτό που ξενίζει περισσότερο να μην είναι το ότι εκείνη έχει ελεύθερο χρόνο ενώ εγώ όχι, αλλά το γεγονός ότι είμαστε φίλες ενώ έχουμε 15 χρόνια διαφορά. Τι κοινό έχουμε; Τι λέμε; Τι μπορεί να απασχολεί και τις δυο μας; Κι όμως, έχουμε πολλά να πούμε και να κερδίσουμε η μία από την άλλη.
Εγώ δίνω προσοχή στην εμπειρία της και τη γνώμη της, που είναι πάντα φιλτραρισμένη μέσα από την ηρεμία ενός μεγαλύτερου ανθρώπου με σοφία για τη ζωή. Εκείνη ακούει την άποψή μου, που απηχεί μία νεότερη και πιο προοδευτική προοπτική. Δεν είναι μητέρα μου και δεν είμαι κόρη της – άλλωστε δεν έχουμε τόσο μεγάλη διαφορά ηλικίας. Δεν είμαστε συγγενείς. Έχουμε επιλέξει η μία την άλλη και ταυτόχρονα η σχέση μας δεν έχει ανταγωνισμό, δεν είναι ευκαιριακή. Είμαστε φίλες επειδή το θέλουμε κι οι δύο.
Τι κι αν έχουμε 15 χρόνια διαφορά; Η ηλικία δεν είναι παρά μόνο ένα νούμερο. Το γεγονός ότι έχουμε διαφορά ηλικίας δεν σημαίνει ότι την παρατηρούμε. Δεν μπαίνει εμπόδιο στη φιλία μας, μια φιλία που βασίζεται σε κοινά ενδιαφέροντα, αξίες, κοσμοθεωρία και φιλοσοφία για τη ζωή, και είναι πολύ σημαντική για μένα. Μια φιλία που ποτέ δεν ήξερα ότι χρειαζόμουν, μέχρι που με βρήκε.
Φιλίες που εμπλουτίζουν την οπτική μας
Πέρα από τα συνήθη ψυχικά και σωματικά οφέλη που έχει μια καλή φιλία για την υγεία μας, οι ειδικοί εξηγούν ότι οι φιλίες με διαφορά ηλικίας είναι καλές για εμάς σε πολλά επίπεδα. Είναι απίστευτα ευεργετικές για την ψυχική και συναισθηματική μας ευημερία, γι’ αυτό και πρέπει να τις αγκαλιάζουμε ολόψυχα.
Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι ότι οι φιλίες αυτές ενισχύουν τη διαφορετική σκέψη και διευρύνουν τους ορίζοντές μας. Επιπλέον, όταν δημιουργούμε φιλίες με άτομα διαφορετικών ηλικιών, εκθέτουμε τον εαυτό μας σε ένα ευρύτερο φάσμα εμπειριών ζωής, προοπτικών και κοσμοθεωριών. Είναι μία θαυμάσια ευκαιρία να δουλέψουμε για την προσωπική μας ανάπτυξη, μάθηση και σύνδεση, καθώς ερχόμαστε κοντά με ανθρώπους με διαφορετική σοφία για τη ζωή, που μπορεί να εμπλουτίσει και τη δική μας οπτική.
Αμοιβαία επωφελείς σχέσεις
Ας μην ξεχνάμε όμως ότι τα πλεονεκτήματα μιας φιλίας με διαφορά ηλικίας ισχύουν και για τις δύο πλευρές. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία φίλοι μπορούν να προσφέρουν το πλεονέκτημα της σοφίας, της εμπειρίας και της καθοδήγησης, ενώ οι νεότεροι φίλοι φέρνουν ενθουσιασμό, ενέργεια, μια νέα προοπτική – άρα όλοι είναι κερδισμένοι. Έτσι, οι νεότεροι «εκμεταλλεύονται» τη γνώμη και τις συμβουλές των πιο έμπειρων, ενώ οι μεγαλύτεροι καταφέρνουν να διατηρούν ζωντανή τη σύνδεση με τη ζωή και την καθημερινότητα μέσω της παρέας με τους νέους.
Όπως είναι εύλογο, μπορεί να υπάρχει διαφορά απόψεων, αλλά αν υπάρχει καλή πρόθεση και διάθεση, το κάθε μέλος της σχέσης μπορεί να μάθει πάρα πολλά από το άλλο.
Οι φιλίες με διαφορά ηλικίας ωφελούν και τον εγκέφαλο
Το να κάνουμε παρέα με ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών είναι σαν μια πνευματική προπόνηση για τον εγκέφαλό μας, που χρειάζεται να μάθει, καθώς είμαστε εκτεθειμένοι σε καινούργιες ιδέες και τρόπους σκέψης. Επιπλέον, γινόμαστε πιο ευέλικτοι και καταφέρνουμε να δούμε τον κόσμο από πολλαπλές οπτικές γωνίες.
Έρευνα έδειξε πρόσφατα ότι το να έχουμε τουλάχιστον έναν ηλικιωμένο φίλο μάς βοηθά να νιώθουμε μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, ανεξάρτητα από την ηλικία μας.
Χωρίς ανταγωνισμό, με κοινές αξίες
Όταν οι φίλοι είναι σε παρόμοια ηλικία, πολλές φιλίες προκαλούν άγχος, εξαιτίας της σύγκρισης και του φθόνου που εκδηλώνονται κάποιες φορές. Όμως, είναι λιγότερο πιθανό να νιώθουμε ανταγωνιστικοί σε μια φιλία με διαφορά ηλικίας, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να είμαστε σε καλύτερη θέση να ανοιχτούμε, να εκμυστηρευτούμε και τελικά να ακούσουμε μια άλλη άποψη ή μία συμβουλή που δεν περιμέναμε. Άλλωστε, γιατί να κάνουμε φίλο κάποιον με τον οποίον έχουμε διαφορά ηλικίας, αν δεν πρόκειται για μια γνήσια σχέση που βασίζεται σε κοινές αξίες και ενδιαφέροντα;
Τέτοιες σχέσεις είναι πιο πιθανό να αντέξουν τις αλλαγές και τις μετατοπίσεις της ζωής. Δεν πρόκειται για σχέσεις ευκαιριακές (π.χ. δυο γυναίκες που γίνονται φίλες επειδή είναι συμμαθητές τα παιδιά τους ή δύο άνδρες που είναι συνάδελφοι) αλλά για σχέσεις στις οποίες έχουμε επιλέξει πολύ συνειδητά τον φίλο ή τη φίλη μας και έτσι είναι πιο πιθανό να αντέξουν στα χρόνια.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη Δρ. Ναταλία Κουτρούλη, ψυχολόγο με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική.