ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ: «Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΜΕΝΑ»
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο ήρωάς μου. Όχι μόνο για την πορεία του από το τίποτα στα όλα, αλλά κι επειδή μίλησε ανοιχτά για την ψυχική του υγεία, με αφορμή τη δουλειά του Οικογενειακού Ιδρύματος Τσαρλς Αντετοκούνμπο.
Όταν μιλάω για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ασυναίσθητα κοιτάζω ψηλά. Όχι παρασυρμένη από το ύψος του, ούτε για το δυσθεώρητο της καριέρας του, αλλά για το ήθος και τη στάση του απέναντι στα πράγματα: «Αλληλέγγυος» είναι ένας από τους επιθετικούς προσδιορισμούς που του ταιριάζουν γάντι.
Και δεν είναι επειδή βάζει ένα καλάθι παίζοντας μπάσκετ με τα φτωχόπαιδα στην παλιά του γειτονιά, ούτε γιατί δίνει ελπίδα στους κατατρεγμένους ως λαμπρό παράδειγμα φυγής από τη μιζέρια. Ο λόγος για τον οποίο οι πιο πολλοί από εμάς αγαπάμε τον Γιάννη είναι επειδή –επιτέλους– κάποιος δίνει το καλό παράδειγμα: Δεν είναι εκδικητικός απέναντι στους μισαλλόδοξους που συνάντησε στη ζωή του, αλλά μεγαλόψυχος και σκέφτεται τον πόνο του άλλου, επειδή θυμάται τον δικό του.
Σε συνέντευξη που έδωσε στη Lori Nickel, της Milwaukee Journal Sentinel, τα λέει όλα. Ενίοτε και με «ελληνική προφορά», όπως επισημαίνει η δημοσιογράφος, η οποία ξεκίνησε τη συνέντευξη εστιάζοντας σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους της ζωής του μεγάλου παίκτη. Ήταν το 2020, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Είχε υπογράψει την πολυσυζητημένη επέκταση του συμβολαίου του με τους Μιλγουόκι Μπακς έναντι 228 εκατομμυρίων δολαρίων –και εγγυημένα 256 εκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα έξι χρόνια– αλλά έφτασε πολύ κοντά στο να εγκαταλείψει το μπάσκετ!
«Πρέπει να παίζεις σαν να είσαι ο καλύτερος. Πρέπει να προπονείσαι σαν να είσαι ο καλύτερος. Και πρέπει να φέρεσαι σαν να είσαι ο καλύτερος όλων. Κάτι που δεν είναι εύκολο. Όσο κι αν οι άνθρωποι λένε ότι τα καταφέρνω επειδή έτσι είναι η προσωπικότητά μου… Δεν είναι εύκολο», εξομολογείται στη δημοσιογράφο, όταν εκείνη τον ρωτάει για τη δύσκολη περίοδο του 2020.
«Όλοι με κοίταζαν σαν να ήμουν τρελός και ήταν φυσικό. “Μόλις υπέγραψες το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία του NBA και θέλεις να παρατήσεις και το παιγνίδι και τα λεφτά;”».
Με λίγη βοήθεια από ψυχοθεραπευτή
Μιλώντας σε ψυχοθεραπευτή, ο Γιάννης βοηθήθηκε να διαχειριστεί το στρες αλλά και την απαιτητική ζωή που σημαίνει να είσαι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Θυμάται εκείνη την περίοδο και εξηγεί χωρίς ταμπού γιατί πήρε τη βοήθεια που χρειαζόταν:
«“Και αν δεν στέκω καλά στα λογικά μου; Πώς να αφήσω την οικογένειά μου; Δεν μπορώ να παρατήσω την οικογένειά μου”. Οπότε τότε ήταν που συνειδητοποίησα ότι –ίσως– πρέπει να μιλήσω σε κάποιον».
«Άρχισα να μιλάω με κάποιον... Με βοήθησε να εκτιμήσω όλα όσα έχω…να είμαι εντάξει με τον εαυτό μου. Να καταλάβω –ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του κάθε αγώνα– ότι δεν μπορώ να ελέγξω το παιχνίδι. Μπορώ μόνο να ελέγξω την προσπάθειά μου. Πόσο σκληρά δουλεύω. Πώς κάνω τους ανθρώπους να νιώθουν γύρω μου. Πώς προσπαθώ και ελπίζω να εμπνέω τους ανθρώπους από αυτό που κάνω... Με βοήθησε πολύ, όχι μόνο να είμαι ο καλύτερος μπασκετμπολίστας αλλά να μπορώ και να το διαχειριστώ όλο αυτό. Να είμαι ένας καλύτερος σύντροφος, καλύτερος πατέρας, καλύτερος αδελφός, καλύτερος γιος. Να μην κλείνομαι στον εαυτό μου, να μπορώ να δίνω στους ανθρώπους αυτό που νιώθω. Προσπαθούσα να φύγω από όλους. Κι αυτό δεν ήμουν εγώ. Είμαι πολύ κοινωνικός. Μου αρέσει να αλληλοεπιδρώ με άλλους ανθρώπους».
Η συνέντευξη μοιάζει με εξομολόγηση και είναι ποταμός. Κάποια στιγμή είναι σαν να μονολογεί:
«Από τη στιγμή που άρχισα να μιλάω βελτιώθηκα και σαν μπασκετμπολίστας. Επειδή είμαι ΟΚ με το αποτέλεσμα. Είμαι ΟΚ με τον εαυτό μου… Μπορώ να αφήσω τα πάντα στο γήπεδο και να επιστρέψω στην οικογένειά μου».
Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο όλα είναι οικογένεια
Το ίδρυμα που η οικογένεια δημιούργησε στη μνήμη του πατέρα, Charles, φέρει το όνομά του: Charles Antetokounmpo Family Foundation – CAFF. «Ο πατέρας μου δεν είχε τίποτα, είχε εμάς. Ήταν ο πιο πλούσιος άνθρωπος στη γη επειδή είχε τα παιδιά του. Είχε μια όμορφη οικογένεια. Το δεν είχε τίποτα για μένα δεν σημαίνει κάτι…»
Ο Γιάννης βρήκε την όλη εμπειρία της ψυχοθεραπείας τόσο διαφωτιστική, που όταν τα μέλη της οικογένειας Αντετοκούνμπο συζητούσαν για το πώς οραματίζονταν ο καθένας το ίδρυμά τους, εκείνος μίλησε για την ψυχική υγεία.
«Η ψυχική υγεία είναι σημαντική για μένα», λέει ο Γιάννης. Όταν μαζί με την οικογένειά του δημιούργησαν το CAFF, έδωσαν ουσιαστικά την υπόσχεση να δώσουν ένα χέρι βοηθείας στον κόσμο που υποφέρει. Και δεν πρόκειται για δημοσιοσχεσίτικο κόλπο. Το CAFF θα βοηθάει χήρες και πρόσφυγες, θύματα καταστροφών, νέους και νέες, που αποκλείονται από ευκαιρίες για διάφορους λόγους και φυσικά αθλητές που δεν έχουν τα εφόδια να αναδείξουν τις δυνατότητές τους στο Μιλγουόκι, την Ελλάδα και τη Νιγηρία.
Ακόμη, σε συνεργασία με την Antidote Health, οι κάτοικοι του Μιλγουόκι μπορούν μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του ιδρύματος να βρουν δωρεάν προγράμματα ψυχικής υγείας, να κάνουν αίτηση για επίσης δωρεάν ψυχολογική αξιολόγηση από πιστοποιημένο επαγγελματία ψυχικής υγείας και στη συνέχεια να κάνουν και τρεις τηλε-επισκέψεις.
«Νιώθω ότι πολλοί άνθρωποι έχουν θέμα με την ψυχική υγεία αλλά δεν έχουν καμία πρόθεση να μιλήσουν γι’ αυτό. Δεν θέλουν να βελτιωθούν, επειδή υπάρχει το στίγμα. Μιλάς γι’ αυτό, άρα είσαι τριφηλός, αδύναμος, ενώ πρέπει να είσαι σκληρός».
«Δεν θέλω να έχουμε αυτή την πλατφόρμα μόνο και μόνο για τη χρησιμοποιούμε ως μέσο συγκέντρωσης πόρων χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων», ξεκαθαρίζει ο Γιάννης.
Η φράση-κλειδί άλλωστε της ιστοσελίδας του CAFF το λέει ξεκάθαρα: «Ο καθένας από εμάς έχει την ευθύνη να βοηθάει τους άλλους να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους».