ΦΕΥΓΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ; ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ
Όταν το παιδί σας φεύγει για στο πανεπιστήμιο, η αίσθηση απώλειας μπορεί να σας ταλαιπωρήσει. Αν όμως λάβετε τα κατάλληλα μέτρα, θα καταφέρετε να αντιμετωπίσετε την «άδεια φωλιά» και το νέο αυτό στάδιο της γονεϊκότητας που απλώνεται μπροστά σας.
Ακόμα κι αν δεν είστε γονείς ελικόπτερο, ακόμα κι αν έχετε μάθει στο παιδί σας από νωρίς να είναι ανεξάρτητο και αυτόνομο, ένα κλάμα μπορεί να το ρίξετε (κι εσείς κι εκείνο) όταν έρθει η ώρα να φύγει από το σπίτι και να πάει για σπουδές σε μια άλλη πόλη (ή χώρα).
Θυμάμαι καθαρά τη μέρα που έμπαινα στο πλοίο μαζί με όλα μου τα συμπράγκαλα για να μετακομίσω από το νησί μου σε ένα τριάρι πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Όλη η οικογένεια με αποχαιρετούσε με δάκρυα στα μάτια, ενώ για τους επόμενους μήνες μιλούσαμε σχεδόν καθημερινά στο τηλέφωνο.
Η αλήθεια είναι ότι το λεγόμενο σύνδρομο της άδειας φωλιάς μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε φροντιστή. Κανείς δεν έχει ανοσία. Το να ξέρετε πώς να αντιμετωπίσετε αυτή την αίσθηση απώλειας είναι μέρος του να είσαι γονιός.
Παρακάτω ένας μικρός οδηγός επιβίωσης, που θα σας βοηθήσει ως ένα βαθμό να διαχειριστείτε τη νέα αυτή κατάσταση.
Λύστε τα πρακτικά ζητήματα
Πριν αποχαιρετήσετε το νέο/α φοιτητή/τρια, φροντίστε να έχετε διευθετήσει τα πρακτικά ζητήματα που αφορούν την ημέρα αναχώρησής του/της. Έχει πακετάρει ρούχα, τον εξοπλισμό μαγειρικής και ό,τι άλλο χρειάζεται; Θα ταξιδέψετε μαζί ή θα πάει μόνος/η του/της; Αν τον/την συνοδεύσετε, πόσο καιρό θα μείνετε; Η επίλυση αυτών των ζητημάτων σάς επιτρέπει τη μεγάλη μέρα να εστιάσετε στα συναισθήματά σας.
Αποδεχτείτε όσα νιώθετε
Πέρα από υπερηφάνεια για όσα κατάφερε το παιδί σας, είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο να ανησυχείτε και να αγχώνεστε, να βιώνετε ένα είδος θλίψης και πένθους τώρα που φεύγει μακριά. Αναγνωρίστε αυτά τα συναισθήματα. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να κλάψει. Θυμηθείτε ότι η θλίψη αυτή είναι προσωρινή και ότι η συγκεκριμένη αλλαγή είναι για καλό.
Εστιάστε στη ζωή σας, όχι στο παιδί που πάει για σπουδές
Αφού αφήσετε τον εαυτό σας να θρηνήσει, γεμίστε τον ελεύθερο πλέον χρόνο σας με πράγματα που σας προσφέρουν ικανοποίηση και χαρά. Μην αφήνετε την ανησυχία για τα παιδιά να σας αποσπάσει από τη δική σας ζωή. Εστιάστε στον γάμο και στις σχέσεις σας. Φροντίστε τα άλλα σας παιδιά (αν έχετε). Επενδύστε χρόνο στην εξέλιξη της καριέρας σας. Ξεκινήστε μια νέα δραστηριότητα.
Βρείτε νέους τρόπους επικοινωνίας
Οι επιλογές που προσφέρει σήμερα η τεχνολογία είναι πολλές. Πέρα από το κινητό τηλέφωνο, υπάρχουν οι δυνατότητες που προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και οι εφαρμογές για βιντεοκλήσεις. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι μια ακόμα επιλογή, ενώ τα χειρόγραφα γράμματα (αυτή η τόσο «ρετρό» πια συνήθεια) ίσως γίνουν κάποια μέρα αγαπημένα αναμνηστικά.
Μην επιβαρύνετε το παιδί που φεύγει για σπουδές
Είναι ωραίο να λέτε στο παιδί σας ότι θα σας λείψει τώρα που πάει για σπουδές, αλλά μην μεταβιβάζετε σε αυτό το βάρος της δικής σας θλίψης. Όσο κι αν θέλετε να μείνει μαζί σας, μια τέτοια επιλογή θα έθετε σε κίνδυνο την πιθανότητα να βρει την ευτυχία και να κερδίσει την ανεξαρτησία του.