ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΗ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Γύρισες από διακοπές και νιώθεις ότι ένα αίσθημα μελαγχολίας και θλίψης αντικατέστησε την καλή διάθεση που είχες τις προηγούμενες ημέρες; Πρέπει να ξέρεις ότι δεν είσαι ο/η μόνος/η και σίγουρα μπορείς να επανέλθεις.
Τέλος Αυγούστου –πριν από λίγες μέρες, δηλαδή– γύρισες στο σπίτι από τις διακοπές με μια βαλίτσα γεμάτη άπλυτα ρούχα στο ένα χέρι και τον καφέ που είχες πάρει για να παλέψεις την κίνηση της επιστροφής στο άλλο χέρι. Οι σαγιονάρες, τα γυαλιά ηλίου και ένα σακίδιο πιθανότατα ολοκλήρωναν το λουκ σου.
Το σκηνικό που αντίκρισες ήταν το ίδιο: ένα σπίτι γεμάτο σκόνη, όπως το είχες αφήσει πριν φύγεις για καλοκαίρι. Αφού έβαλες τα πρώτα πλυντήρια (ελπίζω να έριξες και λίγο ξύδι στην πλύση), αποφάσισες με βαριά καρδιά να ανοίξεις τον υπολογιστή για να τσεκάρεις τα email σου. Τι έχεις χάσει άραγε το διάστημα που έλειπες; Παράλληλα, ένα αίσθημα θλίψης και μελαγχολίας σε έχει κατακλύσει από τη στιγμή που άνοιξες την εξώπορτα του σπιτιού σου.
Αν όλα αυτά σου ακούγονται οικεία ή αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε μια παρόμοια κατάσταση, είσαι στο σωστό μέρος.
Είναι η κατάθλιψη μετά τις διακοπές μια πραγματική συνθήκη;
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι διακοπές μειώνουν το άγχος και ενισχύουν την αίσθηση ευεξίας. Όπως έχει εξηγήσει στο OW η Δήμητρα Βαΐτσου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας BSc, οι διακοπές δεν αποτελούν παρά ένα «δώρο προς τον εαυτό μας». «Με το να μας επιτρέπουμε μικρές ή και μεγάλες περιόδους διακοπών μέσα στη χρονιά μας, κάνουμε στον εαυτό μας δώρα ξεγνοιασιάς και ουσιαστικής ξεκούρασης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι για κάποιους ανθρώπους η ευτυχία που νιώθουν στις διακοπές συνήθως δεν διαρκεί σε βάθος χρόνου, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι είναι χάσιμο χρόνου (και χρημάτων). Όταν τελειώνουν οι διακοπές, οι άνθρωποι επιστρέφουν στα βασικά επίπεδα ευτυχίας μέσα σε λίγες ημέρες.
Η θλίψη που μας πιάνει μετά τις διακοπές δεν είναι μια αναγνωρισμένη κατάσταση ψυχικής υγείας. Ωστόσο, αρκετοί άνθρωποι μπορεί να νιώθουν αρνητικά συναισθήματα με το πέρας των διακοπών τους, τα οποία να εκδηλώνονται με συμπτώματα όπως το στρες, το άγχος, η κόπωση, η έλλειψη συγκέντρωσης, η έλλειψη κινήτρων ή η δυσκολία στον ύπνο.
Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι νιώθουν περισσότερο χαρούμενοι το διάστημα πριν φύγουν για διακοπές, παρά αφού επιστρέψουν. Παλαιότερη μελέτη συνέκρινε τις διαφορές στα επίπεδα ευτυχίας μεταξύ των ανθρώπων που έκαναν διακοπές και εκείνων που δεν έκαναν. Οι πρώτοι ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας πριν από τις διακοπές σε σύγκριση με τους δεύτερους ενώ τα επίπεδα ευτυχίας ήταν τα ίδια και για τις δύο ομάδες μετά την επιστροφή των ανθρώπων που είχαν πάει διακοπές.
Ιδέες για να αντιμετωπίσετε τη μελαγχολία μετά τις διακοπές
Όπως έχει σχολιάσει σε διαδικτυακό άρθρο η πιστοποιημένη κοινωνική λειτουργός Melody Ott, LCSW, «ενώ το να αισθάνεστε οξύθυμοι ή κακόκεφοι μπορεί να είναι φυσιολογικό μετά τη μετάβαση από τις διακοπές, αυτά τα συναισθήματα δεν πρέπει να επιμένουν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα».
Αν δώσετε προσοχή στο τι προκαλεί αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, μπορείτε να ανακάμψετε από τη μελαγχολία γρήγορα και να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία.
– Συνδεθείτε με φίλους και οικογένεια
Αφού επιστρέψετε από τις διακοπές, επικοινωνήστε και βρεθείτε με φίλους, μέλη της οικογένειάς σας και γενικότερα ανθρώπους που είναι σημαντικοί για εσάς και μοιραστείτε μαζί τους τις εμπειρίες σας. Για παράδειγμα, μιλήστε για το πώς περάσατε το καλοκαίρι. Αυτού του είδους η σύνδεση θα σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε στη ρουτίνα.
– Κάντε detox
Όσο κι αν ακολουθήσατε τις συμβουλές μιας διαιτολόγου όταν έπρεπε να επιλέξετε πρωινό στον μπουφέ του ξενοδοχείου ή την ψαροταβέρνα, είναι λογικό στις διακοπές να κάνατε κάποια διατροφική ατασθαλία. Μια ήπια «διατροφική αποτοξίνωση» μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα σωματικά και ψυχικά.
– Αξιοποιήστε όσα κάνατε στις διακοπές
Για πιο ομαλή μετάβαση, ασχοληθείτε με κάτι που σχετίζεται με τα όσα όμορφα ζήσατε το καλοκαίρι. Για παράδειγμα, οργανώστε τις φωτογραφίες στον υπολογιστή σας ή εκτυπώστε μερικές και φτιάξτε ένα άλμπουμ με αυτές. Μπορείτε, επίσης, να γράψετε κριτικές για τα μέρη που πήγατε ή απλώς να κρατήσετε μερικές σημειώσεις σε ένα τετράδιο. Δεν ξέρετε πότε θα χρειαστούν!
– Πηγαίνετε μια βόλτα στην ύπαιθρο
Οι σύντομες βόλτες στη φύση λειτουργούν ηρεμιστικά και αναζωογονητικά. Πηγαίνετε, για παράδειγμα, στο πάρκο της γειτονιάς σας και περπατήστε για μερικά λεπτά μακριά από τη βοή της πόλης και του σπιτιού σας.
– Κάντε πλάνο για τη νέα χρονιά
Οργανωθείτε σε όλα τα επίπεδα! Φτιάξτε μια «to-do list» με επιθυμίες και υποχρεώσεις και προσπαθήστε να την τηρήσετε στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει από ραντεβού σε γιατρούς που πρέπει να κάνετε μέχρι αθλητικές δραστηριότητες που επιθυμείτε να ξεκινήσετε.
– Καθαρίστε το σπίτι σας
Μια αλλαγή στον χώρο σας θα μπορούσε να σας ανανεώσει. Κι αν δεν διαθέτετε το budget για μεγάλα πράγματα, μπορείτε απλά να καθαρίσετε το σπίτι ή να κάνετε ένα declutter στην ντουλάπα ή την κουζίνα.
– Ξεκινήστε μια νέα δραστηριότητα
Ξέρουμε ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος και ότι οι περισσότεροι δεν έχουμε ούτε μία ώρα για χάσιμο. Ωστόσο, ένα νέο χόμπι ή μια νέα δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να ανακάμψετε γρηγορότερα από τη μελαγχολία της «μετά τις διακοπές» περιόδου. Καλλιεργήστε, για παράδειγμα, ζαρζαβατικά στον κήπο σας!
Τέλος, αν η κακή διάθεση που βιώνετε μετά τις διακοπές δεν βελτιώνεται με το πέρασμα των ημέρων, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μιλήσετε σε έναν ψυχολόγο αφού τα συναισθήματά σας μπορεί να πηγάζουν από κάποιο βαθύτερο πρόβλημα.
Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.
Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.