ΕΣΥ ΕΧΕΙΣ ΑΚΟΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΜΗΝΩΝ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ;
Τι γνωρίζεις για τον κανόνα των τριών μηνών στις σχέσεις; Αν δεν τον έχεις ακούσει, ειδικοί μοιράζονται μαζί σου τις απόψεις τους.
Τρεις μήνες. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, θα έλεγε κάποιος. Οι τρεις μήνες είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να δεις αποτελέσματα, αν ακολουθείς ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους ή αν ξεκίνησες ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να τακτοποιηθείς στο καινούργιο σου διαμέρισμα ή στη νέα σου εργασία. Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι το εξής: μπορεί ο κανόνας των τριών μηνών να βρει εφαρμογή και στις συντροφικές σου σχέσεις; Με άλλα λόγια, αρκούν 3 μήνες για να αποκτήσεις μια πραγματική αίσθηση για τον άνθρωπο με τον οποίο σχετίζεσαι; Για να για να καταλάβεις την προσωπικότητα και τις προθέσεις του;
Απάντηση στα ερωτήματα αυτά κλήθηκαν να δώσουν τρεις ειδικοί μέσα από σχετική δημοσίευση. Αν και δεν γνωρίζουν από πού ξεκίνησε ο κανόνας αυτός, άρθρο του 2010 στο CNN αναφέρει ότι οι πρώτοι μήνες γνωριμίας με κάποιον/α είναι η εποχή των... ψευδαισθήσεων. «Δεν βλέπεις τον άλλον όπως πραγματικά είναι, αλλά όπως θα ήθελες να είναι. Νομίζω ότι χρειάζονται τρεις μήνες για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την επιφάνεια και να ανακαλύψουμε την ουσία του άλλου», γράφει η δημοσιογράφος.
Τι λένε οι ειδικοί για τον κανόνα των τριών μηνών
Οι ειδικοί φαίνεται να μην συμφωνούν όσον αφορά την ισχύ του συγκεκριμένου κανόνα. Η Krystal Mazzola Wood, πιστοποιημένη θεραπεύτρια, ειδική σε θέματα γάμου και οικογένειας, λέει ότι η ύπαρξή του δεν έχει προκύψει μέσα από κάποια μελέτη. Θεωρεί τον 3μηνο κανόνα ένα υπεραπλουστευμένο εργαλείο, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που άνθρωποι μπορούν να κρύψουν τον αληθινό τους εαυτό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για να κάνει κατανοητή τη θέση της, αναφέρει το παράδειγμα ενός κακοποιητικού νάρκισσου, ο οποίος μοιάζει τέλειος ακόμα και μετά τους τρεις μήνες, αλλά στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί χειριστικούς τρόπους για να κρύψει τη συμπεριφορά του.
Από την άλλη, η Gabriela Reyes, οικογενειακή θεραπεύτρια, είναι οπαδός του κανόνα των τριών μηνών. Θεωρεί ότι το χρονικό αυτό διάστημα είναι μια ικανοποιητική δοκιμαστική περίοδος για να μπορέσει κάποιος/α να αντιληφθεί πόσο προτίθεται είναι η άλλη πλευρά να επενδύσει στη σχέση, αλλά και πώς αντιδρά, όταν π.χ. αγχώνεται. «Το να κρατάς τα προσχήματα είναι ιδιαιτέρως εξαντλητικό και εν τέλει μη βιώσιμο», υπογραμμίζει.
Σε κάθε περίπτωση, τονίζει η τρίτη ειδικός της παρέας, Patrice Le Goy, το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αναρωτηθούν δυο άνθρωποι για τη σχέση τους εξαρτάται από τις εκάστοτε συνθήκες και είναι καθαρά προσωπική απόφαση.
Να τον ακολουθήσεις ή όχι;
Το αν έχει αξία ή όχι ο κανόνας αυτός είναι θέμα προς συζήτηση. Αυτό που σίγουρα έχει σημασία είναι να δεις πως οι αξίες και οι προτεραιότητες που έχει ο καθένας στο πλαίσιο μιας σχέσης μπορούν να ευδοκιμήσουν μέσα στο πλαίσιο της σχέσης αυτής. Τούτο είναι κάτι που δεν κρίνεται από έναν χρονικό δείκτη.