ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΣΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΤΑ RED FLAGS ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΟΥ
Τι είναι τα red flags και τι τα green flags; Ο Dr. Ali Fenwick, στο νέο του βιβλίο «Μάθε να αναγνωρίζεις Red Flags, Green Flags για να αποφεύγεις τα καθημερινά δράματα», μας προσφέρει ένα εξαιρετικό «οπλοστάσιο» ενδυνάμωσης, με συγκεκριμένα παραδείγματα μέσα στις οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές και εργασιακές μας σχέσεις, όπως και προτάσεις αντιμετώπισής τους.
Χαρακτηριστική γρήγορη μουσική αρχίζει να παίζει, ο Dr. Ali Fenwick ξεκινάει να χορεύει και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θέτει ερωτήματα και δίνει απαντήσεις που θα σου ανοίξουν ίσως τα μάτια:
- Πώς μπορώ να καταλάβω πως ο σύντροφός μου με αγαπάει πραγματικά; Όταν δεις πως είναι στο πλάι σου και στις πιο δύσκολες στιγμές σου.
- Γιατί σε πολλούς άντρες δεν αρέσουν οι δυνατές γυναίκες; Επειδή ξέρουν πως δεν μπορούν να τις χειραγωγήσουν.
Τα shorts του Dr. Fenwick του χαρίζουν εκατομμύρια ακόλουθους στα social media, εκεί δηλαδή ακριβώς που άνθισε τα τελευταία χρόνια ο όρος των red flags, με όλο και περισσότερους να ενημερώνονται και να αρχίζουν να αναλύουν περισσότερο σχέσεις και καταστάσεις.
Τι είναι ακριβώς τα red flags και τα green flags; «Είναι προειδοποιητικά σημάδια, είτε κόκκινα (red flags), που προειδοποιούν για κίνδυνο, είτε πράσινα, που δίνουν το πράσινο φως σε μια σχέση», εξηγεί ο συγγραφέας. Πιάνοντας το νήμα των ανθρώπινων σχέσεων από την αρχή, από τη σχέση με τους γονείς και τα αδέλφια, μας δείχνει π.χ. πώς μπορούμε να θέσουμε τα όριά μας απέναντι σε υπερπροστατευτικούς ή μη διαθέσιμους γονείς, και πώς να χειριστούμε την αδελφική αντιζηλία, η οποία μπορεί και να μας ακολουθεί ως την ενήλικη ζωή.
Στο βιβλίο του, παρελαύνουν το ένα red flag μετά το άλλο. Μπορεί να είναι φράσεις όπως: Οι σταθερές σχέσεις είναι βαρετές! Μπορείς να έρθεις για δουλειά την Κυριακή; Τι έκανες πάλι, βρε χαζούλι;
Κάποιες «κόκκινες σημαίες» κινδύνου μπορεί να μας εκπλήξουν, ενώ σε άλλες μπορεί να αναγνωρίσουμε και τον ίδιο μας τον εαυτό. Ο Dr. Fenwick, ψυχολόγος και καθηγητής Οργανωσιακής Συμπεριφοράς και Καινοτομίας, είναι εκεί για να μας στηρίξει και στις δύο περιπτώσεις. Γράφοντας με κατανόηση και ζεστασιά, χωρίζει τις «κόκκινες σημαίες» ανά κατηγορίες σχέσεων, εμβαθύνοντας ουσιαστικά στην καθεμιά και, κυρίως, προσφέροντας πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε συμπεριφορές που μας ενοχλούν.
Το hot πεδίο του dating και των ερωτικών σχέσεων δεν θα μπορούσε να λείπει, φυσικά – εξάλλου, είναι το πεδίο όπου πρωτοφούντωσαν τα προειδοποιητικά σημάδια κινδύνου. Εδώ οι νεολογισμοί δίνουν και παίρνουν, και χρειάζεται κανείς να είναι αρκετά διαβασμένος – τι ξέρετε για το breadcrumbing (προσποιητό ενδιαφέρον), το ghosting (ξαφνική διακοπή επικοινωνίας), το orbiting (φαινόμενο του δορυφόρου), το stashing (κρυφή σχέση), το cookie jarring (συναισθηματική καβάτζα) ή το delicate dumping (διακριτική εγκατάλειψη);
Ο Fenwick μας δείχνει πώς μπορούμε να πλοηγηθούμε στον κόσμο του –διαδικτυακού κυρίως– dating, όπου δεν είναι διόλου απίθανο να λάβουμε ένα μήνυμα όπως αυτό: Σόρι που δεν σου έστειλα μήνυμα τους τελευταίους εννιά μήνες. Είχα χάσει τον φορτιστή μου, αλλά τώρα τον βρήκα. Τι κάνεις το βράδυ;
Κι αν πιστεύατε πως ο εργασιακός χώρος δεν θα μπορούσε να χωρέσει red flags, ξανασκεφτείτε το. Όταν ακούσεις το αφεντικό σου να λέει «Την επόμενη φορά θα τα καταφέρεις να πιάσεις τους στόχους σου!» ή «Στην εταιρεία είμαστε μια οικογένεια», καλύτερα να σταθείς λίγο περισσότερο. Υπάρχει πιθανότητα ο εργοδότης να προσπαθεί να σου επιβάλλει υπερβολικό φόρτο εργασίας υπό το πρόσχημα της προσωπικής σύνδεσης ή να ανεβάζει διαρκώς τον πήχη, ενώ η υποτιθέμενη ανταμοιβή όλο και απομακρύνεται.
Από την άλλη, τα green flags εμφορούνται από ειλικρίνεια, ενσυναίσθηση και υποστηρικτική διάθεση, δίνοντάς μας το πράσινο φως να προχωρήσουμε σε όποιον τομέα της ζωής μας τα συναντήσουμε. Σε κάθε ενότητα του βιβλίου, ο συγγραφέας δίνει επίσης τις συμπεριφορές που δείχνουν ότι το άτομο απέναντί μας επιθυμεί όσο κι εμείς να συζητήσει και να συμβάλει στο να βρεθούν κοινές λύσεις.
Αν ένα αφεντικό μας δίνει feedback που μπορεί να βοηθήσει στην αποδοτικότητά μας χωρίς να επικρίνει και να τιμωρεί, είναι ένα green flag. Αν η μητέρα μας σεβάστηκε ότι δεν θέλουμε να έρχεται στο σπίτι μας απροειδοποίητα, είναι επίσης ένα green flag. Κι αν νιώθουμε πως τη σχέση μας την κατακλύζει η ανία, είναι κι αυτό ένα green flag: μπορεί να είχαμε μάθει πως η ηρεμία μέσα σε μια σχέση είναι κάτι λάθος και οι δικές μας συμπεριφορές να ήταν –ασυνείδητα– γεμάτες red flags.