ΕΝΑΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΙΣ
Το να μπορείς να χαλαρώσεις είναι μία ακόμη ικανότητα. Ένας ψυχολόγος σου δίνει πολύτιμες συμβουλές, για να μπορέσεις να την αποκτήσεις και επιτέλους να ρίξεις ρυθμούς.
Το πόσο σημαντική είναι για την υγεία και την ευεξία σου η χαλάρωση δεν χρειάζεται να σου το ξαναπούμε. Επίσης, μπορεί να σου φανεί περίεργο ότι κάποιος θέλει να σου δώσει συμβουλές για να χαλαρώσεις, ίσως γιατί πιστεύεις ότι πρόκειται για κάτι που απλά κάνεις. Όπως το να αναπνέεις. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όσο ακούγονται.
Ανάμεσα σε σένα και την χαλάρωση που αναζητάς στον ελεύθερό σου χρόνο μπορεί να συναντήσεις πολλά εμπόδια. Η ικανότητα να ρίχνεις ρυθμούς δεν είναι έμφυτη σε όλους τους ανθρώπους. Είναι, ωστόσο, μια ικανότητα που καλλιεργείται. Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, τις συμβουλές που δίνει ένας ψυχολόγος, για να σε βοηθήσουμε να χαλαρώσεις, ακόμα και στην περίπτωση που δυσκολεύεσαι.
#1 Βρες τι ακριβώς είναι αυτό που σε χαλαρώνει
«Η χαλάρωση δεν είναι μια δραστηριότητα. Είναι το αποτέλεσμα μιας δραστηριότητας», εξηγεί ο κλινικός ψυχολόγος Ryan Howes. «Το ποιες δραστηριότητες θα σε κάνουν να χαλαρώσεις εξαρτάται από σένα. Εξερεύνησε διαφορετικά χόμπι, σπορ και συνήθειες και δες ποιο από αυτά σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα και σε αποφορτίζει».
#2 Χαλάρωσε συνειδητά
Όταν επιλέξεις τη δραστηριότητα που σε χαλαρώνει, μην αφήσεις τα social media να σε αποσπάσουν και προσπάθησε να μην τσεκάρεις τα email σου. Αφέσου στη χαλάρωση ψυχή τε και σώματι. Με άλλα λόγια, καλύτερα μισή ώρα ουσιαστικής χαλάρωσης παρά τρεις ώρες «ημί-χαλάρωσης».
#3 Προγραμμάτισε την ώρα της χαλάρωσής σου
Αν κάτι δεν το προγραμματίσεις, τείνεις να παίρνεις αποφάσεις ανάλογα με το πως νιώθεις κάθε στιγμή. Σε μια καθημερινότητα που σε τραβά... από το μανίκι με αμέτρητες υποχρεώσεις και πράγματα που σου αποσπούν την προσοχή, είναι σημαντικό να ορίσεις χρόνο για την χαλάρωσή σου. Εάν περιμένεις πότε θα βρεις χρόνο για τον εαυτό σου ή πότε «αξίζεις» να ξεκουραστείς, τότε δεν θα μπορέσεις να χαλαρώσεις αρκετά. Κάνε αυτό που σου λέει το σώμα σου και μην νιώθεις ενοχές όταν του το προσφέρεις.
#4 Μην περιμένεις να «κερδίσεις» την χαλάρωση σου
Αν περιμένεις να τελειώσουν οι δουλειές που έχεις στη λίστα σου για να χαλαρώσεις, τότε μάλλον θα περιμένεις πολύ. Η παγίδα του να «κερδίζεις» την ξεκούραση σου, όταν έχεις ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις σου, είναι ο σίγουρος τρόπος για να δουλεύεις πολύ και να ξεκουράζεσαι λίγο. Αυτός ο τρόπος σκέψης μπορεί να καταστρέψει τις στιγμές της ξεκούρασής σου και να τις «μολύνει» με ενοχές. Αν θεωρείς τη χαλάρωση πολυτέλεια που πρέπει να κερδίσεις μετά από κάποιο επίτευγμα, δεν είσαι σε καλό δρόμο.
ΚΑΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΗΝ ΝΙΩΘΕΙΣ ΕΝΟΧΕΣ ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΤΟ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ.
#5 Περιόρισε τις προσδοκίες σου
Σε μια εποχή που η ευεξία και η αυτοφροντίδα αποτελούν τάση, η χαλάρωση τείνει να περιβάλλεται από μεγάλες προσδοκίες. Υποτίθεται ότι είναι η λύση σε έναν κόσμο που βρίσκεται στα πρόθυρα του burn out. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Howes, «υπάρχει έντονα πια η αίσθηση ότι οφείλεις να φροντίζεις τον εαυτό σου. Είναι υποχρέωσή σου να φροντίζεις τον εαυτό σου. "Είσαι ανόητος αν δεν φροντίσεις τον εαυτό σου". Αυτό δημιουργεί μεγάλη πίεση στους ανθρώπους και φορτώνει την ιδέα της ξεκούρασης με πολύ άγχος». «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σχετικά με το τι σημαίνει ξεκούραση. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η χαλάρωση δεν είναι η απουσία στρεσογόνων παραγόντων, αλλά η δημιουργία στιγμών κατά τις οποίες θα βάλουμε προσωρινά σε αναμονή τους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής μας», καταλήγει.