ΕΝΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΙΣ ΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ
Αν θέλεις να αντιμετωπίσεις τη μοναξιά, οφείλεις να βάλεις κάποια απόσταση ανάμεσα σε εσένα και εκείνη. Διάβασε πώς θα το καταφέρεις.
Η μοναξιά μπορεί να σε επισκεφτεί σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής σου. Μπορεί να έχεις μόλις μετακομίσει σε ένα νέο μέρος, όπου δεν γνωρίζεις κανέναν, ή να έχεις περάσει έναν επώδυνο χωρισμό. Ακόμη, μπορεί να μεγαλώνεις και να νιώθεις ότι οι άνθρωποι απομακρύνονται από δίπλα σου λόγω υποχρεώσεων ή διαφορετικού τρόπου ζωής.
Πολλοί άνθρωποι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τον φόβο αλλά και το αίσθημα της μοναξιάς. Κοιτώντας τα στοιχεία, κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι η μοναξιά έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας: περισσότεροι από δύο στους πέντε ενήλικες (συγκεκριμένα το 42%) ηλικίας 18 έως 34 ετών δηλώνουν ότι αισθάνονται «πάντα» «παραμελημένοι», ενώ το ίδιο νιώθει και το 16% των ατόμων ηλικίας 55 ετών και άνω.
Το θετικό είναι ότι μπορείς πραγματικά να πας κόντρα στη μοναξιά. Αν και είναι δύσκολο να κάνεις νέους φίλους στην ενήλικη ζωή, η σύνδεση με άλλους ανθρώπους είναι πραγματικά εφικτή.
Μην σκέφτεσαι τη μοναξιά ως μέρος του εαυτού σου
Το αίσθημα της μοναξιάς μπορεί μερικές φορές να είναι πολύ έντονο, όμως το να καταφέρουμε να το απομονώσουμε διαχωρίζοντάς το από τον εαυτό μας, θα μπορούσε να μας ανακουφίσει.
Το να ζωγραφίζεις το πώς αισθάνεσαι ή πώς μοιάζει για σένα η μοναξιά είναι ένας τρόπος να την εξωτερικεύσεις, ώστε να μπορέσεις να την αντιμετωπίσεις με περισσότερη περιέργεια και συμπόνια, δήλωσε η θεραπεύτρια Katherine Hatch στο διαδικτυακό περιοδικό που ασχολείται με θέματα ψυχικής υγείας Wondermind. Και όταν μπορέσεις να βάλεις κάποια απόσταση ανάμεσα στον εαυτό σου και τα συναισθήματά σου, θα είναι πιο εύκολο να διαχειριστείς αυτή την αίσθηση απομόνωσης, προσθέτει.
Δοκίμασε το hack
Η ειδικός μοιράστηκε μια πρακτική συμβουλή για να μπορέσει κανείς να πετύχει το παραπάνω:
Σκέψου τι χρώμα και σχήμα έχει για εσένα η μοναξιά. Αναρωτήσου σε ποιο σημείο του σώματός σου βρίσκεται. Έπειτα, πάρε ένα κομμάτι χαρτί και σχεδίασέ την. Μπορείς να αφήσεις τη φαντασία σου ελεύθερη και να τη ζωγραφίσεις με έμφαση στις λεπτομέρειες ή με έναν πιο αφηρημένο τρόπο. Όταν τελειώσεις, πάρε μια απόσταση, κοίταξε το σκίτσο και αξιολόγησε τα συναισθήματα που σου προκαλεί.
Στο OW μπορείς να βρεις αντίστοιχες συμβουλές για την αντιμετώπιση και άλλων καταστάσεων, όπως το έντονο άγχος ή οι αρνητικές σκέψεις.