ΕΝΑΣ PARENT COACH ΕΞΗΓΕΙ ΠΩΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ
Το παιδί σας επινοεί ιστορίες για να δημιουργήσει εντυπώσεις, να κερδίσει την προσοχή σας ή να αποφύγει τις συνέπειες των πράξεών του; Ένας parent coach εξηγεί τι πρέπει να κάνετε εσείς ως γονέας για να το βοηθήσετε να μάθει να μιλάει με ειλικρίνεια.
Τα παιδιά, οι προέφηβοι και οι έφηβοι μπορεί να λένε ψέματα για διάφορους λόγους. Για να αποφύγουν τις συνέπειες μιας σκανταλιάς, να υπερασπιστούν έναν φίλο τους ή επειδή νιώθουν άσχημα να «ανοιχτούν» μιλώντας για επώδυνες εμπειρίες. Μπορεί ακόμα να υπερβάλλουν όταν αναφέρονται στα επιτεύγματά τους ή να επινοούν ιστορίες για να εντυπωσιάσουν τους άλλους, να κερδίσουν την προσοχή ή να λάβουν ανταμοιβές ή προνόμια.
Ποια πρέπει να είναι η αντίδραση του γονέα σε τέτοιες συμπεριφορές; Πώς πρέπει να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους ψέματα και πώς να διασφαλίσει ότι το παιδί του θα σταματήσει αυτή τη συνήθεια; Αρχικά, οι γονείς δεν θα πρέπει να παίρνουν προσωπικά τα ψέματα των παιδιών τους ούτε να υιοθετούν τον ρόλο του «πληγωμένου» γονέα, συμβουλεύει μεταξύ άλλων ο Jeffrey Bernstein, Ph.D., parent coach και ψυχολόγος, σε διαδικτυακό του άρθρο.
Επίσης, ο Bernstein υποστηρίζει ότι το «μέγεθος» του ψέματος που λέει το παιδί έχει σημασία. «Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ των ψεμάτων που καλύπτουν επικίνδυνες συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ναρκωτικών, σε αντίθεση με μικρότερα, καθημερινά ψέματα». Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αποφεύγετε τις υπερβολικές αντιδράσεις στα ψέματα του παιδιού σας, προσθέτει ο ειδικός. Κι αυτό γιατί αν αντιδράσετε υπερβολικά, τότε απλά χτίζετε ένα μεγαλύτερο χάσμα ανάμεσα σε εσάς και σε εκείνο.
7 τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας να σταματήσει τα ψέματα
Ο Bernstein μοιράζεται στο διαδίκτυο ορισμένες συμβουλές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γονείς να μάθουν στο παιδί να μιλάει με ειλικρίνεια.
- Συζητήστε ήρεμα με το παιδί σας –και χωρίς να του κάνετε κήρυγμα– για την ειλικρίνεια και την ανεντιμότητα και ρωτήστε το τους λόγους για τους οποίους προτίμησε να πει ψέματα.
- Μην είστε επικριτικοί γιατί μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα οδηγώντας το παιδί (ιδιαίτερα όσα είναι στην προεφηβεία και την εφηβεία) στην υιοθέτηση του «βλέπεις, δεν μπορώ να πω τίποτα στους γονείς μου». Εξηγήστε του ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές, πέραν του να μιλάει με ψέματα.
- Σκεφτείτε τον εαυτό σας ως κάποιον που να πρέπει να δείξει στο παιδί πώς να διαχειρίζεται αποτελεσματικά και να ανταποκρίνεται σε μια συναισθηματική εμπειρία, και όχι ως το «αφεντικό» που θέλει να επιβληθεί.
- Εξηγήστε του ότι το να λέμε την αλήθεια μερικές φορές μπορεί να είναι τρομακτικό και όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε φοβηθεί να ομολογήσουμε την αλήθεια, αλλά αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά. Μοιραστείτε μαζί του πώς η ηρεμία και η επίλυση προβλημάτων είναι τα «κλειδιά» για μια επιτυχημένη ζωή.
- Μιλήστε του για το πώς τα ψέματα μπορούν να δώσουν μόνο μια ψευδαίσθηση ηρεμίας ενώ μακροπρόθεσμα δημιουργούν απλώς άγχος και συναισθηματικό χάος.
- Σκεφτείτε και αναγνωρίστε το ενδεχόμενο το παιδί σας να λέει ψέματα προκειμένου να αντιμετωπίσει μια κατάσταση. Συζητήστε μαζί του τους φόβους του και ρωτήστε το με ειλικρινές ενδιαφέρον γιατί το κάνει.
- Τέλος, θυμηθείτε, πάνω απ' όλα, να βοηθήσετε το παιδί σας να καταλάβει την αξία του.
Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.
Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.