ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΕΔΕΛΙΚΩΝ
Η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα τις ψυχεδελικές ουσίες ως φάρμακα. Τα στοιχεία που δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς με ψυχικές διαταραχές πληθαίνουν. Με συγκρατημένη αισιοδοξία θα λέγαμε ότι αν πράγματι οι ψυχεδελικές ουσίες λάβουν έγκριση για φαρμακευτική χρήση, στα επόμενα χρόνια αναμένεται να δούμε ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση πολλών ψυχικών διαταραχών.
Η συζήτηση για τη χρήση των ψυχεδελικών στην αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών δεν είναι καινούργια. Ουσιαστικά, ενώ οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ψυχεδελικές ουσίες εδώ και πολλά χρόνια, η ιατρική έρευνα γύρω από αυτές ξεκίνησε στα μέσα προς τέλη του 20ου αιώνα.
Πέρα από τις ιατρικές έρευνες που φέρνουν αυτές τις ουσίες στο προσκήνιο, πρόσφατα ένα άλλο γεγονός λειτούργησε με τον ίδιο τρόπο. Ο Πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2023 κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Ρεζέρβα», δήλωσε σε συνέντευξή του ότι έκανε χρήση ψυχεδελικών ουσιών, μεταξύ άλλων ψιλοκυβίνης και ayahuasca, για να θεραπεύσει προβλήματα ψυχικής υγείας που προκλήθηκαν από τη θλίψη που ένιωθε λόγω της απώλειας της μητέρας του.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για πολλά υποσχόμενες ουσίες
Ελπιδοφόρα είναι τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξάγονται σχετικά με τη χρήση των ψυχεδελικών ουσιών στην ψυχιατρική. Μία μελέτη έδειξε ότι η ψιλοκυβίνη, η παραισθησιογόνος ουσία των «μαγικών μανιταριών» μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην απεξάρτηση από καταχρήσεις όπως το αλκοόλ, τα σκληρά ναρκωτικά και η νικοτίνη.
Στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2023 η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα ψυχεδελικά ως φάρμακα, και συγκεκριμένα την ψιλοκυβίνη για τη θεραπεία της κατάθλιψης και την 3,4-μεθυλαινοδιοξυμεθαμφεταμίνη (MDMA) για την αντιμετώπιση της διαταραχής μετατραυματικού στρες.
Μια άλλη μελέτη για τα ψυχεδελικά, διαπίστωσε ότι σε ασθενείς που χορήγησαν φάρμακα φυτικής προέλευσης, συνδυαστικά με ψυχοθεραπεία, κατάφεραν να αντιμετωπιστούν περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις μέτριας έως σοβαρής κατάθλιψης. Παράλληλα, μια άλλη ουσία που συγκαταλέγεται στα ψυχεδελικά, η κεταμίνη, έχει επίσης αποδειχθεί ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να λειτουργήσει ως αντικαταθλιπτικό.
Ένας νευροεπιστήμονας εξηγεί
Ο Δρ. Frederick Barrett, γνωστικός νευροεπιστήμονας που ασχολείται με την έρευνα στον τομέα των ψυχεδελικών θεραπειών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, εξηγεί στο παρακάτω Podcast ότι οι ψυχεδελικές ουσίες φαίνεται να πολλά υποσχόμενες αναφορικά με τη θεραπεία δύσκολων ψυχικών διαταραχών, αρκεί βέβαια να διαχωρίζουμε την ψυχαγωγική από τη φαρμακευτική τους χρήση.
Όπως τονίζει ο ειδικός, μία στερεοτυπική αντίληψη που θα πρέπει να καταρρίψουμε είναι αυτή που υποστηρίζει ότι τα ψυχεδελικά φάρμακα δεν έχουν λυτρωτικές ή ιατρικές ιδιότητες. Πράγματι, πρόκειται για πολύ ισχυρά φάρμακα και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα και για ορισμένους ανθρώπους μπορεί να είναι ακόμα πιο επικίνδυνα. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί η χρήση τους υπό προϋποθέσεις μπορεί να έχει θεραπευτικά αποτελέσματα.
Από την άλλη πλευρά, τονίζει ότι οι ψυχεδελικές ουσίες δεν είναι πανάκεια, δηλαδή δεν είναι απολύτως ασφαλείς, ούτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους ανθρώπους. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η χρήση αυτών των ουσιών για ψυχαγωγικούς σκοπούς μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη βλάβη.
ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ.
Ας είμαστε επιφυλακτικοί
Συνολικά, ενώ τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, δείχνοντας ότι οι ψυχεδελικές ουσίες ίσως μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν εγκριθεί ως φάρμακα ενώ οι σχετικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως τονίζει ο Δρ. Barrett, «θα πρέπει να προχωρήσουμε σε όλη τη διαδικασία που είναι απαραίτητη για να προσδιορίσουμε εάν ένα φάρμακο μπορεί να εγκριθεί ως τέτοιο».
Αν αυτό συμβεί, τότε αναμένεται στα επόμενα χρόνια να δούμε ριζικές αλλαγές στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις διαταραχές της διάθεσης, ελπίζοντας σε μια πραγματικά βαθιά βελτίωση της ποιότητας της ζωής πολλών ανθρώπων.