ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ «ΜΙΚΡΟ-ΑΠΙΣΤΙΑ» ΑΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΟΥ;
Κάνεις chat κρυφά με πρώην σου. Παρατηρείς στα social τις αναρτήσεις δεσμευμένου προσώπου από τον φιλικό σου κύκλο που αισθάνεσαι ότι σε φλερτάρει. Κρύβεις τα stories σου από τον/τη σύντροφό σου. Αυτό και διάφορα άλλα συνιστούν το micro-cheating, μια «μικρο-απιστία». Τι, δεν θεωρείς ότι είναι απιστία;
«Ο όρος micro-cheating αναφέρεται σε όλες αυτές τις συμπεριφορές που φανερώνουν ανεπαίσθητα κάποιο συναισθηματικό, ερωτικό ή σεξουαλικό ενδιαφέρον για άτομο εκτός της επίσημης σχέσης σου», λέει ο Jesse Kahn, πιστοποιημένος θεραπευτής και σεξολόγος. Ας το αποδώσουμε στα ελληνικά ως μικρο-απιστία και ας δούμε ποια είναι η διαφορά με την απιστία όπως την ορίζουν τα λεξικά (βλ. αθέτηση της συζυγικής πίστης, μοιχεία).
Μικρή ή μεγάλη, η έννοια της απιστίας έχει σίγουρα να κάνει με το αν παρακάμπτεις τα όρια και τους συμφωνημένους κανόνες στη σχέση σου. Ας πούμε ότι η «κανονική» απιστία αφορά στην απόκρυψη πιο σοβαρών ζητημάτων μεταξύ δύο ανθρώπων και είναι ξεκάθαρο ότι προκαλεί βλάβη σε μια σχέση.
Από την άλλη, η μικρο-απιστία αφορά κάποια όρια ασαφή, μια «γκρίζα ζώνη» συμπεριφορών για τις οποίες δυο σύντροφοι δεν έχουν συζητήσει, ώστε να συμφωνήσουν αν είναι ή όχι επιλήψιμες. Παρ’ όλ’ αυτά, μπορεί να βλάψει την επικοινωνία μεταξύ δύο συντρόφων.
H sex therapist Emily May, το δηλώνει χωρίς περιστροφές: «Ναι! Η μικρο-απιστία είναι απιστία!»
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της μικρο-απιστίας;
Σε μια μονογαμική σχέση στην οποία το φλερτ με άλλους δεν προβλέπεται, τα υπερβολικά κολακευτικά λόγια, τα επίμονα σχόλια με καρδούλες κ.ά. στα social ή οποιαδήποτε εκδήλωση σεξουαλικού ενδιαφέροντος προς τρίτους συνιστά μικρο-απιστία.
Σε μια μη μονογαμική σχέση, η μικρο-απιστία μπορεί να εμφανιστεί με την μορφή sexting με πρώην συντρόφους, με νυν γνωστούς ή αγνώστους, και με ανοιχτό φλερτ.
Γενικότερα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μικρο-απιστία περιλαμβάνει:
- Ενθάρρυνση προς τρίτους να σε φλερτάρουν.
- Απόκρυψη του ότι βρίσκεσαι σε σχέση.
- Παθολογική προσκόλληση στα social.
- Οικονομικές δαπάνες για κάποιο άτομο χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον/τη σύντροφό σου.
- Το να κακολογείς τον/τη σύντροφό σου σε πρώην.
Ποια είναι τα συμπτώματα της μικρο-απιστίας;
- Λιγότερη ενέργεια για την επίσημη σχέση σου.
- Ενοχές στο φουλ!
- Μυστικά και ψέματα.
- Προσκόλληση στο κινητό.
«Σε αντίθεση με το παραδοσιακό ψέμα, η μικρο-απιστία δεν φανερώνει απαραίτητα κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην σχέση», υποστηρίζει η May. Μπορεί απλώς να σημαίνει ότι υπάρχουν ένα-δυο σημεία στη σχέση που χρειάζονται φροντίδα, π.χ. η αυτοπεποίθηση και η αλληλοεκτίμηση μεταξύ δύο συντρόφων.
Αν απαντήσεις καταφατικά στις παρακάτω ερωτήσεις, σημαίνει ότι κάποια όρια έχουν ξεπεραστεί:
- Αισθάνομαι ενοχές για τη σχέση μου;
- Εάν ο/η σύντροφος μου μάθει για τον/την Χ θα νιώσει ότι προδόθηκε;
- Επικρίνω τον εαυτό μου για το πώς χρησιμοποιώ τα social media;
- Μήπως μοιράζομαι με τρίτους πράγματα που δεν μοιράζομαι στη σχέση μου;
- Μήπως αυτή η κατάσταση με απομακρύνει από τον/τη σύντροφό μου;
- Μήπως ξοδεύω ενέργεια σε άλλους κι όχι στον/στη σύντροφό μου;
Τι είναι η συναισθηματική απιστία;
Συναισθηματική απιστία είναι η κατάσταση στην οποία εμπλέκεσαι σοβαρά με άτομο εκτός της σχέσης σου και μάλιστα θέλεις να διατηρήσεις αυτή τη συναισθηματική σύνδεση, εν αγνοία του/της συντρόφου του.
Η διαφορά ανάμεσα στη μικρο-απιστία και τη συναισθηματική απιστία είναι ότι στη μικρο-απιστία συνήθως δεν υπάρχει συναισθηματική επένδυση.
Πώς μπορείς να επανορθώσεις;
Αρχικά, θα πρέπει να αναγνωρίσεις ότι έκανες λάθος. «Το να κατανοήσεις πως κάτι τέτοιο μπορεί να βλάψει την επίσημη σχέση σου και πώς μπορεί να αισθανθεί γι’ αυτό ο/η σύντροφός σου θα σε οδηγήσει στο να μην το επαναλάβεις στο μέλλον», εξηγεί η May.
Σε κάθε περίπτωση, εάν μικρά ή μεγάλα ψέματα έχουν «χτυπήσει» την πόρτα της σχέσης σου, βρες τον κατάλληλο τόπο και χρόνο για να το συζητήσεις με τον/τη σύντροφό σου, να εκφράσεις τις ανησυχίες σου και να ακούσεις τις δικές του/της. Και, αν τελικά χρειάζεσαι βοήθεια, μην διστάσεις να απευθυνθείς σε ειδικό.